Η ομάδα Streetwork για ασυνόδευτους ανήλικους δραστηριοποιείται από τον Ιανουάριο του 2017 έως και σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με στόχο τον εντοπισμό και την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κίνδυνο. Η ομάδα παρεμβαίνει στους δρόμους της πόλης καθώς επίσης και σε χώρους του ευρύτερου αστικού ιστού, όπου διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας/αστεγίας παιδιά μόνα δίχως τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά αποτελούν πληθυσμό με αυξημένη ευαλωτότητα και ειδικές ανάγκες υποστήριξης, οι οποίες εντείνονται λόγω των επισφαλών συνθηκών διαβίωσής τους αλλά και του γεγονότος ότι συχνά βρίσκονται σε κίνηση. Επίσης, λόγω της ανηλικότητας και της έλλειψης προστασίας είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να πέσουν θύματα πολλών μορφών βίας και εκμετάλλευσης από τρίτους.
Στις εγκαταστάσεις του Streetwork στο κέντρο της πόλης, οι ανήλικοι λαμβάνουν πρόσβαση σε φαγητό, ντουζ, καθαρά ρούχα, ξεκούραση και εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι κυρίως παρεχόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντός τους, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, άμεση παραπομπή σε ασφαλή στέγαση, νομική υποστήριξη όπως και βοήθεια στην αντιμετώπιση επειγουσών ιατρικών αναγκών. Στον ίδιο χώρο οργανώνονται επίσης ενημερωτικές δράσεις για τα παιδιά.
Από τον Ιανουάριο 2021, η ΑΡΣΙΣ ενεργεί ως φορέας υλοποίησης του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (πρώην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο νέο αυτό πλαίσιο, οι δράσεις του Streetwork διαμορφώθηκαν το 2021 με: Κινητή Μονάδα για τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων και την συνοδεία τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, και με Κέντρο Ενημέρωσης που αποτελεί σταθερός χώρος υποδοχής, υποστήριξης και διασύνδεσης των ανηλίκων με τον ΕΜΕΑ. Παράλληλα, εντός του 2021 λειτούργησε νέα δράση μέσω επαγγελματιών της ομάδας που ανέλαβαν την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος των φιλοξενούμενων της Επείγουσας Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Ασφαλή Ζώνη Βαγιοχώρι Βόλβης. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.
Το 2022 συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η λειτουργία της Κινητής Μονάδας και του Κέντρου Ενημέρωσης, ενώ αναπτύχθηκε πλήρως και το σύστημα του ΕΜΕΑ για την παραπομπή και στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε επείγουσες (ή άλλες κατάλληλες) δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικά, εντός του έτους συνοδεύτηκαν από την ΑΡΣΙΣ σε δομές φιλοξενίας συνολικά 808 παιδιά. Παράλληλα, ως ανταπόκριση στην εξελισσόμενη προσφυγική κρίση της Ουκρανίας, προστέθηκε στο Streetwork ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων συνεργατών, η οποία εργάσθηκε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023 στον Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα Σερρών με αντικείμενο την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος εκτοπισμένων από την Ουκρανία παιδιών που κατέφθαναν δίχως τους γονείς τους, είτε μόνα (ασυνόδευτα) είτε συνοδευόμενα από τρίτα πρόσωπα (διαχωρισμένα). Από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, η εν λόγω ομάδα διαχειρίζεται τις υποθέσεις διαχωρισμένων παιδιών από την Ουκρανία κυρίως εξ αποστάσεως μέσω του Κέντρου Ενημέρωσης, ενώ μεταβαίνει στον Προμαχώνα για την δια ζώσης υποστήριξη παιδιών που τυχόν αφικνούνται πλήρως ασυνόδευτα.
Το Streetwork με όλες του τις δράσεις και λειτουργίες υλοποιήθηκε μέχρι το τέλος του 2022 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τον Ιανουάριο του 2023, οι δράσεις του Streetwork έχουν ενταχθεί βάσει προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο έργο της «Επιχειρησιακής συνδρομής στο Έργο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ)».
Χρηματοδοτήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024 από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) 2014 – 2021) ενώ από τον Μάιο του 2024, υποστηρίζονται στο πλαίσιο του SWISS – GREEK Cooperation Programme. Ειδικότερα το έργο «Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ)». υποστηρίζεται από την συνεισφορά της Ελβετίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας. Υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας – Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τις δράσεις του Streetwork για τους ασυνόδευτους ανήλικους μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο https://www.facebook.com/arsis.streetwork.uam/?locale=el_GR
Η ομάδα των Streetworkers πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-22:00.To Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00 στο ισόγειο της οδού Ορφανίδου 6.
Επιπλέον, τηλεφωνική γραμμή της ομάδας της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00 με τον ακόλουθο αριθμό: 0030-6908070490.
Παράλληλα ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή για τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030-2132128888 και 0030-6942773030 μέσω WhatsApp ή Viber), η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες και λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00, Σάββατο 11:00 – 19:00. Η γραμμή δεν λειτουργεί κατά τις εθνικές εορτές και επίσημες αργίες.
Δείτε το ενημερωτικό υλικό μας εδώ / See our informative material here