Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

arsis graffitiΟ Ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει ότι η ποινή της φυλάκισης έγκειται μόνο στη στέρηση της ελευθερίας χωρίς να παραβιάζεται κανένα άλλο δικαίωμα των κρατουμένων. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων.  Ειδικότερα, στον Σωφρονιστικό Κώδικα αναφέρεται ότι  “όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στην εντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση” (άρθρο 34), ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για φοίτηση των κρατουμένων σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών (άρθρο 58).Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός, μετά την άρνηση των αρμόδιων αρχών να του δοθούν εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιώντας αυτό το έσχατο μέσο πάλης και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του, διεκδικεί τα αυτονόητα και αντιδρά στη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, αυτού της εκπαίδευσης. Η αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι στιγμής εξαντλείται στη εντολή της Εισαγγελέως των φυλακών για αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας, γεγονός που αν εφαρμοσθεί θα συνιστά ιατρικό βασανισμό.

H ΑΡΣΙΣ  δραστηριοποιείται 22 χρόνια τώρα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και κοινωνικό στιγματισμό, έχοντας επιχειρήσει να δώσει νόημα και περιεχόμενο στο άρθρο 34 του σωφρονιστικού κώδικα και διεκδικώντας από ουτοπία να γίνει εφικτό το πνεύμα και γράμμα του Νόμου για εγγύηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την περίοδο κράτησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, “απαγορεύεται κάθε δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων, ιδίως εκείνη που βασίζεται στη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, το θρήσκευμα, την περιουσία ή τις ιδεολογικές πεποιθήσεις”. (άρθρο 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα).

Ζητούμε, από την ελληνική Πολιτεία, ενώνοντας τη φωνή και τη θέση μας με αυτή άλλων φορέων, πρωτοβουλιών και κινημάτων, το αυτονόητο: να εφαρμόσει τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις που η ίδια έχει θεσπίσει και υπογράψει πριν να είναι πολύ αργά, το δικαίωμα εκπαιδευτικών αδειών, καθώς σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού είναι κρίσιμη.

Ζητούμε να αναληφθούν επιτέλους οι ευθύνες των εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας όπως αναλαμβάνονται από τους Έλληνες πολίτες οι υποχρεώσεις να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης και της εφαρμογής των κανόνων Δικαίου, όσο  περιοριστικοί και περιορισμένοι κατέληξαν στις μέρες μας.

Η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού μπορεί να ανοίξει δρόμους ή για ακόμα μια φορά, με μια ανήθικη ρητορική της ηθικής, του φόβου και της απειλής να κλείσει τους δρόμους  της νέας γενιάς προς την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και σε δικαιώματα. Τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν χρειάζεται να λάβουν υπόψη και να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις τους δημιουργούν σοβαρά ρήγματα τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στη Δημοκρατία.

Αθήνα, 02/12/2014

Τα στελέχη και οι εθελοντές/ντριες

της ΑΡΣΙΣ σε χώρους κράτησης

el