Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Επιχειρησιακή Συνδρομή στο Έργο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης με τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας και Κινητής Μονάδας στη Θεσσαλονίκη

EEA Streetwork

Από το 2023 η ΑΡΣΙΣ αναλαμβάνει στη Θεσσαλονίκη το έργο της «Επιχειρησιακής συνδρομής στο Έργο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ΕΜΕΑ) με χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) 2014 – 2021).

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος παρέχεται από την υπηρεσία Streetwork, της ΑΡΣΙΣ, η οποία συνεχίζει αμείωτα τις δραστηριότητές της, όπως και κατά το παρελθόν, με την λειτουργία:

α) Κέντρου Ενημέρωσης (Info Desk) για τον εντοπισμό και την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβιούν άστεγοι ή σε επισφαλείς συνθήκες και προσεγγίζουν αυθόρμητα το Κέντρο Ενημέρωσης ή παραπέμπονται από τον ΕΜΕΑ, όπως και για την άμεση παραπομπή τους σε Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, και

(β) Κινητής Μονάδας (Mobile Unit) με σκοπό τόσο τον εντοπισμό  ασυνόδευτων ανήλικων που διαβιούν άστεγοι ή σε επισφαλείς συνθήκες ή βρίσκονται σε κίνηση στη πόλη της Θεσσαλονίκης ή παραπέμπονται από τον ΕΜΕΑ όσο και την συνοδεία τους στις Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στις οποίες τοποθετούνται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Στο Κέντρο Ενημέρωσης οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ντουζ, καθαρά ρούχα, ξεκούραση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Περαιτέρω, τους παρέχεται ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και για τον ΕΜΕΑ, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη όπως και συνδρομή στην αντιμετώπιση επειγουσών ιατρικών αναγκών και την διενέργεια ιατρικών εξετάσεων που τυχόν απαιτούνται για την φιλοξενία τους. Στον ίδιο χώρο οργανώνονται  ενημερωτικές δράσεις προς την τοπική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Η υπηρεσία Streetworkτης ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται από τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα παρεμβαίνει στους δρόμους και σε περιοχές του ευρύτερου αστικού ιστού, όπου διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας/αστεγίας οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι τελευταίοι αποτελούν πληθυσμό με αυξημένη ευαλωτότητα και ειδικές ανάγκες υποστήριξης, οι οποίες εντείνονται λόγω των επισφαλών συνθηκών διαβίωσης αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για πληθυσμό σε κίνηση, που λόγω της ανηλικότητας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους θυματοποίησης και εκμετάλλευσης. 

Λόγω της πολυετούς εμπειρίας της στο πεδίο, η υπηρεσία Streetworkτης ΑΡΣΙΣ ορίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 φορέας υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης υπό την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο νέο αυτό πλαίσιο συνέχισε τις προηγούμενες δραστηριότητές της, οι οποίες οργανώθηκαν πλέον υπό την μορφή λειτουργίας Κέντρου Ημέρας (Day Center) και Κινητής Μονάδας (Mobile Unit). Παράλληλα, το 2021 προστέθηκε νέα δράση μέσω ομάδας επαγγελματιών που ανέλαβαν την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων φιλοξενουμένων της Επείγουσας Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Ασφαλή Ζώνη Βαγιοχώρι Βόλβης. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά την συνέχιση του έργου του Streetwork το 2022 και λόγω της  παρατεταμένης προσφυγικής κρίσης στην Ουκρανία, προστέθηκε στην Κινητή Μονάδα ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων συνεργατών, η οποία εργάστηκε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022 στον Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με αντικείμενο τον εντοπισμό και την προστασία των εκτοπισμένων από την εμπόλεμη Ουκρανία ασυνόδευτων ή  διαχωρισμένων από τους γονείς τους παιδιών που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Από το 2017 μέχρι και το 2022, το Streetwork με όλες του τις δράσεις υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από το 2023 πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) 2014 – 2021.

Η ομάδα των Streetworkers πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-22:00.To Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00 στο ισόγειο της Ορφανίδου 6 Θεσσαλονίκη.Επιπλέον, τηλεφωνική γραμμή της ομάδας της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00 με τον ακόλουθο αριθμό: 0030-6908070490, ενώ παράλληλα ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030-2132128888 και 0030-6942773030),  η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες επτά ημέρες την εβδομάδα.

el