Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας
παρουσιάσουμε το τέταρτο ενημερωτικό δελτίο ειδικής έκδοσης που εστιάζει στην
έμφυλη βία (GBV) στο πλαίσιο της
μετανάστευσης, το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος
BRIDGE. Το πρόγραμμα BRIDGE υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Περιφερειακού
Ευρωπαϊκού Γραφείου της Terre des hommes μαζί με πέντε εταίρους από
το Βέλγιο (Defence for Children International DCI-Belgium και FEDASIL), την
Ελλάδα (ARSIS), τη Μάλτα (Kopin) και τη Ρουμανία (Tdh Romania) και έχει ως
γενικό στόχο την ενίσχυση της θεσμικής
ανταπόκρισης στην έμφυλη βία που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει
στις χώρες της ΕΕ.
Σε αυτή την έκδοση, μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις πρόσφατες εξελίξεις του προγράμματος, να μάθετε για το επερχόμενο διαδικτυακό σεμινάριο και το διαθέσιμο μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) για την έμφυλη βία καθώς και να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έμφυλη βία μέσα από διάφορα ενδιαφέροντα επιλεγμένα υλικά.
Εγγραφείτε στο διαδικτυακό μάθημα για την έμφυλη βία για να μάθετε πώς να αποτρέψετε την έμφυλη βία και να προστατεύσετε τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει από αυτή. Το μάθημα έχει αναπτυχθεί ως μέρος του έργου BRIDGE και διατίθεται στα ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ρουμανικά.
Στο πλαίσιο του έργου BRIDGE διοργανώνουμε μια σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με την έμφυλη βία με στόχο την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειριών, πρωτοβουλιών, γνώσεων και μάθησης. Μπορείτε να ακούσετε τις ηχογραφήσεις των προηγούμενων σεμιναρίων εδώ.
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ – 26 Μαρτίου 2020 στις 2μμ CEST (15:00 ώρα Ελλάδος) !! Συμμετάσχετε στο διαδικτυακό σεμινάριο μας (λεπτομέρειες παρακάτω) για να ακούσετε από την Anđa Petrović πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, πρόσφυγες και μετανάστες, στη Σερβία.
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΝΙΑΡΙΟ!
26 Μαρτίου 2020
Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος «Οικοδομώντας σχέσεις μέσω της καινοτόμου ανάπτυξης για το θέμα της ευαισθητοποίησης της έμφυλης βίας στην Ευρώπη – BRIDGE», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της θεσμικής ανταπόκρισης στην έμφυλη βία που επιδρά σε παιδιά και νέους εν κινήσει στις ευρωπαϊκές χώρες
_____________________________________________________________
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
Η έμφυλη βία που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει
@Tdh/Francois Struzik in Syria 2011
03 Σεπτεμβρίου 2019
Αυτό το online μάθημα έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και νέους εν κινήσει. Το επίκεντρο είναι η οικοδόμηση της γνώσης και της ικανότητας πρόληψης, αναγνώρισης και αντίδρασης στην έμφυλη βία .
______________________________________________________________
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Workshop εκπαίδευσης και καθοδήγησης στη Βουδαπέστη (πρόγραμμα BRIDGE)
31 Ιανουαρίου 2020
Περίπου 20 επαγγελματίες φροντίδας από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Ρουμανία θα συγκεντρωθούν στη Βουδαπέστη στις 20-21 Φεβρουαρίου για ένα Workshop εκπαίδευσης και καθοδήγησης, οργανωμένο στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος «Οικοδομώντας σχέσεις μέσω της καινοτόμου ανάπτυξης για το θέμα της ευαισθητοποίησης της έμφυλης βίας στην Ευρώπη – BRIDGE»
______________________________________________________________
Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για επαγγελματίες φροντίδας, για εργαζόμενους με νέους και για νέους
05-06 Μαρτίου 2020 και 07-08 Μαρτίου 2020
H ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων κάλεσε επαγγελματίες, εφήβους και νέους να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση που θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωσή τους για ειδικότερα ζητήματα έμφυλης βίας παιδιών και νέων εν κινήσει.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 05-06 Μαρτίου για επαγγελματίες στο χώρο της προστασίας ανηλίκων και νέων, ενώ στις 07-08 Μαρτίου για νέους, ώρες 10:00-18:00. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από έμπειρους επαγγελματίες με τη βοήθεια εμπεριστατωμένου εκπαιδευτικού διαδραστικού υλικού.
