Add Your Heading Text Here

Streetwork

Η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται από τον Ιανουάριο του 2017 έως και σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με στόχο τον εντοπισμό και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κίνδυνο. Η ομάδα παρεμβαίνει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης,  καθώς επίσης και σε περιοχές του ευρύτερου αστικού ιστού, όπου διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας/αστεγίας οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι τελευταίοι αποτελούν πληθυσμό με αυξημένη ευαλωτότητα και ειδικές ανάγκες υποστήριξης, οι οποίες εντείνονται λόγω των επισφαλών συνθηκών διαβίωσης αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για πληθυσμό σε κίνηση, που λόγω της ανηλικότητας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους θυματοποίησης και εκμετάλλευσης. 

Η δράση της ομάδας υποστηρίζεται από τη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης, όπου οι ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ντουζ, καθαρά ρούχα, ξεκούραση και εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, πληροφόρηση, συμβουλευτική βοήθεια, νομική υποστήριξη,  ψυχολογική ενδυνάμωση, άμεση παραπομπή σε ασφαλή στέγαση και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο οργανώνονται  ενημερωτικές δράσεις προς την τοπική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Από τον Ιανουάριο 2021, η δράση της ομάδας έχει συμπεριληφθεί  στον  Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης υπό την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο νέο αυτό πλαίσιο συνέχισε να παρεμβαίνει στους δρόμους της πόλης:  με Κινητή Μονάδα για τον εντοπισμό ασυνόδευτων ανηλίκων και την συνοδεία τους σε επείγουσες δομές φιλοξενίας, και με Κέντρο Ενημέρωσης ως χώρου υποδοχής, ενημέρωσης και διασύνδεσης των ανηλίκων με τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας. Παράλληλα, το 2021 άρχισε να λειτουργεί νέα δράση μέσω ομάδας επαγγελματιών που ανέλαβαν την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων φιλοξενουμένων της Επείγουσας Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Ασφαλή Ζώνη Βαγιοχώρι Βόλβης. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Το 2022 συνεχίστηκε η λειτουργία τόσο της Κινητής Μονάδας όσο και του Κέντρου Ενημέρωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω, εν όψει της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης στην Ουκρανία, προστέθηκε στο Streetwork ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων συνεργατών, η οποία άρχισε στις αρχές του Απριλίου να εργάζεται στον Συνοριακό Σταθμό  Προμαχώνα Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με αντικείμενο τον εντοπισμό και την προστασία των εκτοπισμένων από την εμπόλεμη Ουκρανία ασυνόδευτων ή  διαχωρισμένων από τους γονείς τους παιδιών που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Το Streetwork με όλες του τις δράσεις υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετέχει επίσημα στον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης υπό την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Από το 2023 υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη το έργο της «Επιχειρησιακής συνδρομής στο Έργο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ΕΜΕΑ) και χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) 2014 – 2021).  

Η ομάδα των Streetworkers πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-22:00.To Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00 στην Ορφανίδου 6 στο ισόγειο.

Επιπλέον, τηλεφωνική γραμμή της ομάδας της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00 με τον ακόλουθο αριθμό: 0030-6908070490, ενώ παράλληλα ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030-2132128888 και 0030-6942773030),  η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες επτά ημέρες την εβδομάδα.

Δείτε το ενημερωτικό υλικό μας εδώ / See our informative material here

el