Add Your Heading Text Here

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων

Νέες διαστάσεις και χαρακτηριστικά που παγιώνονται λαμβάνει το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, κάτω από το βάρος της μεγάλης φτώχειας και της κρίσης του σεβασμού των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο αυτό αναδεικνύεται με αφορμή την 18η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.

Στις σημερινές συνθήκες, οι μορφές της εμπορίας ανηλίκων στην Ελλάδα, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Η εργασιακή εκμετάλλευση στο δρόμο και σε επιχειρήσεις, 2. Η σεξουαλική εκμετάλλευση, 3. Ο εξαναγκασμός ένταξης σε παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, 4. Η ομηρία με σκοπό την απόσπαση λύτρων.

Από τις αρχές του 2018, η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει εντοπίσει περίπου 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ή μετανάστες και 250 παιδιά από βαλκανικές χώρες που ζουν κι εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκτεθειμένα σε ακραίες συνθήκες που τα καθιστούν εύκολα θύματα του εμπορίου ανθρώπων.

Αρκετά από αυτά τα παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να συμμετέχουν σε δίκτυα  διακίνησης ανθρώπων από τα σύνορα προς το εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις παιδιών που απήχθησαν και κακοποιήθηκαν όσο έμειναν σε ομηρία, φυλακισμένα σε αποθήκες, με τους απαγωγείς να ζητούν λύτρα και να εκβιάζουν τους συγγενείς των ανήλικων προσφύγων.

Η ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στέκεται δίπλα στους ανηλίκους που μπορεί να έχουν πέσει θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης με τις Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork), τους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ όπου φέτος έχουν βρει καταφύγιο 48 παιδιά, τους χώρους εξειδικευμένης φροντίδας μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς (Safe Ζονε), τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων και την Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας.

Στους χώρους αυτούς παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης και προστασίας όπως: ψυχολογική,  κοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, νομική συνδρομή, βασικά μέσα επιβίωσης και ολοκληρωμένη φροντίδα μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών. 

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαδραματίζουν επίσης οι ενημερωτικές συναντήσεις σε σχολεία και επαγγελματικούς χώρους με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, καθώς και οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 Για περισσότερες πληροφορίες: 

Θωμάς Χαραλαμπίδης, νομικός σύμβουλος παιδικής προστασίας της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6932 35 78 78,

Ίριδα Πανδίρη, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6948 590 246

  • Το πρόγραμμα PIERProtection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria, που υλοποιείται με την υποστήριξη του “The CocaCola Foundation”, (http://www.pierprogram.com) επιτρέπει στην ΑΡΣΙΣ να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο