Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Άλκη Ζέη»

Μαλαγάρι | Σάμος

Σάμος, 31/08/2020

– Αχ, να πηγαίναμε σχολείο… λέω δυνατά, αλλά η Μυρτώ κάνει πως δεν ακούει. Τότε είπα ακόμα πιο δυνατά:
– ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;
– ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ, απάντησε εκείνη κάτω από τα σκεπάσματα.
Αυτά δεν ήταν β υ ζ α ν τ ι ν ά, αλλά μια δική μας γλώσσα, που μόνο οι δυο μας την καταλαβαίναμε. ΕΥ-ΠΟ, θα πει πολύ ευχαριστημένη. ΛΥ-ΠΟ, πολύ λυπημένη. Αν δεν το ρωτούσαμε κάθε βράδυ η μια στην άλλη, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ξέρω γιατί, τις Κυριακές, σχεδόν πάντα, απαντούσαμε ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ.
Να ’χα τώρα φτερά σαν του Ίκαρου, θα μπορούσα να πέταγα από χώρα σε χώρα και να ρώταγα όλα τα παιδιά του κόσμου: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;

Το καπλάνι της Βιτρίνας | Άλκη Ζέη 1963

Η ΆΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τη UNICEF, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστρέφει στο νησί της Σάμου με μια νέα πρωτοβουλία. Στο Μαλαγάρι συγκεκριμένα, τον Ιούνιο 2020 άνοιξε τις πόρτες του το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Άλκη Ζέη», αποτίνοντας φόρο τιμής στη διεθνούς φήμης συγγραφέα. Στον αγαπημένο τόπο καλοκαιρινών διακοπών της Άλκης Ζέη, η ΑΡΣΙΣ και η UNICEF, δημιούργησαν  μια κοινοτική δομή αφιερωμένη στην συστηματική υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμών του νησιού. Με γνώμονα το παιδί, τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους, το Κέντρο «Άλκη Ζέη» στοχεύει στην υπέρβαση των διαχωριστικών στερεότυπων στη σύνδεση των κοινοτήτων μεταξύ τους, χωρίς διακρίσεις γλώσσας, εθνικότητας και πολιτισμικής ταυτότητας μέσα στην σκληρή πραγματικότητα – αυτή της Σάμου, που από το 2016 φέρει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της προσφυγικής κρίσης.

Η ομάδα του Κέντρου «Άλκη Ζέη» αποτελείται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, σχολικής στήριξης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο βασικός πυρήνας της ομάδας του Κέντρου αποτελείται μεταξύ άλλων από τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, βρεφονηπιοκόμους, διαπολιτισμικούς μεσολαβητές και επισκέπτες υγείας.

Το Κέντρο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον στα παιδιά και τις γυναίκες που αποτελούν διαχρονικά μοχλούς κοινωνικής αλλαγής. Ο χώρος δύναται να υποδεχθεί καθημερινά μέχρι και 250 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασχίσει το κατώφλι του περισσότεροι από 150 ωφελούμενοι. Οι πληθυσμοί προέρχονται από το ΚΥΤ Σάμου και την τοπική κοινότητα. Σύμφωνα πάντοτε με τους περιορισμούς του COVID 19 στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, το Κέντρο Άλκη Ζέη, θα στεγάσει συνεργασίες, με κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο νησί, σε διαρκή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας κάθε τοπικό κοινωνικό εγχείρημα που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αξίες της ΑΡΣΙΣ και της UNICEF,  σχετικά με την υπεράσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων παιδιών και νέων, χωρίς διακρίσεις. Αξίες που η ΑΡΣΙΣ υπερασπίζεται από την ίδρυσή της, σχεδόν 30 χρόνια τώρα.

Προκειμένου να διαδηλώσουμε με τρόπο δυνατό και σαφή την ταυτότητα του Κέντρου Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Άλκη Ζέη», επιλέξαμε να τιμήσουμε τη μνήμη μιας μεγάλης συγγραφέως για παιδιά και νέους που χάθηκε πρόσφατα. Η Άλκη Ζέη πέρασε ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Βαθύ της Σάμου αποτυπώνοντας με ευαισθησία και πιστότητα στο πρώτο μυθιστόρημά της, το  «Καπλάνι της Βιτρίνας», κοινωνικές αρχές και αξίες που εμπνέουν και καθοδηγούν πολλές γενιές, από την πρώτη  έκδοσή του μέχρι σήμερα. Το να δώσουμε το όνομά της στο νέο Κέντρο, πέρα από ελάχιστο φόρο τιμής, συνιστά την μέγιστη συμπύκνωση και την σαφέστερη δήλωση των προθέσεων και των σκοπών μας: Η Άλκη Ζέη, η κοινωνικά διεισδυτική συγγραφέας, η παραπάνω από μια φορές στη ζωή της προσφύγισσα, η αγωνίστρια των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και το ευαίσθητο κορίτσι με την παιδική ηλικία στο Λαμαγάρι, αποτελεί το ισχυρό σύμβολο συνύπαρξης, κοινωνικής δράσης και τόλμης που επιλέξαμε για το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στον τόπο αυτό.

Στο έργο αυτό σημαντικός αρωγός είναι η οικογένεια της Άλκης Ζέη, ο εκδοτικός οίκος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και οι εκδόσεις Θεμέλιο. Η ΑΡΣΙΣ ευχαριστεί τις εκδόσεις Θεμέλιο για την παραχώρηση της άδειας χρήσης του εξωφύλλου από την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της Βιτρίνας» του 1963 σε επιμέλεια ΙΔ. Στρατηγόπουλου,

Τα εγκαίνια του Κέντρου «ΑΛΚΗ ΖΕΗ» προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μαλαγαρίου (πριν από το κτίριο Crystal), 83100, Σάμος
Τηλέφωνο: 2273181030
Email: alkizei.arsis@gmail.com

Το ΚΥΠΟ «ΑΛΚΗ ΖΕΗ» αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με στήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG HOME.

logo xrimatod kentro oikogeneias kai paidioy alki zei

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

el