Κατά την πρώτη εκπαίδευση συμμετείχαν 36 επαγγελματίες, που προέρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες κι επιστημονικό υπόβαθρο. Μερικοί από αυτούς εργάζονται στον δημόσιο τομέα (π.χ. δήμοι, κοινωνικές υπηρεσίες και νοσοκομεία) κι άλλοι υπάλληλοι ιδιωτικών υπηρεσιών (π.χ. ΜΚΟ, camps, κοινωνικές οργανώσεις, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες). Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί.
Στη δεύτερη εκπαίδευση συμμετείχαν 16 νέοι, ηλικίας 18-24 ετών, που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες καθώς και από διαφορετικό ακαδημαϊκό, επιστημονικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Πέντε από τους συμμετέχοντες είναι νέοι σε κίνηση, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Σιέρα Λεόνε, το Μάλι και το Πακιστάν. Άλλοι είναι νέοι που κάνουν πρακτική άσκηση και φοιτητές κοινωνικών επιστημών και ψυχολογίας. Άλλοι συμμετέχοντες εργάζονται είτε ως υπάλληλοι (συντονιστές και πολιτιστικοί διαμεσολαβητές) είτε ως εθελοντές στην ARSIS. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από πέντε εκπαιδευτές: την κα. Βαλμπόνα Χυστούνα, συντονίστρια BRIDGE στην ΑΡΣΙΣ, την κα. Σοφία Κουσίδου, επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, την η Μαριάνθη Σαμαρά, ψυχολόγο του ΕΚΚΑ – Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την κυρία Έλλη Γεωργιάδη ψυχολόγο της Άρσις και τον κ. Χρυσοβαλάντη -Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, νομικός σύμβουλο και υπεύθυνο παιδικής προστασίας στην ΑΡΣΙΣ.
Οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με ζητήματα όπως «Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί ή έναν νέο ευάλωτο στην έμφυλη βία;», «Το γένος (κοινωνική ταυτότητα) και το φύλο σημαίνουν το ίδιο πράγμα;», «Μπορεί τα αγόρια να θυματοποιούνται από την έμφυλη βία; Ή αφορά μόνο τις γυναίκες και τα κορίτσια;”, “Τι είναι η έμφυλη βία;”, “Ποιά είναι τα μέτρα προστασίας;” κ.λ.π
Από την αξιολόγηση που δόθηκε από τους συμμετέχοντες, βρήκαμε ενδιαφέρουσες τις απόψεις τους, τις προτάσεις και συστάσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση. Η πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι βρήκαν την εκπαίδευση πολύ χρήσιμη και γόνιμη καθώς θεώρησαν ότι οι γνώσεις τους σχετικά με την έμφυλη βία και τα παιδιά και τη νεολαία εν κινήσει αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της κατάρτισης. Ήταν αρκετά ικανοποιημένοι από τις ομαδικές συζητήσεις και την ομαδική δουλεία. Απολάμβαναν την ατμόσφαιρα της εκπαίδευσης, η οποία ενίσχυσε την ομαδική δουλεία και τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο διαδραστικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης ήταν το στοιχείο που τους συνάρπασε ώστε να αποκτήσουν επαρκή γνώση. Τέλος, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι το διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο των εκπαιδευτών προώθησε την ολιστική προσέγγιση του φαινομένου της έμφυλης βίας.
