Add Your Heading Text Here

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΑΡΣΙΣ για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες
Πηγή φωτογραφίας: European Migration Network 

Η ανάγκη συνεργασίας των εκπροσώπων των κρατικών φορέων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Ασυνόδευτοι Ανήλικοι και Διεθνής Προστασία», που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. 

Στην εισήγησή της, η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Κυριακή Κλιάμπα υπογράμμισε τις δυσκολίες που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των προβλημάτων αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους και επισήμανε τη διάσταση μεταξύ των νομοθετικών προβλέψεων και των πρακτικών που ακολουθεί η Πολιτεία.  

Συγκεκριμένα, η κ. Κλιάμπα αναφέρθηκε στον «φαύλο κύκλο» που παρατηρείται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε ασυνόδευτα παιδιά εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών, με αποτέλεσμα συχνά οι ανήλικοι να φεύγουν από τις δομές, να οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές, να συλλαμβάνονται και να αναζητούνται εκ νέου κατάλληλες δομές φιλοξενίας. 

«Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο να θεωρείται επαρκές, αλλά στην πράξη συχνά χρειάζεται να αυτοσχεδιάζουμε για να επιλυθούν προβλήματα, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων υποδομών και προσωπικού», επισήμανε η κ Κλιάμπα.

Το ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ Νίκος Γαβαλάς τόνισε ότι «η κουλτούρα συνεργασίας με την Εισαγγελία Ανηλίκων είναι το ‘κλειδί’ για μία οργάνωση όπως η ΑΡΣΙΣ που επί τρεις δεκαετίες εργάζεται με επίκεντρο την προστασία του παιδιού. Σήμερα, στις υπηρεσίες και τις δομές Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ ανά την επικράτεια φιλοξενούνται 500 παιδιά, είτε ασυνόδευτα ανήλικα, είτε παιδιά που ζουν στο δρόμο, είτε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση».

Η υπεύθυνη παιδικής προστασίας της ΑΡΣΙΣ Ίριδα Πανδίρη υπογράμμισε την ανάγκη ενός σταθερού συστήματος φιλοξενίας και ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών, με επίκεντρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Η ίδια επισήμανε ότι, αν και η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούνται προβλήματα, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων. 

Για παράδειγμα, ενώ η ανταπόκριση των παιδιών στα προγράμματα εμβολιασμού είναι μεγάλη, εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις δεν καθίσταται δυνατό να εμβολιαστούν επειδή δεν τους χορηγείται ΑΜΚΑ. 

Επίσης, συχνά δεν έχουν πρόσβαση στα Επαγγελματικά Λύκεια και τον θεσμό της Μαθητείας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, επειδή δεν διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. 

Η δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Χαρά Κατσίγιαννη χαρακτήρισε αναποτελεσματικό τον θεσμό της επιτροπείας, αφού καταγράφονται κενά στον τρόπο εφαρμογής του, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων να μένουν χωρίς εκπροσώπηση.

Ο διοικητής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαγιοχώρι,ΓιώργοςΤσαούσης κατέγραψε στις θετικές εξελίξεις την κατάργηση της κατ’ ευφημισμό «προστατευτικής φύλαξης» και την ορθολογικοποίηση της διαδικασίας διαπίστωσης της ανηλικότητας. Τόνισε ότι η Ελλάδα «μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί πρόσφυγες και να υποστηρίζει ασυνόδευτους ανήλικους για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», καθώς και να «αξιοποιούνται όσο το δυνατόν συντομότερα οι δυνατότητες μετεγκατάστασης των παιδιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιθυμούν». 

Ο Πρωτοδίκης Διοικητικός Δικαστής,Στέργιος Κοφίνης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας και στην ανάγκη επιπλέον αξιολόγησης, ειδικά όταν πρόκειται για ασυνόδευτους ανήλικους, αναφορικά με το αν τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε στέγη και εκπαίδευση, αν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης 

ή αν υπάρχουν διαθέσιμα συγγενικά δίκτυα στην εκάστοτε «ασφαλή χώρα».

Η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Θεώνη Κουφονικολάκου υπογράμμισε τις θέσεις του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης ενάντια στις επαναπροωθήσεις, που απαγορεύονται για ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τον ορισμό της Τουρκίας και του Μαρόκου ως ασφαλών τρίτων χωρών. Το Δίκτυο των Ευρωπαίων Συνηγόρων επισημαίνει επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στις οικογενειακές επανενώσεις, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την επίδραση της πανδημίας στα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Την ευθύνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης – ημερίδας είχαν οι δικηγόροι Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Κωνσταντίνος Κυρμανίδης και Χρυσοβαλάντης – Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη χορήγησης, σε κάθε περίπτωση, νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, μέχρι την ενηλικίωσή τους, προκειμένου να έχουν βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στην στέγαση, στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην δικαιοσύνη. Αμφότεροι τόνισαν ότι δίχως την προϋπόθεση νόμιμης διαμονής, το πλαίσιο που αφορά την Παιδική Προστασία είναι τουλάχιστον ημιτελές και με τη θέση αυτή συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Κώστας Κυρμανίδης, δικηγόρος ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6944 207898

Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος γραφείου Τύπου ΑΡΣΙΣ τηλέφωνο 6986 439848

Το δελτίο τύπου εδώ

el