Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 4.000 παιδιά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ

IMG 7015 1280
Στιγμιότυπο από την συλλογική κουζίνα που διοργάνωσε το ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί αφορμή για να έρθουν στο προσκήνιο τα παιδιά εν κινήσει, και ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά, που βιώνουν τη βία του πολέμου και της ακραίας φτώχειας στις χώρες καταγωγής τους και αναγκάζονται να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων κινητοποιείται καθημερινά στο πεδίο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων, που καταφθάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη άφιξη συνολικά 61 παιδιών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Διαβατών, όπου η ΑΡΣΙΣ ανταποκρίθηκε στην ανάγκη επείγουσας υποδοχής, σε συνεργασία με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της  Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Η ΑΡΣΙΣ μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο δομών και υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας που διαθέτει υποστηρίζει συνολικά  περισσότερα από 4.000 παιδιά που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024 υποστηρίχθηκαν μέσω του Κέντρου Ενημέρωσης και της Κινητής Μονάδας της ΑΡΣΙΣ στη

Θεσσαλονίκη συνολικά 168 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου National Emergency Response Mechanism (NERM) – Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ).

Οι 109 από τους 168 ανήλικους στεγάστηκαν και συνοδεύτηκαν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας τουλάχιστον μία φορά, ενώ 67 ανήλικοι υποστηρίχθηκαν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης για διάφορα χρονικά διαστήματα.

Ταυτόχρονα το Κέντρο Ενημέρωσης διαχειρίστηκε εξ αποστάσεως τις υποθέσεις 2.160 ανηλίκων από την Ουκρανία,οι οποίοιαφίχθηκαν δίχως τους γονείς τους, συνοδευόμενοι από τρίτα πρόσωπα και με σκοπό να διαμείνουν για βραχύτερα ή μακρύτερα χρονικά διαστήματα στη χώρα.

O ΕΜΕΑ συστήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων), (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της Κυβέρνησης της Ελβετίας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM Greece) και τις οργανώσεις Δίκτυο για  τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΑΡΣΙΣ και ΜΕΤΑδραση.

Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Διαμερίσματα

Στα οκτώ Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ), καθώς και τα Εποπτευόμενα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (ΕΔΗΔ) που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ σε όλη την Ελλάδα διαμένουν συνολικά 230 παιδιά, κατά πλειοψηφία αγόρια (173) από 12 μέχρι 18 ετών.

Πρόκειται για παιδιά με καταγωγή κυρίως από τη Συρία, το  Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Σομαλία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Λαϊκή

Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σενεγάλη, το Μάλι, το Σουδάν, την Τουρκία, την Ινδία, τη Γουινέα και τη Νιγηρία.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τα Εποπτευόμενα Διαμερίσματα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ελλάδος-Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Νομική υποστήριξη

Το πρόγραμμα «Συνηγορίας» (advocacy) σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα υποστηρίζει περισσότερα από 100 παιδιά (από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο).

Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο  “Improving Living Conditions for Unaccompanied Minors (UAMs) and Defending their Fundamental Rights”  και χρηματοδοτείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση των German Doctors e.V.

Στοχεύει στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών μέσω της καθημερινής παρακολούθησης των σχετικών με την παιδική προστασία εξελίξεων, με την υποβολή προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και τη διασφάλιση της νόμιμη διαμονή τους στην χώρα.

Κέντρο Υποστήριξης Νέων

Από την αρχή του χρόνου περισσότερα από 1.000 παιδιά συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ.

Πρόκειται για παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Γεωργία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την

Παλαιστίνη, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Τουρκία, το Κονγκό, την Αίγυπτο, τη Γουινέα, το Πακιστάν και τη Σιέρρα Λεόνε.

Το ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «ΩΡΙΩΝ-Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» (κωδ. ΟΠΣ 6001468) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στον Έβρο

Συνολικά 410 ανήλικα παιδιά υποστήριξε από την αρχή του χρόνου η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) του Φυλακίου στην Ορεστιάδα του Έβρου.

Πρόκειται για 359 αγόρια και 51 κορίτσια ηλικίας 2 έως 17 ετών, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που υποστηρίχθηκαν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον τους.

Οι κυριότερες εθνικότητες των ανηλίκων που υποστηρίχθηκαν από την Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Σομαλία, η Παλαιστίνη και το Πακιστάν.

Στόχος της Ομάδας Παιδικής Προστασίας είναι η πληρέστερη υποστήριξη και πλαισίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι διαμένουν στο Safe Area το οποίοι λειτουργεί εντός του Κ.Υ.Τ Φυλακίου, τόσο ως προς τις ανάγκες τους, όσο και ως προς τις νομικές διαδικασίες που καλούνται να ολοκληρώσουν με την άφιξή τους.

Από την αρχή του 2024 μέχρι και τον Μάρτιο η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή του Έβρου λειτούργησε στο

πλαίσιο του έργου Merimna III – Supporting unaccompanied migrant children at Greek borders, με φορέα υλοποίησης τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) IOM Greece με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας, καθώς και της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα και της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Από την 1η Απριλίου η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στο ΚΥΤ Φυλακίου του Έβρου λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου “Supporting Unaccompanied Migrant Children at the Northern Greek Borders and Lesvos Safe Area (MERIMNA III – PROTECTION AT GREEK BORDERS)”, το οποίο υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης(ΔΟΜ) IOM Greece με την υποστήριξη της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Έκθεση φωτογραφίας: «Η γειτονιά μου, ο κόσμος μου»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ σάς προσκαλεί σε μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η γειτονιά μου, ο κόσμος μου».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον χώρο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη (Σπάρτης 9, περιοχή Ευζώνων/ Γαλλικού Ινστιτούτου), και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (10.00 – 20.00). 

Η Κεντρική Έκθεση παρουσιάζει τη ζωή έφηβου ωφελούμενου του Κέντρου σε κοινότητα Ρομά της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από φωτογραφίες που ο ίδιος  αποτύπωσε με την δική του ματιά, μας μεταφέρει εικόνες από τη γειτονιά του, τα αγαπημένα του πρόσωπα και την καθημερινότητα της κοινότητάς του. Παράλληλα, θα εκτίθενται

φωτογραφίες και ένα βίντεο των μαθητών του Κέντρου, αφιερωμένες στα Δικαιώματα των Παιδιών.

Μέσα από τα μάτια των παιδιών, ζωντανεύουν στιγμές που μιλούν για ελευθερία, ασφάλεια, και τη χαρά της έκφρασης, υπενθυμίζοντάς μας τις αξίες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος, τηλέφωνο 6986 439848

el