Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, 18:00 – 22:00 χαρτογραφούμε την πλατεία Βαρβακείου (οδός Αθηνάς) μέσα από ιστορίες που μας “ταξιδεύουν”.

xartografoume_thn_plateia_varvakiouΤο Κέντρο Υποστήριξης Νέων «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ» συμμετέχει στην εκδήλωση του Συν-Αθηνά ΜΑΖΙ με τους Εθελοντές της ΈΛΙΞ  και το UrbanDig για γειτονιές*  προσκαλώντας παιδιά άνω των 8 ετών να χαρτογραφήσουν με μαρκαδόρους την πλατεία “αλλιώς”: μέσα από τη γνωριμία τους με τις άλλες ομάδες πολιτών που θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα στην πλατεία.

Το δωρεάν app  ξενάγησης στο Δουργούτι Αθήνας, μέσα από ενδιαφέρουσες τοπικές ιστορίες που μαζεύτηκαν συλλογικά από τη γειτονιά, θα δοθεί στους μεγαλύτερους ως τεχνολογικό παράδειγμα αντίστοιχης διαδικασίας. Το εργαλείο του Mobile School θα βοηθήσει στην εξοικείωση με αστικό χάρτη. 

Ελάτε μαζί μας σε ένα περιπετειώδες, διασκεδαστικό ταξίδι δίπλα στην Ομόνοια.

*μια πλατφόρμα συλλογικής χαρτογράφησης γειτονιών της καλλιτεχνικής ομάδας όχι παίζουμε στο πλαίσιο του προγράμματός της για site-specific παραστάσεις UrbanDig

Τις τρεις ομάδες τις ένωσε η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για τα παιδιά και τους νέους.

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ», άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Κυψέλη, Τενέδου 21Β, προκειμένου να υποστηρίξει εφήβους, μετεφήβους και νεαρούς ενηλίκους (15 -25 χρόνων) ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, φυλή.  Αποστολή του Κέντρου είναι η πρόληψη της νεανικής περιθωριοποίησης, η εμψύχωση και ενδυνάμωση των νέων και η προώθηση της κοινωνικής τους συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παράλληλα με τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εργαστήρια ανάπτυξης προσωπικής ταυτότητας, δεξιοτήτων και δημιουργικής έκφρασης.

Η ΕΛΙΞ με τους παιδαγωγούς και τους εθελοντές της από όλο τον κόσμο για 4η χρονιά υλοποιεί στην περιοχή της Κυψέλης και του Γκύζη δύο προγράμματα δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 6-12, με τίτλο “Διακοπές στο Σχολείο”. Την δύσκολη αυτή περίοδο για την χώρα η ΕΛΙΞ στηρίζει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα προσφέροντας στα παιδιά τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα αναζωογονήσουν την ψυχολογία τους και θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Η καλλιτεχνική ομάδα “Όχι Παίζουμε” στο πλαίσιο του προγράμματός της UrbanDig (2004-…) εξερευνά το χτες και το σήμερα σημείων της πόλης και, εμπνεόμενη από αυτό, δημιουργεί επιτόπιες παραστάσεις θεάτρου-χορού. Από το 2014 έχει δημιουργήσει τη πλατφόρμα δράσεων «UrbanDig για Γειτονιές» συλλογικής έρευνας και χαρτογράφησης του χτες και του σήμερα γειτονιών.  Μέσα από δια-τομεακές οριζόντιες ομάδες κατοίκων και φίλων γειτονιάς, και με τη στήριξη εξειδικευμένων συνεργατών της ομάδας, οργανώνονται δημόσιες δράσεις με σκοπό την ανοιχτή χαρτογράφηση στοιχείων ιστορίας, τοπίου, εντυπώσεων επισκεπτών, ενδιαφερόντων κατοίκων, απόψεων για τα κοινά κ.α.  Εκτός της παράστασης στους δρόμους της γειτονιάς, που αποτελεί τον κύριο στόχο συλλογής του υλικού, επιδιώκεται η δημιουργία δωρεάν εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προϊόντων (app, ιστοσελίδα, ψηφιακό χαρτογραφημένο αρχείο, δράσεις ανάδειξης της γειτονιάς όπως τοπικό φεστιβάλ, ξεναγήσεις κλπ) προς περεταίρω αξιοποίηση από τη γειτονιά με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημέρας και γενικότερα για τους φορείς και τις δράσεις τους θα βρείτε

– ΑΡΣΙΣ, «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ», www.arsis.gr, fb/neonchora, 2108611132

– ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, www.elix.org.gr , fb: “Elix-Ελιξ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας” (), 210 3825506

– «ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ» www.dourgouti.gr, www.facebook.com/UrbanDigProject,  www.facebook.com/Dourgoutiislandhotel, www.vimeo.com/ohipezoume, 6937575202

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο σε μορφή pdf εδώ

el