Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Newsletter 6

01 iraq child protection original 90427

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το έκτο ενημερωτικό δελτίο ειδικής έκδοσης που εστιάζει στην έμφυλη βία (GBV) στο πλαίσιο της μετανάστευσης το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος BRIDGE. Το πρόγραμμα BRIDGE υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Γραφείου της Terre des hommes μαζί με πέντε εταίρους από το Βέλγιο (Defence for Children International DCI-Belgium και FEDASIL), την Ελλάδα (ARSIS), τη Μάλτα (Kopin) και τη Ρουμανία (Tdh Romania) και έχει ως γενικό στόχο την ενίσχυση της θεσμικής ανταπόκρισης στην έμφυλη βία που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει στις χώρες της ΕΕ.

Σε αυτήν την έκδοση, έχουμε επιλέξει για εσάς μια σειρά από ενδιαφέροντα υλικά που θα πρέπει να ενδιαφέρουν όσους εργάζονται με επιζώντες έμφυλης βίας και παιδιά και νέους εν κινήσει, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να εγγραφείτε στο δωρεάν διαδικτυακό μάθημά μας για την έμφυλη βία για να μάθετε πώς να αποτρέψετε την έμφυλη βία και να προστατεύσετε παιδιά και νέους εν κινήσει από αυτή. Το μάθημα έχει αναπτυχθεί ως μέρος του προγράμματος BRIDGE και διατίθεται στα ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ρουμανικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Η έμφυλη βία που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους εν κινήσει

02 syria jordan psychosocial francois struzik web 131307

Η μετανάστευση μπορεί να είναι μια βαθιά τραυματική εμπειρία. Τα άτομα ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό, στέγη ή ιατρική περίθαλψη. Η αύξηση της ευαλωτότητας ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης μπορεί να θέσει τα παιδιά και τους νέους σε κίνδυνο έμφυλης βίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βία και εκμετάλλευση από διακινητές, δημόσιους υπαλλήλους, προσωπικό από δημόσιους οργανισμούς, άλλους μετανάστες ή ακόμα και την οικογένειά τους.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Eκπαίδευση επαγγελματιών

Ιούλιος 2020

13

Εκπαίδευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «BRIDGE – Οικοδομώντας σχέσεις μέσω της καινοτόμου ανάπτυξης για την ευαισθητοποίηση σε θέματα της έμφυλης βίας στην Ευρώπη».

Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων πραγματοποίησε τον Ιούλιο 2020 κύκλους εκπαίδευσης επαγγελματιών μέριμνας και προστασίας ανηλίκων και νέων εν κινήσει σε Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα.

Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καβάλα και Δράμα συμμετείχαν μοιράζοντας τις καθημερινές εμπειρίες και προκλήσεις στα θέματα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας σε παιδιά και νέους εν κινήσει.

Ο κύκλος αυτός ήταν συνέχεια της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο 2019 και το Μάρτιο 2020 οπού συμμετείχαν πάνω από 60 επαγγελματίες και 35 νέοι.

Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η ενημέρωση με σκοπό να ενισχυθεί η θεσμική αντιμετώπιση στην έμφυλη βία που πλήττει παιδιά και νέους που μετακινούνται σε χώρες της ΕΕ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ΕΚΚΑ (γραφείο Θεσσαλονίκης), το Αστυνομικό Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη και την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για την έμπρακτη πολύτιμη υποστήριξη τους.

Εργαστήρια για παιδιά κι εφήβους

Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2020

04 1

Στο πλαίσιο του προγράμματος «BRIDGE» οργανώθηκαν εργαστήρια δημιουργίας υλικού ευαισθητοποίησης  για το θέμα της έμφυλης βίας, από τα ίδια τα παιδιά.

Ειδικότερα:

  • Αφίσα «Στοπ στην έμφυλη βία σε παιδιά και νέους εν κινήσει – Είμαι εσύ, είσαι εγώ»
  • Σελιδοδείκτες με μηνύματα ενάντια στην έμφυλη βία σε παιδιά και νέους εν κινήσει
  • Βίντεο animation «Πλανήτης Άλμα»
  • Μάσκα έμφυλης ισότητας
  • Βίντεο θεατρικά μηνύματα ενάντια στην έμφυλη βία

Συμβουλευτική Ομάδα Νέων

22 & 29 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2020

1 2

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΑΡΣΙΣ δημιούργησε την «Συμβουλευτική Ομάδα Νέων», μια ομάδα νέων που έχουν βιώσει τη μετανάστευση, προκειμένου να συζητήσουμε για το ταξίδι και τα δικαιώματά τους.

