Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Newsletter 2

21013320 10154930980007218 476657985 n

«BRIDGE – Οικοδομώντας σχέσεις μέσω της καινοτόμου ανάπτυξης για το θέμα της ευαισθητοποίησης της έμφυλης βίας στην Ευρώπη»

newsletter 2 arxiki

Με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σας παρουσιάζουμε το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο ειδικής έκδοσης που εστιάζει στην έμφυλη βία (GBV) παιδιών και νέων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος BRIDGE. 

     Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε οµόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών στις 20 Νοεµβρίου του 1989 και αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο, νομικά δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν και παράλληλα την πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.Η Σύμβαση καθορίζει παγκόσμια πρότυπα για την προστασία, επιβίωση και ανάπτυξη όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους. Στη χώρα μας , η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο  με το νόμο 2101/1992, βάσει του οποίου έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των λοιπών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.   

   Το πρόγραμμα BRIDGE υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Γραφείου της Terre des hommes μαζί με πέντε εταίρους από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Ρουμανία κι έχει ως γενικό στόχο την ενίσχυση της θεσμικής ανταπόκρισης στην GBV που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει στις χώρες της ΕΕ.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ!

kratiste tis imerominies

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΑΡΣΙΣ καλεί για συμμετοχή σε εκπαίδευση που θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση σε ειδικότερα ζητήματα έμφυλης βίας παιδιών και νέων εν κινήσει.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΑΡΣΙΣ στην οδό Μοναστηρίου 12, 7ος όροφος, στις παρακάτω ημερομηνίες κι ώρες για τις αναφερόμενες ομάδες:

  • 27-28 Νοεμβρίου, 10:00-18:00, σε επαγγελματίες πρόνοιας και μέριμνας από το δημόσιο κι ιδιωτικό χώρο
  • 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-18:00, σε εφήβους και νέους 16 – 24 ετών

Κατά τη διάρκειά των εκπαιδεύσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν με τη χρήση εμπεριστατωμένου εκπαιδευτικού διαδραστικού υλικού.

Δήλωση Συμμετοχής στο 2310 22 73 11 και kyn@arsis.gr

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση είναι δωρεάν.   

Μπορείτε να δείτε την ατζέντα της εκπαίδευσης εδώ.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

“ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ”

1

Ημερομηνία σεμιναρίου: 28 Νοεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης και λήξης του σεμιναρίου: 2μμ CEST
Διδάσκοντες: Dr Martin Caillet, Françoise Leroux
Οργανισμός/Πάροχος/Διοργανωτής: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Child Protection Hub)

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο αποτελεί συνέχεια του διαδικτυακού σεμιναρίου με αντικείμενο τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων [female genital mutilation (FGM)] που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019. Αυτό το σεμινάριο θα παραδοθεί από δύο ομιλητές κι αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί ειδικά στις ιατρικές και ψυχολογικές πτυχές που σχετίζονται με το φαινόμενο του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σ’ αυτό το σεμινάριο ο Δρ. Martin Caillet θα αναπτύξει:

  • Μια θεωρητική εισαγωγή, με τους κύριους ιατρικούς ορισμούς σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • Μια επιδημιολογική και ιστορική μελέτη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • Μια συζήτηση για το πού συμβαίνει τώρα ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και γιατί
  • Συγκεκριμένες ιατρικές συνέπειες  του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • Λύσεις για τα θύματα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τρόποι υποστήριξης και διεπιστημονική προσέγγιση
  • Και μερικά τελευταία λόγια για την ανασκευαστική επέμβαση

Η Françoise Leroux θα αναπτύξει τα ακόλουθα σημεία:

  • η συσχέτιση της ψυχολογικής πλευράς με τους άλλους επαγγελματίες της ομάδας (γυναικολόγος, μαία, σεξολόγος): το ενδιαφέρον της διεπιστημονικής φροντίδας
  • ανάλυση του αιτήματος του ασθενούς: πού το αίτημα εντοπίζεται στην ιστορία της ζωής του ασθενούς, γιατί ο ασθενής έρχεται και πώς ο ασθενής λειτουργεί γενικά
  • ψυχολογική εργασία και κοινωνική υποστήριξη (που συνδέεται με το καθεστώς διαμονής)
  • ποια θεραπευτικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν

Πώς να συμμετάσχετε στο σεμινάριο:

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω κουμπί για να εγγραφείτε στο σεμινάριο. Λίγες ώρες πριν από το σεμινάριο θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το σύνδεσμο για την είσοδο σας στον ηλεκτρονικό χώρο του σεμιναρίου και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής. Η συμμετοχή στα σεμινάρια μας είναι πολύ εύκολη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από εσάς και διαρκεί μόνο ένα λεπτό ή δύο. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Εγγραφείτε στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ.

————————————

“ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ”

4 2

Ημερομηνία σεμιναρίου: 04 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης και λήξης του σεμιναρίου: 2μμ CEST
Διδάσκοντες: Zsuzsanna Vég, Συντονίστρια προγράμματος
Οργανισμός / Πάροχος / Διοργανωτής: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Child Protection Hub)

Σκοπός του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του περιφερειακού προγράμματος “PROTECT – Πρόληψη της σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά των μεταναστών και ενίσχυση της υποστήριξης των θυμάτων”, που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔOM) και τους εταίρους του, να συζητήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας όταν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης στην Ευρώπη και επίσης να παρουσιάσει πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά το πρόγραμμα PROTECT.

Το σεμινάριο είναι ενδιαφέρον για όλους όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα κύρια ζητήματα που εντοπίζονται στην παροχή υπηρεσιών για μετανάστες που είναι θύματα σεξουαλικής κι έμφυλης βίας στην Ευρώπη και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν.

Εγγραφείτε στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ

Πώς Είναι να Μιλάς για το Σεξ, τα Συναισθήματα και το Φύλο σε Μαθητές στην Ελλάδα”

newsletter2 1

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιουλίου 2019
Συντάκτης: Βαγγέλης Κοσμάτος, Γιώργος Νικολαΐδης
Πηγή: https://www.vice.com/gr

Η εκπαίδευση των παιδιών μας σε κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, μας ενδιαφέρει; Αυτό το ερώτημα -μαζί με προβληματισμό κι αγωνία- αναδύεται ξανά και ξανά, καθώς περνούν οι μέρες και παίρνουμε αποστάσεις από όσα ζήσαμε και τη φετινή χρονιά στα σχολεία. Μας ενδιαφέρει ή θα το αφήσουμε κι αυτό στην τύχη του; (λέγε με, ίσως, και ίντερνετ, μίντια, παρέες, κοινωνικά δίκτυα, εικόνα!)

Από το Φεβρουάριο και μετά μέχρι και πριν λήξει η σχολική χρονιά -στο πλαίσιο προετοιμασίας και υλοποίησης προγραμμάτων για τη θεματική εβδομάδα που είχε τίτλο «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στα σχολεία- συναντήσαμε και συν-εργαστήκαμε, κατά κύριο λόγο βιωματικά, με εκατοντάδες μαθήτριες/ές, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, στελέχη της εκπαίδευσης, γονείς και κηδεμόνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

————————————

Ενδοοικογενειακή βία: Σοβαρότατες επιπτώσεις σε γυναίκες και παιδιά”

newsletter2 2

Ημερομηνία δημοσίευσης:  24 Ιανουαρίου 2019
Συντάκτης:  Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα
Πηγή:  https://diotima.org.gr/

«O φόβος και τα χρήματα, άλλα κυρίως ο φόβος. Όταν σου δίνουν τέτοια χαστούκια όταν σου λένε πως αν το κουνήσεις από εδώ σε σκότωσα, τότε στα αλήθεια πιστεύεις ότι θα σε σκοτώσει… Σε συνθλίβει τόσο που χάνεις και την παραμικρή αυτοεκτίμηση. Ο φόβος. Είναι κάπου εκεί που αρχίζεις να σκέφτεσαι, και τι θα γίνει τώρα, πως θα τα βγάλω πέρα; Και τούτος ο φόβος δεν σε αφήνει να κουνήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι που λένε: αυτός που ανέχεται φαίνεται να του αρέσει, ω θεέ μου, δεν ξέρουν τίποτα. Δεν έχεις αυτοεκτίμηση, πιστεύεις ότι δεν αξίζεις ούτε μια δεκάρα, δεν έχεις χρήματα, δεν είσαι τίποτα, και κυρίως γυναίκες της ηλικίας μου. Σκέφτεσαι: τι θα κάνω με τα παιδιά; Πως θα τα ταΐζω; Και τότε τι κάνεις; Το ανέχεσαι…». Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια περιγράφει σε συνέντευξη της τον ασφυκτικό κύκλο της βίας μέσα στην οικογένεια,  63χρονη γυναίκα, επιζήσασα έμφυλης βίας, που κατόρθωσε να δραπετεύσει από το περιβάλλον χρόνιας κακοποίησης και βρίσκεται σε καταφύγιο αποκατάστασης θυμάτων έμφυλης βίας, στη Μαδρίτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

