Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Mobile School

Το MobileSchool (Κινητό Σχολείο) δημιουργήθηκε από τον Βέλγικο οργανισμό «MobileSchool», για να απαντήσει σε ανάγκες παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση σε σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στην εκπαίδευση παιδιών και νέων, η οποία, χωρίς να υποκαθιστά το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, ευαισθητοποιεί τα παιδιά και τους νέους σε θέματα εκπαίδευσης και, με δημιουργικό τρόπο, τα φέρνει πιο κοντά στην ιδέα και την πράξη της μάθησης. Επιπλέον, η εκπαίδευση σε συνδυασμό με την έμφαση στο κομμάτι της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης βοηθά τα παιδιά στο να αναπτύξουν χαρακτηριστικά όπως σεβασμός, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Βασικός στόχος του Κινητού Σχολείου είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Το Mobile School είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο αποτελούμενο από μια αναπτυσσόμενη κινητή πλατφόρμα, εξοπλισμένη με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Στην πλήρη ανάπτυξή της καταλαμβάνει τα έξι μέτρα και όλη η διαδικασία της παρέμβασης γίνεται περιμετρικά αυτού του χώρου. Στις πλευρές του εφαρμόζονται, με ειδικές πλαστικές βίδες, τα εκπαιδευτικά πάνελ, τα οποία είναι χάρτινα και αδιάβροχα. Τα τοιχώματα του αποτελούνται από μαυροπίνακα που μπορεί να αξιοποιηθεί με την χρήση κιμωλιών.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο MobileSchool περιλαμβάνουν ασκήσεις και δραστηριότητες σχετικές με την γλώσσα, τα μαθηματικά, τη δημιουργική απασχόληση, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας, θρησκείας και πολιτισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν, να μετρούν, με σκοπό να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους. Οι εκπαιδευτικοί πίνακες απευθύνονται σε παιδιά όλων των μαθησιακών επιπέδων, αφού καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος εκπαιδευτικής ύλης. Το υλικό απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, από εκείνα που θεωρούνται τελείως αρχάρια μέχρι και παιδιά που μπορεί να έχουν ήδη αρκετές γνώσεις. Οι εκπαιδευτές (σε συνδυασμό με τις ανάγκες των παιδιών), προσαρμόζουν τους εκπαιδευτικούς πίνακες με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και επιλέγουν τον βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων κάθε φορά που γίνεται η δράση.

Η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί παρεμβάσεις στο δρόμο με το MobileSchool από το 2009. Στελέχη της οργάνωσης έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση στη χρήση του εργαλείου από εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτικός κύκλος 100 ωρών) και από τότε εντάσσουν και εκπαιδεύουν άλλους επαγγελματίες και εθελοντές στη μεθοδολογία, τις αρχές και τις αξίες πίσω από την εφαρμογή. Οι δράσεις του MobileSchool υλοποιούνται πάντα υπό την εποπτεία και συντονισμό εκπαιδευμένων και έμπειρων επαγγελματιών, ενώ πλαισιώνονται από εθελοντική ομάδα.

Περιοχές δραστηριοποίησης του Κινητού Σχολείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Αθήνα: πλατεία Βικτωρίας, Φωκίωνος Νέγρη, Κολωνό, Θησείο, Πλατεία Αμερικής, Άγιο Νικόλαο, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο, κέντρο κράτησης προσφύγων στην Αμυγδαλέζα.

Θεσσαλονίκη:οικισμούς Ρομά Δενδροποτάμου, «Αγίας Σοφίας» και Περαίας, πλατεία Αριστοτέλους, πλατεία Λευκού Πύργου, πλατεία Περιστερίων, πλατεία Αγ. Σοφίας, πλατεία Ναυαρίνου, πλατεία Άθωνος, πλατεία Αγ. Γεωργίου Ροτόντα, Εύοσμος, Κορδελιό, Μαρτίου, Μπότσαρη, κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, Καλοχώρι και Λαγκαδίκια.

Παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το Κινητό Σχολείο, επισκέπτεται σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές με θεματικές όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο ρατσισμός, η παιδική εργασία, η βία.

Τέλος το Κινητό Σχολείο συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κι οργανώνει εργαστήρια ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το εργαλείο, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.mobileschool.org ή το www.arsis.gr.

[su_custom_gallery source=”media: 12279,12287,12283,12282,12280″ link=”lightbox” width=”130″ height=”130″ title=”never”]

[label type=”label” style=”info” title=”Επικοινωνία”]

Κέντρο Υποστήριξης Νέων (Κ.Υ.Ν.)

Διεύθυνση: Τενέδου 21Β, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ.: 210 8611132- 34
e-mail: arsis.neonchora@gmail.com

Διεύθυνση: Πτολεμαίων 42, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 228850 και 2311 243058
email: infokyn@arsis.gr

Διεύθυνση: Σπάρτης 9, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 227311 και 2311 242956
email: kyn@arsis.gr

el