Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ολοκλήρωση του έργου «Διάπλους, Υποστήριξη ευάλωτων προσώπων αιτούντων διεθνούς προστασίας»

event cover

Διάπλους σημαίνει θαλάσσιο πέρασμα και το ομώνυμο έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση», των EEA Grants στην Ελλάδα, άρχισε το ταξίδι του τον Ιούνιο του 2020 και ολοκληρώνει την διαδρομή του στο τέλος του Φεβρουαρίου. 

Με αφορμή την ολοκλήρωση της λειτουργίας του έργου «Διάπλους» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την εκδήλωση μπορεί να εγγραφεί μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/NducYVAYD5fn5M1B8

Διαμέσου του έργου «Διάπλους» που υλοποίησε στη Βόρεια Ελλάδα η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, δημιουργήθηκαν συνολικά 79 θέσεις φιλοξενίας, για ευάλωτους αιτούντες άσυλο ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτες γυναίκες, αιτούσες άσυλο στην Ελλάδα. 

Κατά τη διάρκεια των είκοσι μηνών λειτουργίας του έργου, στις θέσεις που διατέθηκαν από το «Διάπλους» φιλοξενήθηκαν αθροιστικά 140 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, που είχαν ανάγκη για συστηματική  υποστήριξη σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς τους και στις επιλογές τους για το μέλλον. 

Διαμερίσματα Φιλοξενίας Ευάλωτων Γυναικών- Αιτουσών Άσυλο

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 16 θέσεις φιλοξενίας σε τρία διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, και φιλοξενήθηκαν 20 ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και 17 παιδιά (9 αγόρια και 8 κορίτσια). 

Συνολικά φιλοξενήθηκαν 37 γυναίκες και παιδιά από 0 μέχρι 65 ετών που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας. Οι 20 είναι ενήλικες γυναίκες (οι 9 είναι μόνες τους και 11 είναι μονογονείς), και 17 παιδιά (9 αγόρια και 8 κορίτσια), ενώ τρεις από τις γυναίκες  γέννησαν στη διάρκεια της φιλοξενίας τους στο πρόγραμμα. 

Οι χώρες καταγωγής τους είναι Ιράν, Συρία, Ιράκ,  Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία και Σομαλία.

Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»

Επιπλέον, μέσα από 15 θέσεις στον ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», είχαν τη δυνατότητα να βρουν ασφαλή στέγη ασυνόδευτα ανήλικα ηλικίας από 5 μέχρι 18 ετών. 

Στα παιδιά παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες και φροντίδα με στόχο τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους. Οι υποθέσεις των παιδιών προχώρησαν και οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες που προέκυψαν, κυρίως λόγω της πανδημίας. 

Στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» φιλοξενήθηκαν συνολικά 31 παιδιά. Οι χώρες καταγωγής των παιδιών, εκ των οποίων τα 11 είναι αγόρια και τα 19 κορίτσια, είναι Ιράν, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Βιετνάμ και χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. 

Διαμερίσματα εποπτευόμενης ημιαυτόνομης διαβίωσης

Επίσης λειτούργησαν συνολικά 12 διαμερίσματα, στο πλαίσιο της Εποπτευόμενης Διαβίωσης, για ασυνόδευτα αγόρια, ηλικίας 16 μέχρι 18 ετών, με παρεχόμενες 48 θέσεις φιλοξενίας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Καβάλα, τη Δράμα και τα Ιωάννινα. 

Στις θέσεις αυτές φιλοξενήθηκαν 72 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, που παραπέμφθηκαν στα διαμερίσματα από τις Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones), οι οποίες λειτουργούσαν από την ΑΡΣΙΣ έως και τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, κάποιοι νεαροί παραπέμφθηκαν επίσης και από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Οι νεαροί κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Σομαλία. 

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έργου «Διάπλους» 19 παιδιά κατάφεραν να επανενωθούν με συγγενικά τους πρόσωπα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, 8 παιδιά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα  Μετεγκατάστασης και ταξίδεψαν στην Ευρώπη, ενώ 19 ενηλικιώθηκαν και παραπέμφθηκαν με ασφάλεια σε στεγαστικά προγράμματα ενηλίκων. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Θάλεια Σιώπη, γενική συντονίστρια του έργου «Διάπλους», τηλέφωνο 6982489570

Το έργο «Διάπλους» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ/Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

Το δελτίο τύπου εδώ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

el