


Αν ήσασταν μαθητές, θα προτιμούσατε να διδαχθείτε τα φρούτα μέσα από έντυπο υλικό ή τρώγοντας μια φρουτοσαλάτα; Να δείτε το φασκόμηλο σε μια φωτογραφία ή να το ακουμπήσετε και να το μυρίσετε;
Το “Project των 5 Αισθήσεων: Τρώμε φρούτα και μυρίζουμε βότανα” που οργανώσαμε στον προαύλιο χώρο του κέντρου Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Σάμο, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μαθητές, ήταν μια διασκεδαστική υπενθύμιση των οφελών που έχει η επαφή με τη φύση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και εμάς τους εκπαιδευτικούς!
Σκοπός του Project ήταν οι μαθητές, μέσω της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, να γνωρίσουν τα φρούτα, τα βότανα και τα χρώματά τους στα ελληνικά, ενεργοποιώντας τις πέντε αισθήσεις τους και εξασκώντας τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήσαμε φρέσκα φρούτα (μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, αχλάδια, σταφύλια, νεκταρίνια) και βότανα (πράσινο τσάι, φασκόμηλο, χαμομήλι, κανέλα και δάφνη), δύο θρανία, καρέκλες, έναν πίνακα και τη συνοδεία χαρούμενης μουσικής στη γλώσσα των μαθητών.
Στην αρχή, με διάλογο και ιδεοκαταιγισμό οι μαθητές διδάχθηκαν τα φρούτα, τα βότανα και τα χρώματά τους στα ελληνικά, ενώ οι ίδιοι έμαθαν σε εμάς τις ονομασίες στη γλώσσα τους – συζητώντας παράλληλα τα οφέλη τους και συνταγές όπου μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Έπειτα, κάναμε δοκιμαστικές εφαρμογές μέσω της όρασης, της όσφρησης και της αφής για να μπορέσουν να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ποιο είναι το κάθε φρούτο και βότανο. Στη συνέχεια φτιάξαμε μια απολαυστική φρουτοσαλάτα με όλα τα φρούτα και θρυμματίσαμε τα βότανα. Είχε έρθει η ώρα να παίξουμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι! Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε παίκτης έπρεπε με κλειστά μάτια να δοκιμάσει τυχαία ένα φρούτο από τη φρουτοσαλάτα και να μυρίσει κάποια βότανα, προσπαθώντας μόνο μέσω της γεύσης, της όσφρησης και της αφής να καταλάβει ποιο ήταν το φρούτο ή το βότανο και να πει πώς ονομάζεται αλλά και ποιο είναι το χρώμα του, στα ελληνικά. Οι υπόλοιποι παίκτες έμεναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας – με τη βοήθεια του κοινού να προβλέπεται φυσικά στους κανόνες. Σε λίγη ώρα ο προαύλιος χώρος του κέντρου μας ήταν γεμάτος από γέλιο, αλλά και βιταμίνες!
Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την European Commission, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το πρόγραμμα αφορά τη διευκόλυνση της ένταξης παιδιών προσφύγων στην Τυπική εκπαίδευση μέσω της παροχής υπηρεσιών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω (KEDU), Σάμο (”ΑΛΚΗ ΖΕΗ”), Λέρο (LEDU), Κρήτη και στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.