______________________________________________________________
Έμφυλη βία κατά των γυναικών προσφύγων και αιτουσών ασύλου – Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο
30 Σεπτεμβρίου 2019
«Συνδημιουργώντας μια Συμβουλευτική Μέθοδο για τις γυναίκες πρόσφυγες θύματα έμφυλης βίας» έχει ως στόχο να ενημερώσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες πρόσφυγες που έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας και να βελτιώσει την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες. Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου εκπαίδευσης είναι διττός:
______________________________________________________________
Μια νέα εποχή για τα κορίτσια: Αξιολογώντας 25 χρόνια προόδου
01 Μαρτίου 2020
Σε μια νέα έκθεση η UNICEF, το Plan International και η UN Women μεταξύ πολλών γεγονότων, αναφέρουν ότι:
- Ο αριθμός των κοριτσιών εκτός σχολείου μειώθηκε κατά 79 εκατομμύρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
- Ο αριθμός των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών που είναι αναλφάβητες μειώθηκε από 100 εκατομμύρια σε 56 εκατομμύρια μεταξύ 1995 και 2018, αλλά 1 στις 10 γυναίκες νέες παραμένουν αναλφάβητες σήμερα.
- Από το 1995, το ποσοστό των νεαρών γυναικών που έχουν παντρευτεί ως παιδιά έχει μειωθεί παγκοσμίως από 1 σε 4 σε περίπου 1 στις 5.
- Το ποσοστό των κοριτσιών ηλικίας 5-19 ετών που είναι υπέρβαρα σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1995.
- Η αυτοκτονία είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών.
- Τα τελευταία 25 χρόνια, το ποσοστό γεννήσεων των εφήβων μειώθηκε από 60 γεννήσεις ανά 1.000 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών σε 44 γεννήσεις παγκοσμίως
______________________________________________________________
Οδηγός τσέπης για τα κορίτσια: Η ασφάλεια και η αντοχή μου
01 Νοεμβρίου 2018
Αυτός ο οδηγός τσέπης στοχεύει να υποστηρίξει το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ενός προγράμματος ενδυνάμωσης των κοριτσιών με επίκεντρο τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Καθορίζει τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές που εκπόνησε το Τμήμα Φύλου του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία με σκοπό να σχεδιάσει, να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να αξιολογήσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των κοριτσιών με τις κοινότητες των Ρομά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Σερβία καθώς και στη Βουλγαρία.
______________________________________________________________
Αγόρια σε κίνηση για τα μεγαλύτερα αγόρια και τους νέους, Βιβλίο Εκπαιδευτή
15 Δεκεμβρίου 2019
Αυτό το εγχειρίδιο εκπαιδευτή είναι ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή ενός άτυπου εκπαιδευτικού προγράμματος δεξιοτήτων ζωής για ασυνόδευτα και χωρισμένα έφηβα αγόρια (ηλικίας10 έως 19 ετών) και για νέους άνδρες (ηλικίας 15 έως 24 ετών).
______________________________________________________________
20 Σεπτεμβρίου 2019
Αυτή η ανάρτηση στο blog γράφτηκε από την πρόεδρο του PICUM, Edel McGinley.
Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα είναι μέρος του ιστού των κοινοτήτων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται, συλλέγουν και μαγειρεύουν το φαγητό μας, χτίζουν δρόμους και σπίτια και παρέχουν φροντίδα σε αγαπημένα πρόσωπα. Αυτή η εργασία είναι η ραχοκοκαλιά πολλών χωρών. Η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, περιορίζει τις ευκαιρίες και περιορίζει το πώς και πού μπορούν να εργαστούν οι άνθρωποι. Ορισμένοι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα εργάζονται ως εργαζόμενοι σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
______________________________________________________________
Κρίσιμα κενά στη προστασία προσφύγων θυμάτων έμφυλης βίας
23 Δεκεμβρίου 2019
Ελλείψεις και κρίσιμα κενά στην προσβασιμότητα του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης της Έμφυλης Βίας, στη χώρα μας, διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»
______________________________________________________________
Το πρόγραμμα BRIDGE υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020).
Το παρόν Newsletter χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020).
Το περιεχόμενο αυτού του ενημερωτικού δελτίου αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συντάκτη και είναι αποκλειστική ευθύνη του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.