Στόχοι των συναντήσεων ήταν:

– να εκπαιδεύσει τους νέους εν κινήσει να κατανοήσουν τι είναι η έμφυλη βία κατά τη μετανάστευση

– να ευαισθητοποιήσει τους νέους για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες μορφές βίας

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην Συμβουλευτική Ομάδα Νέων, (4 κορίτσια και 8 αγόρια, 18-23 ετών), μοίρασαν το ιστορικό τους, τη διαδρομή μετανάστευσής τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά κι αυτό που τους βοήθησε, τις δυνατές εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους, την άποψή τους για το πως να βελτιωθούν τα πράγματα για τους νέους που θα έρθουν στο μέλλον.

Πραγματοποιήθηκαν 3 τρίωρες συναντήσεις στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, οπού συμμετείχαν 12 νέοι εν κινήσει (από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαλί, Γκάνα, Τόνγκο, Γουινέα) με την καθοδήγηση της Βαλμπόνα Χυστούνα, συντονίστρια προγράμματος BRIDGE.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εργαλεία τροφοδότησης όπως: παρουσίαση ppt, προβολή βίντεο σχετικά με την έμφυλη βία σε ανηλίκους και νέους εν κινήσει, ασκήσεις αυτοφροντίδας, παιχνίδια γνωριμίας, ενεργοποίησης κι εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα οικειότητας και να ενεργοποιηθεί το κίνητρο της συμμετοχής.

Θέματα προς συζήτηση:

Μετανάστευση – Σημάδια κι επιπτώσεις της έμφυλης βίας

Προστασία και διασφάλιση προστασίας περιστατικών έμφυλης βίας

Αναφορά της έμφυλης βίας

Πρόληψη στην έμφυλη βία

Αυτοφροντίδα 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Ισότητα Φύλων

03unicef 0

1 Ιουλίου 2020

Αυτή η έκθεση συνοψίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως προς την ισότητα των φύλων κατά τη διάρκεια του 2019. Περισσότερα κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και ο αριθμός των παιδικών γάμων έχει μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

[Ευρωπαϊκή Ένωση] Δραπετεύοντας από τον παιδικό γάμο στη Βόρεια Μακεδονία: «Μόλις αφήσετε το σημάδι σας, άλλοι μπορούν να ακολουθήσουν»

30 Ιουνίου 2020

ΣΚΟΠΙΑ, Βόρεια Μακεδονία – Η ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά για τον Σίμπελ Μπάιραμ. Ο νεαρός δάσκαλος αγγλικής γλώσσας προέρχεται από την κοινότητα Ρομά της Βόρειας Μακεδονίας, όπου οι γάμοι παιδιών – συχνά άτυποι και παραβλέπονται από τις αρχές – είναι πιο συνηθισμένοι από ό, τι στον γενικό πληθυσμό, περιορίζοντας τις ευκαιρίες των κοριτσιών.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

Μετανάστες και εκτοπισμένα παιδιά στην εποχή του COVID-19: Πώς τους επηρεάζει η πανδημία και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε

01 Ιουνίου 2020

Τα διαθέσιμα δεδομένα και στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του COVID-19. Ωστόσο, οι έμμεσες επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων τεράστιων κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων – είναι δυνητικά καταστροφικές για τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

COVID-19 και δικαιώματα των παιδιών

09 Απριλίου 2020

Τα παιδιά που προσβάλλονται από τον COVID-19 φαίνεται να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά με πολλούς άλλους τρόπους, η κρίση COVID-19 έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, με δυνητικά εκτεταμένες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

Τερματισμός της βίας κατά των παιδιών και COVID-19 – Συνοπτική πολιτική

09 Ιουνίου 2020

Συμμετέχουσες δυνάμεις (ChildFund, Plan International, Save the Children, SOS Children’s Village, Terre des Hommes και World Vision) Η πανδημία COVID-19 είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ για την παγκόσμια σταθερότητα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα

________________________________________________________________________

flag yellow high 240Χ160

Το πρόγραμμα BRIDGE υποστηρίζεται από  το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020).

Το παρόν Newsletter χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020). Το περιεχόμενο αυτού του ενημερωτικού δελτίου αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συντάκτη και είναι αποκλειστική ευθύνη του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.

el