Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση» σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη

Διαδοχικές καταγγελίες επιβολής προστίμου σε άστεγους της Θεσσαλονίκης με την αιτιολογία της “άσκοπης μετακίνησης” κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι καταγγελίες για πρόστιμα σε άστεγους, ανάμεσά τους κι ένα ζευγάρι στο οποίο η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο τέσσερις φορές!

Τα περιστατικά αυτά καθιστούν αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις:

– Η αστεγία είναι κατάσταση και όχι διεύθυνση. Η ευθύνη μεταφοράς των αστέγων συμπολιτών μας σε χώρους επείγουσας φιλοξενίας λόγω της πανδημίας βαραίνει την ελληνική πολιιτεία η οποία δεσμεύτηκε για τη δημιουργία τέτοιων χώρων. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας των αστέγων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται άστεγοι στην πόλη.

Ούτε η λειτουργία εκτάκτως του Περιπτέρου του Γιατρών του Κόσμου στη ΔΕΘ κάλυψε την επείγουσα ανάγκη για προσωρινή στέγαση και πολλοί άστεγοι που απευθύνονται εκεί δεν γίνονται δεκτοί λόγω πληρότητας. Ως εκ τούτου ένας σημαντικός αριθμός ατόμων αναγκάζεται ζει στο δρόμο, παρά την ισχύ του περιορισμού κυκλοφορίας.

– Οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκη αστεγίας χρειάζεται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται προκειμένου να καλύψουν τις πιο απλές και καθημερινές ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα να κάνουν χρήση μπάνιου, τουαλέτας, να επισκεφτούν δομές σίτισης κ.α.

– Η επιβολή προστίμου για τις απαραίτητες γι’ αυτούς μετακινήσεις λειτουργεί μόνο επιβαρυντικά και δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο συμμόρφωσης. Η αδυναμία αποπληρωμής του ποσού των 150 ευρώ για κάθε κλήση είναι δεδομένη και σημαίνει μόνοτη συσσώρευση των χρεών τους στην εφορία.

– Η διαδικασία ένστασης επί των προστίμων που έχει προβλεφθεί, απαιτεί την ηλεκτρονική υποβολή ή την αποστολή της μέσω fax εντός τριών ημερών. Τα άτομα που διαβιούν σε συνθήκη αστεγίας κατά κανόνα, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.

– Η δυνατότητά τους να απευθυνθούν σε κάποια κοινωνική υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουν σε ένσταση με τη συνδρομή της, δεν έχει προβλεφθεί ως αιτιολογία μετακίνησης. Επομένως, η ενδεχόμενη προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες  ενέχει τον κίνδυνο της εκ νέου επιβολής προστίμου.

Με δεδομένες τις παραπάνω διευκρινίσεις προκύπτει η αναγκαιότητα για:

  • Να δοθεί οδηγία στις αστυνομικές αρχές να διακρίνουν τις περιπτώσεις αυτές και να τις αντιμετωπίζουν διαφορετικά.
  • Να διευρυνθεί  το χρονικό όριο δικαιώματος αναστολής των ενστάσεων για τα πρόστιμα που  τυχόν θα επιβληθούν σε άστεγους. Τονίζεται ότι με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων έχουν ανασταλεί οι περισσότερες προθεσμίες, δικαστικές και διαδικαστικές, λόγω ανωτέρας βίας βασισμένης στην  έκτακτη συνθήκη που έχει προκύψει με την πανδημία.
  • Να οριστεί συγκεκριμένηη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικής γραμμής για την υποβολή των ενστάσεων επί των προστίμων που επιβλήθηκαν σε αστέγους.
  • Κατά τη διάρκεια των ελέγχων να αξιολογείται η  βεβαίωση αστεγίας ως επαρκούς εγγράφου για την δικαιολόγηση της παρουσίας ενός ατόμου σε εξωτερικό χώρο. Σε περιπτώσεις απώλειας ή έλλειψης του σχετικού εγγράφου προτείνουμε την επικοινωνία των ελεγκτικών αρχών με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται η αστεγία του προσώπου που την επικαλείται.

Επιπλέον, καλούμε τους πολίτες σε περίπτωση που γνωρίζουν άτομα στα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο, ενώ ζουν σε συνθήκες αστεγίας να επικοινωνούν με την ΑΡΣΙΣ προκειμένου να υποστηρίζονται στη διαδικασία των ενστάσεων.

* Τηλέφωνα επικοινωνίας 

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 Κοινωνική Υπηρεσία #ARSIS τηλ. 3210534652 Δευ-Παρ 09:00-17:00

       και τηλ 6945426330 καθημερινά 10:00-22:00

       και Σάβ.-Κυρ. 6951661243 10:00-22:00.

ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ:

Υπηρεσία παιδικής προστασίας

Δευτ- Παρ 10:00 – 18:00 τηλ  6908070490 Σα- Κυ 10:00 – 18:00  τηλ 6940979450

Για να κατεβάσετε το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Η αστεγία είναι κατάσταση LR
en_GB