Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ στη Γυναικεία Φυλακή Θήβας

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Στις 23 Ιουλίου ομάδα εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  επισκέφτηκε τη Γυναικεία Φυλακή Θήβας, για να πραγματοποιήσει εκεί μία εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν σε όλες τις γυναίκες κρατούμενες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση ενός οδηγού υποστήριξης για την αποφυλάκιση, ο οποίος δημιουργήθηκε από την ΑΡΣΙΣ με στόχο να παρέχει στις κρατούμενες απαραίτητες πληροφορίες για τη ζωή μετά την κράτηση. Πρόκειται για ένα έργο, αποτέλεσμα της συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν και επικαιροποιηθούν οι σχετικές πληροφορίες σε έναν σύντομο και ουσιαστικά χρήσιμο οδηγό. Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με πεδία όπως το φαγητό (συσσίτια), η ένδυση, η νομική υποστήριξη και η ψυχοκοινωνική συμβουλευτική αποφυλακισμένων. Ακόμα,  περιγράφει διαδικασίες έκδοσης επιδόματος, έκδοσης κάρτας ανεργίας και ένταξης σε σχετικά προγράμματα, με στόχο την είσοδο στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι σε αμέσως επόμενη φάση να εκδοθεί ο οδηγός και στα Αγγλικά και να αποσταλεί σε καταστήματα κράτησης γύρω από την Αθήνα, όπως οι φυλακές Κορυδαλλού και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Επιπλέον, θα είναι διαθέσιμος σε κέντρα και δομές της ΑΡΣΙΣ, όπως και σε άλλους φορείς, οι οποίοι ενεργοποιούνται στο πεδίο της επανένταξης αποφυλακισμένων.

Πιστεύουμε ότι ο οδηγός μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο ενημέρωσης, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης γύρω από ένα ανοιχτό κοινωνικό θέμα: το κενό στις υπηρεσίες και μηχανισμούς αρωγής και επανένταξης αποφυλακισμένων ατόμων. Η ΑΡΣΙΣ ενεργά υποστηρίζει και αναδεικνύει τα δικαιώματα των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων από το χρόνο της ίδρυσης της το 1992 και ο οδηγός αυτός είναι άλλο ένα εργαλείο που στοχεύει στην υποστήριξη ανθρώπων σε αυτά τα πολύ ιδιαίτερα και δύσκολα βήματα ζωής.  

Στην εκδήλωση κλήθηκαν όλες οι γυναίκες της φυλακής, ενώ προσκεκλημένα ήταν και μέλη της ομάδας προσωπικού του καταστήματος κράτησης (κοινωνική υπηρεσία, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό). Αφού καλωσορίσαμε τις γυναίκες και ενημερώσαμε για τη διανομή του οδηγού, τετραμελής ομάδα μουσικών έφτιαξε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, κρατώντας παρέα σε όσους/ες συμμετείχαν με αγαπημένα τραγούδια και προσθέτοντας μια νότα κεφιού και ψυχαγωγίας στην πολύ ζεστή αυτή συγκέντρωση. Γύρω στις 150 γυναίκες συμμετείχαν στην εκδήλωση, χορεύοντας, παίζοντας, τραγουδώντας και μιλώντας με την ομάδα της ΑΡΣΙΣ που πλαισίωσε τη γιορτή. Μετά από δύο ώρες διασκέδασης και επικοινωνίας με τις γυναίκες της φυλακής, η ανατροφοδότηση που πήραμε από τις γυναίκες ήταν πολύ θετική, με πολλά  «ευχαριστώ» και «να το ξανακάνουμε».

Ήταν για μας μία ακόμα ευκαιρία να δούμε τα πρόσωπα των γυναικών, να τις συναναστραφούμε, να τις ακούσουμε και να θυμηθούμε ότι, ακόμα και αν «ξεχνιόμαστε» με δύο ώρες μουσικής, οι μεγάλες προκλήσεις ζωής που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κρατούμενες, όπως και όσοι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες κράτησης, εξακολουθούν να αποτελούν μία πληγή και να στέλνουν ένα εξαιρετικά επείγον μήνυμα σε σχέση με τον τρόπο που  αποφασίζουμε ως κοινωνία να διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε θέματα παραβατικότητας και σωφρονισμού.

Η εκδήλωση σήμανε το κλείσιμο αυτής της περιόδου υλοποίησης του εργαστηρίου χειροτεχνίας «Λόγος και Ύφασμα» (Σεπτέμβριος 2018 – Ιούλιος 2019). Το εργαστήρι υλοποιείται από το 2001 από την ΑΡΣΙΣ και στοχεύει στην εκπαίδευση, υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, μέσα από την επικοινωνία και τη δουλειά σε ομάδα.

Για άλλη μια χρονιά ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τις γυναίκες για το Σεπτέμβριο. 

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ και τον Οδηγό Υποστήριξης για την αποφυλάκιση εδώ.

el