Η πορεία προς την ενηλικίωση έχει για κάθε έφηβο αμφιβολίες, προβληματισμούς, αναζήτηση ταυτότητας, δυσανάλογες απογοητεύσεις, μεγάλες προσδοκίες.
Αν ο έφηβος τυχαίνει να είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, το ταξίδι προς την ενηλικίωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Και χρειάζεται κάποιον, ενεργό πολίτη, άντρα ή γυναίκα με κοινωνική ευαισθησία και διάθεση εθελοντικής προσφοράς, ο οποίος θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει εμπόδια όπως ο γλωσσικός «φραγμός», η αδυναμία συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, η ανασφάλεια για την έκβαση του αιτήματος ασύλου, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργασίας, οι διαπολιτισμικές διαφορές με τους ανθρώπους της χώρας υποδοχής.
Για τους νεαρούς που έφτασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι, ανήλικοι πρόσφυγες, η πορεία προς την ενηλικίωση συνοδεύεται από επιπλέον άγχος και επισφάλεια για το πώς θα τα καταφέρουν χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο.
Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Re – Generations παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στον Πολυχώρο WE με τη συμμετοχή υποψήφιων εθελοντών μεντόρων, νεαρών προσφύγων και οικογενειών που μεγαλώνουν παιδιά τα οποία θα περάσουν το κατώφλι της εφηβείας.
Μέσα από τις εισηγήσεις, τα εργαστήρια, τις παράλληλες δραστηριότητες και τη μουσική αναλύθηκε η ιδέα της καθοδήγησης (mentorship) και του προγράμματος Re – Generations.
Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εστιάζει στη διαμόρφωση σχέσης αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μεντόρων και των νεαρών μεταναστών, αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
- Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης για υποψήφιους εθελοντές μέντορες προγραμματίζεται να γίνει στις 14, 15 και 21, 22 Δεκεμβρίου και θα έχει συνολική διάρκεια είκοσι ώρες. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με την κοινωνική λειτουργό και συντονίστρια του προγράμματος Re-Generations Νίκη Γκόντα, στο τηλέφωνο, 6980 00 24 92
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.