Αθήνα, 23 Μαΐου 2018
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως το τέλος του έτους κλιμάκιο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (Κ.Υ.Ν.) Αθήνας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων, υλοποίησε πρόγραμμα παρέμβασης (υποστηριζόμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Ταύρου και Αμυγδαλέζας.
Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη ομάδα του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (Κ.Υ.Ν.) της ΑΡΣΙΣ, αποτελούμενη από 1 κοινωνική λειτουργό, 2 δικηγόρους, 1 ψυχολόγο και διερμηνείς, πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, τακτικές επισκέψεις επί εβδομαδιαίας βάσης (2-3 φορές την εβδομάδα) στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας και στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Ταύρου, με σκοπό αφ’ ενός την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανήλικους, σε ενήλικους/ες νέους κρατούμενους/ες καθώς και σε άλλες ευάλωτες περιπτώσεις και δη, οικογένειες που τελούν υπό κράτηση, αφ’ ετέρου την παρακολούθηση και τη συστηματική καταγραφή της κατάστασης και των συνθηκών κράτησης.
Κατά την χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των επισκέψεών της στα συγκεκριμένα κέντρα κράτησης, η ΑΡΣΙΣ κατέγραψε και παρείχε συνδρομή σε 255 κρατούμενους (249 περιπτώσεις) και συγκεκριμένα:
• Σε 166 ασυνόδευτους ανήλικους (ηλικίας 12-17 ετών). Οι 142 από αυτούς τελούσαν υπό κράτηση στον τομέα ανηλίκων στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας, 18 από αυτούς, ενώ δήλωναν ανήλικοι, είχαν καταγραφεί ως ενήλικες και κρατούνταν με τους ενηλίκους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, ενώ 6 αντιστοίχως τελούσαν υπό κράτηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Ταύρου στον τομέα ενηλίκων.
Οι κύριες ηλικίες των κρατούμενων ήταν 13 με 17 ετών, αν και τα μέλη της ΑΡΣΙΣ εντόπισαν ακόμα και ένα δεκάχρονο παιδί να βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα. Οι κύριες χώρες προέλευσής τους είναι η Συρία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Αλγερία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν, η Αλβανία, η Σερβία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές και η Μιανμάρ. Ο χρόνος κράτησης, στην πλειονότητα των ανηλίκων, κυμάνθηκε από έναν έως δυόμιση μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (45 παιδιά) η κράτηση διήρκησε λιγότερο από ένα μήνα, μέχρι να τοποθετηθούν σε δομή φιλοξενίας.
• Σε 53 νέους άνδρες (έως την ηλικία των 22 ετών, μεταξύ των οποίων και ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις ασθενών). Οι 17 από αυτούς τελούσαν υπό κράτηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας και 36 από αυτούς, τελούσαν υπό κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου.
• Σε 26 νέες γυναίκες (ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις, οι περισσότερες από αυτές θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ψυχικά ασθενείς) και
• Σε 5 μονογονεϊκές οικογένειες/11 άτομα (3 νέες μητέρες και 1 πατέρας με ανήλικα τέκνα, ηλικίας ενός έως 9 ετών).
Κατά το ίδιο διάστημα η ΑΡΣΙΣ εντοπίζει στα συγκεκριμένα Κέντρα Κράτησης, μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση ως προς τη διαδικασία επιβολής αλλά και συνέχισης της κράτησης, υπό απαράδεκτες συνθήκες και για μεγάλα πλέον χρονικά διαστήματα ακόμα και σε βάρος ιδιαίτερα ευάλωτων προσώπων και δη ασυνόδευτων ανηλίκων, ασθενών, ψυχικά ασθενών, θυμάτων κακοποίησης, θυμάτων βασανιστηρίων, trafficking, οικογενειών με μικρά παιδιά κ.α. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι αρχές εκδίδουν και εκτελούν αποφάσεις επιστροφής στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή/και σε Προαναχωρησιακά Κέντρα στα νησιά κατά ιδιαίτερα ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών, ασυνόδευτων ανηλίκων και γυναικών με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΥΝ – ΑΡΣΙΣ Αθήνας, κατέγραψαν, κατά το διάστημα, αναφοράς, διαμαρτυρίες κρατουμένων για απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος τους, προερχόμενη από αστυνομικά όργανα, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου/1η Δεκεμβρίου του 2017, καταγράφεται αναφορά περί άσκησης βίας (ξυλοδαρμός, ξεγύμνωμα) προερχόμενη από αστυνομικά όργανα σε βάρος δύο ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για περιστατικό εμπρησμού, εντός του τομέα ανηλίκων. Οι ως άνω ανήλικοι απευθύνθηκαν στα μέλη της ομάδας παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ στο πεδίο της κράτησης, τα οποία και ενημέρωσαν εγγράφως για το γεγονός την Εισαγγελία Ανηλίκων, δια της οποίας και διαβιβάστηκε η ως άνω αναφορά σε αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.
Οι συνθήκες κράτησης στα ανωτέρω Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος αναφοράς, παρουσιάζουν σοβαρότατες πλημμέλειες και ελλείψεις με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθημερινά συστηματικές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διοικητικά κρατούμενων πολιτών τρίτων χωρών και να συνιστούν, συχνά, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Ωστόσο:
• Η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της ενώπιον όλων των αρμόδιων δημόσιων φορέων για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων και της άμεσης φιλοξενίας τους σε κατάλληλες δομές προστασίας καθώς και για την λήξη της πρακτικής κράτησης ευάλωτων προσώπων, (όπως οικογένειες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, θύματα trafficking, γυναίκες μόνες, αιτούντες άσυλο κ.α.) και την μέριμνα για τη φιλοξενία τους σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα.
• Η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της για την τήρηση της νομιμότητας ως προς τη διοικητική κράτηση ενηλίκων, η οποία συστηματικά παραβιάζεται, τόσο ως προς τη διαδικασία επιβολής και συνέχισης του μέτρου της κράτησης, όσο και ως προς τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, συνιστούν συχνά απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Η νομιμότητα επιβάλλει την κράτηση ως εξαίρεση, ακόμα και κατά τη διαδικασία επιστροφής, και μόνον εφόσον εξαντληθεί η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, τα οποία θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόζονται.
Αναλυτικότερα στοιχεία καθώς, αναφορές σε περιστατικά και μαρτυρίες στην Ετήσια Έκθεση που επισυνάπτεται.
Η Ομάδα Παρέμβασης σε Χώρους Κράτησης του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, εντάσσεται στο πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
Δείτε την ετήσια έκθεση εδώ.