Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Καταδικαστική απόφαση για επίθεση σε βάρος εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ

Στις 21 Νοεμβρίου 2019 εκδικάστηκε στο μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου η αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας για την βίαιη επίθεση εναντίον εργαζόμενων της ΑΡΣΙΣ στη Σάμο. Υπενθυμίζουμε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 στο Παλαιόκαστρο Σάμου, εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ έπεσαν θύματα απρόκλητης επίθεσης που περιλάμβανε τη χρήση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος τους, κατά την Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκάστρου Σάμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, οι οποίοι προσήλθαν ώστε να ενημερώσουν το συμβούλιο για το πρόγραμμα στέγασης, που η οργάνωση υλοποιεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. προπηλακίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν, ενώ η σε βάρος τους εριστική συμπεριφορά κλιμακώθηκε εκτός του χώρου της συνεδρίασης με επίθεση από ομάδα κατοίκων, με χρήση σωματικής βίας (χτυπήματα και απωθήσεις) και ρίψη καπνογόνων.

Η ΑΡΣΙΣ τότε επέλεξε να θέσει δημόσια το θέμα, με αναφορά της επί των γεγονότων, υπόψη της τοπικής Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου και ακολούθως ασκήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη για το αδίκημα της παράνομης βίας. Παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των κατηγορουμένων θα μπορούσε να είναι ευρύτερος, ωστόσο είναι θετικό ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης και ενεργοποιήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης του ζητήματος.

Στη δίκη, που έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η κατηγορία αποδείχθηκε πλήρως. Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει και αντανακλά μια αποδεικτική διαδικασία που απέδειξε την αλήθεια των ισχυρισμών των εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ, δηλαδή τη βία που ασκήθηκε σε βάρος τους μόνο και μόνο λόγω της ενημέρωσης που επιχείρησαν να κάνουν για το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα. Ελπίζουμε η απόφαση να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με την εκδήλωση συμπεριφορών στοχοποίησης και άσκησης βίας σε βάρος εργαζομένων μας που παρέχουν υπηρεσίες στο πεδίο, μέσα σε συνθήκες, που είναι εξαιρετικά δύσκολες και επηρεάζονται σημαντικά από τον γεωγραφικό περιορισμό, τις αφίξεις και την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού .

Οφείλουμε ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η επιβληθείσα ποινή υπήρξε εξαιρετικά επιεικής και δυσανάλογη προς την ποινική αντιμετώπιση συμπεριφορών παράνομης βίας στο παρελθόν. Διερωτόμαστε αν αυτό εξυπηρετεί την γενική πρόληψη, δηλαδή το σκοπό της αποτροπής παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον.

Το πρόγραμμα ESTIA που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τη στέγαση ευάλωτων οικογενειών αιτούντων άσυλο έχει μια αποδεδειγμένα θετική συμβολή, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την τοπική κοινωνία της Σάμου, προωθώντας την ένταξη, αποτρέποντας την απομόνωση και τον αποκλεισμό του προσφυγικού πληθυσμού. Επιτρέπει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή συνθήκη, πράγμα που αναμφίβολα έχει μια θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Αυτό αναμφίβολα αποβαίνει πολλαπλώς σε όφελος και της τοπικής κοινότητας, ενώ δημιουργεί τις δυνατότητες ώστε η τοπική κοινωνία να ευημερήσει μαζί με τους πρόσφυγες.

Η ΑΡΣΙΣ, με ιστορία προσφοράς 27 ετών στην Κοινωνία των Πολιτών και πλήρη αντίληψη για την αντοχή, τη δύναμη και την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών στους πληθυσμούς των συνανθρώπων μας με προσφυγική εμπειρία, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, την καταπολέμηση των στερεοτύπων, και την προώθηση της συνύπαρξης, για όσο χρόνο χρειαστεί να παραμείνει ο προσφυγικός πληθυσμός στα νησιά, πριν μετακινηθεί είτε προς την ενδοχώρα, είτε προς άλλες χώρες, μέσω της οικογενειακής επανένωσης.

Τέλος, η ΑΡΣΙΣ δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όλα τα μέσα την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων της. Η σωματική ακεραιότητα και εν γένει η ασφάλεια κάθε εργαζομένου δεν είναι διαπραγματεύσιμα, ούτε είναι δυνατό σε μια ευνομούμενη πολιτεία να βρίσκεται υπό απειλή.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el