
Το 2024 η Νομική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους και έμπειρους στην Παιδική Προστασία νομικούς, υποστήριξε συνολικά περισσότερα από 1000 ασυνόδευτα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, στα πλαίσια προγραμμάτων που υλοποιούνται από την Οργάνωση.
Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κ.Φ.Α.Α.) στη Μακρινίτσα Βόλου ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κατσακιώρης παρείχε νομική υποστήριξη σε 141 ασυνόδευτα παιδιά. Σε πέντε υποθέσεις ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να ταξιδέψουν νόμιμα σε χώρες της Ε.Ε. για να συνενωθούν με τις οικογένειές τους.
Στο Κ.Φ.Α.Α. των Ταγαράδων στην Θεσσαλονίκη ο δικηγόρος Θάνος Κωστίκος παρείχε νομική υποστήριξη σε 82 ασυνόδευτα παιδιά. Σε δεκαέξι (16) ασυνόδευτα παιδιά χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, ενώ τρία παιδιά ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης.
Στο Κ.Φ.Α.Α. της Περαίας στην Θεσσαλονίκη η δικηγόρος Βαρβάρα – Αικατερίνη Κουκουτσέλου υποστήριξε νομικά 92 ασυνόδευτα παιδιά. Σε δεκαεπτά (17) ασυνόδευτα παιδιά χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας και σε εννιά υποθέσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης.
Στο Κ.Φ.Α.Α. – Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης η δικηγόρος Μαριάννα Αναστασιάδου υποστήριξε 139 ασυνόδευτα παιδιά. Σε δεκαπέντε (15) ασυνόδευτα παιδιά χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, ενώ τα τέσσερα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης.
Στην Δομή Φιλοξενίας “Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης η ίδια δικηγόρος παρείχε νομική υποστήριξη σε 37 ασυνόδευτα παιδιά. Σε οκτώ (8) ασυνόδευτα παιδιά χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, ενώ σε άλλες πέντε περιπτώσεις ανατέθηκε η φροντίδα των παιδιών σε ενήλικους συγγενείς.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, η δικηγόρος Δήμητρα Γκιούλου παρείχε νομική υποστήριξη σε 437 ασυνόδευτα παιδιά αναφορικά με το αίτημά τους για Διεθνή Προστασία, τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης σε όσα ανήλικα υπέβαλαν σχετικό αίτημα και τη διαδικασία ανάθεσης προσωρινής φροντίδας σε ενήλικα συγγενή στα χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.
Στο Κ.Φ.Α.Α. στην Αλεξανδρούπολη, ο δικηγόρος Μιχάλης Αναγνωστόπουλος παρείχε νομική υποστήριξη σε 86 ασυνόδευτα παιδιά. Σε επτά περιπτώσεις χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Στο πρόγραμμα με τον τίτλο “Ειδική Δράση που αφορά τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια”, από τον Μάιο του 2024 μέχρι και σήμερα, ο δικηγόρος Βαλάντης Παπαθανασίου παρείχε νομική υποστήριξη σε 20 παιδιά στην Θεσσαλονίκη και 42 στην Αθήνα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκαν σε κατάσταση επαιτείας.
Στην ομάδα του Streetwork για τον Εντοπισμό και Υποστήριξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, οι δικηγόροι Θωμάς Χαραλαμπίδης Θωμάς και Γιάννης Γεώργας παρείχαν νομική υποστήριξη σε 33 ασυνόδευτα παιδιά και ολοκλήρωσαν την διαδικασία οικογενειακής επανένωσης σε μία υπόθεση.
Στο πλαίσιο των δράσεων συνηγορίας ο δικηγόρος Θωμάς Χαραλαμπίδης υποστήριξε με επιτυχία σε δεύτερο βαθμό την κατηγορία σε βάρος τριών ενηλίκων, οι οποίοι μέσω διαδικτύου διέγειραν άλλους σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και επιχείρησαν την τέλεση βιαιοπραγιών σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών.
Τέλος, οι δικηγόροι της ομάδας Συνηγορίας της ΑΡΣΙΣ, Κώστας Κυρμανίδης, Ανθή Αργυρίου και Ελένη Κυριαζή, παρείχαν νομική υποστήριξη σε 36 ασυνόδευτα παιδιά σε υποθέσεις που σχετίζονταν με την αίτηση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, καταθέτοντας 30 αιτήσεις ακύρωσης, 26 αιτήσεις για ευεργετήματα πενίας και 21 αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων επιστροφής ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών.
Με τις παραπάνω ενέργειες οι νομικοί της ΑΡΣΙΣ επιδιώκουν την διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών που υποστηρίζονται από την Οργάνωση, σύμφωνα με τις διεθνείς επιταγές και βάσει των καλών πρακτικών που έχουν διαμορφωθεί από την μακρόχρονη εμπειρία στο πεδίο της παιδικής προστασίας.