





Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Σάμο, υποδεχτήκαμε 14 ασυνόδευτα παιδιά (7 αγόρια και 7 κορίτσια) ηλικίας, 15-17 ετών 5 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Σε ένα πρωτότυπο θεατρικό εργαστήρι μιλήσαμε για το θέατρο και την γέννησή του και είδαμε εικόνες αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Εξηγήσαμε τα μέρη του θεάτρου και τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική, αλλά και το πόσο παλιά είναι πολλά ελληνικά θέατρα. Στη συνέχεια, με όχημα το ποίημα του διάσημου Παλαιστίνιου ποιητή Νταχμούντ Νταρουίς (Mahmoud Darwish) «Να σκέφτεσαι τους άλλους» στα αραβικά, τα αγγλικά και τα φαρσί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους μικρό θεατρικό δρώμενο. Αφού μας το παρουσίασαν, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 3 ατόμων, στη συνέχεια, με τις θεατρικές τεχνικές του θεάτρου φόρουμ, μπήκαν στη διαδικασία να αλλάξουν όποιες σκηνές τους δημιουργούσαν αρνητικά συναισθήματα, και να τις μετατρέψουν σε ό,τι εκείνα ήθελαν. Το συγκινητικό ήταν ότι, ενώ απεικόνισαν πολλές σκηνές πολέμου στη συνέχεια τις άλλαξαν σε σκηνές ειρήνης, αγάπης και αποδοχής!
Τέλος, ο καθένας είχε την ευκαιρία να κατασκευάσει την δική του θεατρική μάσκα, να τη διακοσμήσει όπως θέλει και να την πάρει μαζί του ως μικρό ενθύμιο του εργαστηρίου.
Tο Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου – Ministry of Migration & Asylum, με συγχρηματοδότηση από την European Commission, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (ARSIS – Association for the Social Support of Youth).
Το πρόγραμμα αφορά τη διευκόλυνση της ένταξης παιδιών προσφύγων στην Τυπική εκπαίδευση μέσω της παροχής υπηρεσιών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω (KEDU), Σάμο («ΑΛΚΗ ΖΕΗ»), Λέρο (LEDU), Κρήτη και στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

