Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Ναμπίλ: μια ιστορία δύναμης

Η ιστορία του Ναμπίλ είναι μια ιστορία δύναμης. Ο ίδιος ο Ναμπίλ είναι ένα παράδειγμα δύναμης. Είναι ένα παιδί που οχτώ μήνες τώρα, όταν δίπλα του λύγιζαν, αυτός χαμογελούσε κι έλεγε ότι όλα καλά θα πάνε. Όταν η επόμενη μέρα σε εμάς φάνταζε δύσκολη, αυτός κοιτούσε με αισιοδοξία την παρακάτω.

Ο Ναμπίλ το Γενάρη του 2019, τις μέρες που το θερμόμετρο έδειχνε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, χάθηκε στην ορεινή περιοχή της Κοζάνης. Βρέθηκε τρεις μέρες αργότερα, όπου και διακομίσθηκε πρώτα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης κι έπειτα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Εκεί διαγνώστηκαν κρυοπαγήματα που εξελίχτηκαν σε σηψαιμική γάγγραινα. Οι γιατροί αποφάσισαν τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων καθώς και των δαχτύλων των χεριών προκειμένου να μην κινδυνέψει η ζωή του. Η μεγάλη ανηφόρα για τον ίδιο ξεκινούσε.

Ταυτόχρονα όμως, ξεκινούσε κι ένα κύμα βοήθειας από απλό κόσμο, φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα. Μαζί με εμάς, την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που με καθημερινή εφταήμερη παρουσία δίπλα του όλον αυτόν τον καιρό προσπαθήσαμε για την ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού, κινητοποιήθηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην σημερινή μέρα.

Τον Φλεβάρη του 2019, μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Η Αναγέννηση» προσέφερε τη δωρεάν νοσηλεία και αποκατάσταση του Ναμπίλ, κάτι που συνεχίζει να κάνει ως σήμερα. Ταυτόχρονα, η Επίτροπος της Μετάδρασης, στήριγμα του Ναμπίλ από την πρώτη του μέρα στο νοσοκομείο, σε συνεργασία μαζί μας, ξεκινούσε τη διαδικασία συλλογής, συμπλήρωσης και αποστολής των απαραίτητων εγγράφων ώστε να ενταχθεί το παιδί στο πρόγραμμα Dubsκαι να γίνει δεκτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε κάποια δομή κατάλληλη για τη νέα συνθήκη που αντιμετώπιζε πλέον με το σώμα του. Προς το τέλος του Μάρτη του 2019, κι έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα μήνα στην Αναγέννηση, ο Ναμπίλ άρχιζε να αποκτά δεξιότητες, να γίνεται λειτουργικός, να επανέρχεται ψυχολογικά.

Να χαμογελά ξανά. Τότε, η ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την τοποθέτηση τεχνητών μελών στα κάτω άκρα του. Η εταιρεία «Χρονόπουλος» έκανε προσφορά κι ανέλαβε την κατασκευή, τοποθέτηση και ως σήμερα επισκευή ή συντήρησή τους.

Τα υπόλοιπα τα έκαναν εκατοντάδες άνθρωποι, ομάδες, φίλοι, σύλλογοι, μαθητές. Καθένας από το υστέρημα ή το περίσσευμά του συγκέντρωσε ό,τι μπόρεσε και κατέθεσε για τον Ναμπίλ. Στο τέλος μαζεύτηκε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο, ένα ποσό που θα πάει εξ ολοκλήρου στον Ναμπίλ για να μπορεί όπου βρεθεί να νιώθει μια μικρή έστω, οικονομική ασφάλεια.

Οι τελευταίοι μήνες, πέρασαν με καθημερινές φυσιοθεραπείες, με εκπαίδευση στο να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, με πολύ μπάσκετ, πινγκπονγκ και κολύμβηση. Πια, τα τεχνητά μέλη δεν τον πονάν, περπατάει καθημερινά, βελτιώνεται κι όπως πάντα χαίρεται να βλέπει γνωστούς του ανθρώπους και να χαμογελάει. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει δεκτό το αίτημα και μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες ο μικρός θα μετακομίσει στο Λονδίνο.

Η ΑΡΣΙΣ Κ.Ο.Υ.Ν. ευχαριστεί καθέναν από όσους συνέβαλαν στο να ξανασηκωθεί ο Ναμπίλ, να περπατήσει και να δείξει σε όλους μας ότι η κάθε μέρα μας, ότι η ζωή, αποκτά νόημα ως μια ιστορία θέλησης και αλληλεγγύης.

#ARSIS4Nabil

Nabil
el