Add Your Heading Text Here

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων στην Θεσσαλονίκη διοργάνωσε τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην μεθοδολογία και λειτουργία του Κινητού Σχολείου (Mobile School).

Το σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών φιλοξενήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης) και το παρακολούθησαν 35 εθελοντές/ ντριες και επαγγελματίες της ΑΡΣΙΣ. Το Mobile School (Κινητό Σχολείο) είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο προσέγγισης και κινητοποίησης σε κίνδυνο σχολικής διαρροής. Δημιουργήθηκε από τον Βέλγικο οργανισμό “Mobile School”, για να απαντήσει σε ανάγκες παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Η ΑΡΣΙΣ χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο σε επιτόπιες παρεμβάσεις από το 2009 με ομάδες στόχου τόσο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Ρομά, προσφυγικός πληθυσμός, παιδιά σε κίνηση, παιδιά θύματα εκμετάλλευσης) όσο και παιδιά τυπικής εκπαίδευσης. Ευαισθητοποιεί τα παιδιά και, με δημιουργικό τρόπο, τα φέρνει πιο κοντά στην ιδέα και την πράξη της μάθησης. Βασικός στόχος του Mobile School είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Η θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων περιλάμβανε βασικές αρχές της μεθοδολογίας της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο (streetwork), τους πυλώνες της μεθοδολογίας του Κινητού Σχολείου, τον ρόλο του εκπαιδευτή, όλα δοσμένα με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο και πλαισιωμένα με πληθώρα ομαδικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων. Στην συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να δουν σε πραγματικούς χρόνους την χρήση του Κινητού Σχολείου, να ασκηθούν στον τρόπο που οργανώνεται μια παρέμβαση με το Κινητό Σχολείο και την τρίτη ημέρα της εκπαίδευσης να παρουσιάσουν τις δικές τους προσομοιώσεις παρεμβάσεων.

Την θεωρητική κατάρτιση θα ακολουθήσει η υλοποίηση εθελοντικής πρακτικής διάρκειας 20 ωρών σε παρεμβάσεις του Κινητού Σχολείου που θα υλοποιηθούν τους προσεχείς μήνες, με την υποστήριξη και την πλαισίωση των επαγγελματιών του Κέντρου Υποστήριξης Νέων.

Η πράξη με τίτλο «ΩΡΙΩΝ-Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» (κωδ. ΟΠΣ 6001468) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο