Add Your Heading Text Here

Οφειλόμενη απάντηση σε ανακοίνωση του Yπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Με έκτακτο δελτίο Τύπου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε τη Δευτέρα 10 Μαϊου να δημοσιοποιήσει ότι η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων “κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη Σομαλή έγκυο, την οποία είχε υπό την εποπτεία της και η οποία κατέληξε να γεννήσει έξω από το ΚΥΤ Χίου”.

Καταρχάς να επισημάνουμε το οξύμωρο της προκαταβολικής ανακοίνωσης εκ μέρους του Υπουργείου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως επικοινωνία με την ομάδα της ΑΡΣΙΣ στη Χίο, που έχει την ευθύνη της υποστήριξης των αιτούντων άσυλο οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος “ESTIA 2021: Στεγαστικό Πρόγραμμα για Αιτούντες Διεθνή Προστασία”, το οποίο πλέον διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα γεγονότα: Η Σομαλή, 25 ετών, χωρίς κανένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο, έγινε δεκτή σε διαμέρισμα του ESTIA στη Χίο ως ιδιαίτερα ευάλωτη αιτούσα άσυλο και μητέρα πέντε παιδιών στις 24 Νοεμβρίου 2020 και τέσσερις μήνες μετά έγινε δεκτό το αίτημά της για την παροχή διεθνούς προστασίας.

Στο χρονικό αυτό διάστημα η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει την 25χρονη, που εν τω μεταξύ εγκυμονούσε, με συστηματικές κατ’ οίκον επισκέψεις στο προστατευόμενο διαμέρισμα όπου ζει, τηλεφωνικές επικοινωνίες συμβουλευτικής, διερμηνείες και συνοδείες σε ιατρικές υπηρεσίες, όλα επισήμως καταγεγραμμένα.

Τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, η ομάδα της ΑΡΣΙΣ συνόδεψε τη γυναίκα από τη Σομαλία στο μαιευτικό τμήμα του ΕΟΔΥ εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου (ΚΥΤ), γνωστό και ως ΒΙΑΛ.

Μία ημέρα μετά, τη Μεγάλη Τετάρτη, η 25χρονη νόμισε ότι γεννάει και με τη συνοδεία της ΑΡΣΙΣ επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο”. Εκεί, οι γιατροί τής επισήμαναν ότι είναι πιθανόν να γεννήσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Στις 5 Μαϊου είχε προγραμματιστεί εκ νέου ραντεβού με το μαιευτικό τμήμα του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, αλλά η 25χρονη δεν ανταποκρίθηκε και το ραντεβού ακυρώθηκε.

Τη Δευτέρα, 10 Μαϊου, πρωινές ώρες, η πρόσφυγας από τη Σομαλία αποφάσισε να μεταβεί στο ΚΥΤ για προσωπικούς της λόγους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της όμως, έπαθε ρήξη του αμνιακού σάκου (κοινώς, “έσπασαν τα νερά”) και η γυναίκα, μητέρα ήδη πέντε παιδιών, γέννησε επί τόπου, σε πολύ λίγο χρόνο.

Κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά στο νοσοκομείο της Χίου, όπου διαπιστώθηκε ότι γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και η μητέρα είναι επίσης καλά στην υγεία της.

Από την παράθεση γεγονότων προκύπτει η καταγεγραμμένη επιμελής παροχή φροντίδας και κάλυψη του συνόλου των αναγκών της 25χρονης Σομαλής, όπως αρμόζει στο ρόλο και στην εμπειρία μας και αναμένουμε τις ενέργειες από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ατυχή επίρριψη ευθυνών στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, αναφορικά με το τυχαίο γεγονός ενός αιφνίδιου τοκετού με αίσια κατάληξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

κα. Παπαναστασίου Ειρήνη, Συντονίστρια 

ΑΡΣΙΣ, ΕΣΤΙΑ 2021, Χίος. Τηλ. 6948332025

Η ανακοίνωση εδώ

el