————————————

“ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ”
Παιδιά, μετανάστευση, σεξουαλική βία και έμφυλη βία

alone and unsafe bridge

Ημερομηνία έκδοσης:  01 Δεκεμβρίου 2018
Εκδότης:  IRCF
Τύπος έκδοσης:  Έκθεση / Μελέτη / Δεδομένα

Η έκθεση “Μόνος και Μη Ασφαλής” παράγεται από την IFRC με επίκεντρο τα χωρισμένα και ασυνόδευτα παιδιά σε κίνηση, ως μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με την έκθεση, γύρω στα 300.000 χωρισμένα και ασυνόδευτα παιδιά μετακινήθηκαν στον κόσμο το 2017, με την πρόβλεψη ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. “Τα παιδιά σε κίνηση είναι εύκολη λεία για τους κακοποιούς, τους εκμεταλλευτές και τους διακινητές και η ευάλωτη θέση τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο σε κάθε στάδιο της μεταναστευτικής πορείας τους. Όταν τα παιδιά μετακινούνται μόνα τους, διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να υποβληθούν σε επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό, να διακινηθούν με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή να εξαναγκαστούν σε “σεξ επιβίωσης”», αναφέρει η έκθεση. Με τη μελέτη αυτή, η IFRC προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους και τους τύπους βίας που συνήθως αντιμετωπίζουν τα παιδιά εν κινήσει και αλλά και να κατανοήσει ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα προστασίας. Με βάση τα παραπάνω, η έκθεση παρέχει μια σειρά δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην προστασία των παιδιών σε κίνηση, από κυβερνήσεις μέχρι ανθρωπιστικές οργανώσεις στον τομέα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

————————————

“(Διεθνής) Πρόσκληση για Προστασία Γυναικών και Κοριτσιών Εν Κινήσει”

UNFPA 1

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08 Οκτωβρίου 2018
Πηγή:  UNFPA

Εκτιμάται ότι ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε περίπου 260 εκατομμύρια ανθρώπους, με γυναίκες και κορίτσια να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτού του αριθμού. Το UNFPA, σε συνεργασία με το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC), μίλησε σε περισσότερους από 1500 νέους πρόσφυγες και μετανάστες σε μεγάλες πόλεις διαμετακόμισης (transit) όπως η Βηρυτός, το Κάιρο, το Ναϊρόμπι και η Τύνιδα, για να συλλέξουν πληροφορίες για το γιατί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τί ήλπιζαν να επιτύχουν, πώς είναι η ζωή τους σε κίνηση και τι είδους πρόσβαση έχουν στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο, «αυτό που καθίσταται σαφές, πάνω από όλα, είναι ότι δεν υπάρχει καμία ιστορία που να λέει για τους νέους εν κινήσει. Ωστόσο, για τις γυναίκες και τα κορίτσια προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, η ανισότητα των φύλων είναι μια κοινή τάση σε αυτές τις ποικίλες πραγματικότητες, που διασταυρώνονται με τα άλλα σημεία ευαλοτώτητας που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

————————————

“[Διεθνής] Δράση κατά της έμφυλης βίας που πλήττει γυναίκες και παιδιά προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής”

UNICEF

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Σεπτεμβρίου 2018
Πηγή: UNICEF

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση κατά της έμφυλης βίας που πλήττει γυναίκες και παιδιά προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής», τα γραφεία της UNICEF στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα εφαρμόζουν δραστηριότητες για την ενίσχυση του συστήματος προστασίας από την έμφυλη βία σε αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελπιδοφόρες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2017-Αυγούστου 2018 διοργανώθηκαν 7 εκπαιδεύσεις για 75 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή από διάφορους τομείς που εργάζονταν με παιδιά προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

————————————

“ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ”

Παροχή υπηρεσιών περίθαλψης και διαχείρισης περιπτώσεων σε επιζώντες έμφυλης βίας σε χώρους ανθρωπιστικής βοήθειας

Ημερομηνία έκδοσης:  01 Δεκεμβρίου 2017
Εκδότης: Gender-based Violence Information Management System (GBVIMS)
Τύπος έκδοσης:  Οδηγός / Οδηγίες / Αρχή

Το έγγραφο που βρίσκεται μπροστά σας είναι αποτέλεσμα διετούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Διευθύνουσας Επιτροπής για το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών για τη Έμφυλη Βία (GBVIMS). Ο κύριος στόχος της επιτροπής είναι να «οικοδομηθεί η ικανότητα για τη διαχείριση περιπτώσεων έμφυλης βίας, τη διαχείριση πληροφοριών και να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ αυτών προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους επιζώντες έμφυλης βίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

EU flag bridge


Το παρόν Newsletter χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020).

el