Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
- Η Μόρια κάηκε. Το ίδιο και η τιμή της Ευρώπης. Η διπλή ευρωπαϊκή ευθύνη απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στιγμιότυπο 2020 09 11 9.37.26 μμ

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου συνέβη κάτι μάλλον αναμενόμενο. Το ΚΥΤ της Μόριας τυλίχτηκε στις φλόγες, λίγες ώρες αφού είχε ανακοινωθεί ο εντοπισμός 35 κρουσμάτων κορωνοϊού στη δομή. Το camp που αποτέλεσε για χρόνια έναν τόπο υποβάθμισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστράφηκε ολοσχερώς. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον ούτε υποτυπώδη στέγαση. Η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., με πρώτη τη Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό το εξάμηνο, δεν μπορούν πλέον να αδρανούν. Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για την καταστροφή αυτή και κυρίως έχουν ευθύνες που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν με όρους έκτακτης ανάγκης μία πραγματικότητα που επέτρεψαν να λιμνάζει για χρόνια στη Λέσβο. 

Υπογράφουσες οργανώσεις του Δικτύου Select Respect, που έχουν εργαστεί τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα προς υποστήριξη των προσφυγικών πληθυσμών, καλούν σε άμεση δράση με διπλή στόχευση:

Σήμερα κιόλας

 • Στέγαση και περίθαλψη για όλους τους πληγέντες από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας
 • Ιδιαίτερη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης για τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού όπως τα ασυνόδευτα παιδιά

Άμεσα

 • Μεταφορά προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη Μόρια σε ασφαλείς συνθήκες στέγασης στην ενδοχώρα
 • Σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό στόχο μία ευρωπαϊκή λύση μέσω 
  • της συλλογική αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
  • αποστολής εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών
  • συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων  σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα αποτρέψει τη δημιουργία μίας νέας Μόριας.
  • Συνέχιση της χρηματοδότησης κάθε προγράμματος στέγασης προσφύγων
 • Εφαρμογή της αναξιοποίητης Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία και να αποτραπεί με κάθε τρόπο η χρήση βίας, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια περαιτέρω διολίσθηση της κατάστασης.

Ο χρόνος τελείωσε. Η Μόρια κάηκε. Το ίδιο και η τιμή της Ευρώπης. Η ευθύνη όσων θα λάβουν τις αποφάσεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο τις επόμενες ώρες απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ιστορικής σημασίας.

Επικοινωνία

E: info@selectrespect.org

W: www.selectrespect.org,

F: facebook.com/selectrespect

Το Δίκτυο Select Respect δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 με σκοπό να προωθήσει την συνεργασία των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Τις οργανώσεις-μέλη ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας, οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται οι άνθρωποι λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, αναπηρίας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων μας αφορούν και μας θίγουν όλους και όλες.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις

ΑΝΤΙΓΟΝΗ www.antigone.gr – Addart www.addart.gr – Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες www.gcr.gr – Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας www.gr.boell.org – Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης www.ecology-salonika.org– Thessaloniki Pride www.thessalonikipride.com – UNESCO Youth Club https://unescoyouth.gr – OMNES https://www.omnes.gr/ – ΦΙΞ in art https://www.facebook.com/fixinart/?ref=tn_tnmn – ΑΡΣΙΣ https://arsis.gr  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ https://educational-innovation.org/ – ΝΑΟΜΙ Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων www.naomi-thessaloniki.net

Μπορείτε να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου από εδώ.

el