
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει δύο νομικά εκπαιδευτικά σεμινάρια (legal trainings) με τίτλο «Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. – Πτυχές εφαρμογής στην έννομη τάξη»
i) τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 και
ii) την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025
στο Ξενοδοχείο «ONOMA Hotel» (Μοναστηρίου 24) στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι η ενημέρωση από εξειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα της υπεράσπισης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και καλών πρακτικών που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη προστασία, ειδικά, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Το κάθε σεμινάριο, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, θα διαρκέσει από τις 16:00 έως τις 20:00 με τις ίδιες θεματικές και με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων, οι οποίες έχουν ήδη καλυφθεί.
Τα σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Safeguarding Unaccompanied and Separated Children’s Rights through the EU Charter of Fundamental Rights (SUN)» (Διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων χωρισμένων παιδιών μέσω του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.).
Πρόγραμμα και Ομιλητές
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025
16:00 – 16:30: Προσέλευση και εγγραφές
16:30 – 16:40: SUN Project: Κυζάκης Φώτης, Συντονιστής Προγράμματος, ΑΡΣΙΣ
16:40 – 18:00: Εισαγωγικές παρατηρήσεις: η εφαρμογή του Χ.Θ.Δ.Ε.Ε. στην πράξη, Κυρμανίδης Κώστας, Δικηγόρος – Υπεύθυνος Συνηγορίας ΑΡΣΙΣ
Ζητήματα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Μουζουράκης Μίνως, Νομικός Σύμβουλος – Υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιωμάτων Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
18:00-18:30: Διάλειμμα
18:30 – 19:30: Η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων υπόπτων – κατηγορουμένων, Νούσκαλης Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. – Δικηγόρος.
Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας υπό το πρίσμα της Σύμβασης της Κων/πολης και του Χ.Θ.Δ.Ε.Ε. Η εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη, Αποστολάκη Μαρία, Δικηγόρος, ΜΔΕ Κοινωνικής Πολιτικής.
Συζήτηση – Συμπεράσματα
Κυριαζή Ελένη, Δικηγόρος – Advocacy Officer ΑΡΣΙΣ
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025
16:00 – 16:30: Προσέλευση και εγγραφές
16:30 – 17:00: SUN Project: Κυζάκης Φώτης, Συντονιστής Προγράμματος, ΑΡΣΙΣ.
Εισαγωγικές παρατηρήσεις: η εφαρμογή του Χ.Θ.Δ.Ε.Ε. στην πράξη, Κυρμανίδης Κώστας, Δικηγόρος – Υπεύθυνος Συνηγορίας ΑΡΣΙΣ
17:00 – 18:00: Η διαδικασία ενώπιον του ΕΔΔΑ, Σπάθης Αντώνης, Δικηγόρος
Ζητήματα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Μουζουράκης Μίνως, Νομικός Σύμβουλος – Υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιωμάτων Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
18:00-18:30: Διάλειμμα
18:30 – 19:30: Η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων υπόπτων – κατηγορουμένων, Νούσκαλης Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. – Δικηγόρος
Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας υπό το πρίσμα της Σύμβασης της Κων/πολης και του Χ.Θ.Δ.Ε.Ε., Η εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη, Αποστολάκη Μαρία, Δικηγόρος, ΜΔΕ Κοινωνικής Πολιτικής
Συζήτηση – Συμπεράσματα
Κυριαζή Ελένη, Δικηγόρος – Advocacy Officer ΑΡΣΙΣ
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των σεμιναρίων σε pdf:
Το πρόγραμμα της Δευτέρας εδώ
Το πρόγραμμα της Τρίτης εδώ
- Δύναται η δημοσιογραφική κάλυψη
- Για περισσότερες πληροφορίες:
Κώστας Κυρμανίδης, Δικηγόρος ΑΡΣΙΣ, Υπεύθυνος Συνηγορίας, τηλ: 694 420 7898
Συνοπτική περιγραφή του προγράμματος SUN Project
Το πρόγραμμα «Safeguarding Unaccompanied and Separated Children’s Rights through the EU Charter of Fundamental Rights (SUN)» (Διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων χωρισμένων παιδιών μέσω του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.) επικεντρώνεται στη χρήση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ως αποτελεσματικού νομικού μέσου για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών προσφύγων και μεταναστών (UASC) στην επικράτεια της ΕΕ.
Στόχος του έργου SUN είναι να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών μέσω του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, προωθώντας τη διακρατική ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, την κατάρτιση των επαγγελματιών και τη διάδοση και ευαισθητοποίηση.
Η υλοποίηση του έργου SUN συντονίζεται από την οργάνωση Foundation for Access to Rights – FAR στη Βουλγαρία, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (ARSIS) στην Ελλάδα, την Terre des Hommes στη Ρουμανία, την Nidos στην Ολλανδία, το Sirius Network με έδρα το Βέλγιο, την Volontarius στην Ιταλία και την Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) στην Ισπανία.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 χρόνια και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπονήθηκε και δημοσιεύθηκε το «Εγχειρίδιο για επαγγελματίες: Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών μέσω του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.», το οποίο μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: