Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Διάπλους» ασφάλειας για ευάλωτες γυναίκες και παιδιά

ΕΕΑ

Διάπλους σημαίνει διέλευση θαλάσσιας έκτασης και τέσσερις γυναίκες μαζί με τα τρία μωρά τους από χώρες της Βόρειας και της Υποσαχάριας Αφρικής είναι οι πρώτες που εγκαταστάθηκαν ήδη σε προστατευόμενο διαμέρισμα το οποίο άρχισε να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάπλους». 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του προγράμματος αφορά ευάλωτες γυναίκες, μητέρες μόνες, θύματα σεξουαλικής ή έμφυλης βίας που έχουν ζητήσει άσυλο και ζουν σε αστεγία ή σε επισφαλείς συνθήκες.

Η ιστορία της Β. είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για νεαρή γυναίκα από χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής που σπούδασε παιδαγωγικά και βρίσκεται στην Ελλάδα. Από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε μαχητικά στο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τις αρχές, να συλληφθεί, να υποστεί σωματική κακοποίηση και να δεχθεί απειλές κατά της ζωής της. Συνέχισε να μάχεται αλλά έγινε αποδέκτης συχνότερων και περισσότερο απειλητικών για τη ζωή της προειδοποιήσεων.  Αποφασίζει να φύγει από τη χώρα της κι ύστερα από ένα γεμάτο δυσκολίες ταξίδι φτάνει στην Ελλάδα. Νιώθει την ανάγκη να κάνει νέα αρχή μαθαίνοντας ελληνικά και βρίσκοντας μια δουλειά , ιδανικά, ως εκπαιδευτικός. Περνάει τον καιρό της διδάσκοντας αγγλικά σε άλλους πρόσφυγες γνωρίζοντας καλά την αξία της αλληλεγγύης και της εκπαίδευσης ως φορέα κοινωνικής ενσωμάτωσης. 

Η Σ. αντιμετώπισε διαφορετικού είδους προβλήματα. Εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής της στη Μέση Ανατολή μαζί με τα δυο παιδιά της, καθώς υπέστη συστηματική ενδοοικογενειακή βία και ο μόνος τρόπος να παραμείνει ζωντανή , όπως λέει, ήταν να  φύγει όσο πιο μακριά μπορούσε. Το κράτος πρόνοιας της χώρας της δεν προστατεύει τις μόνες μητέρες και το ενδεχόμενο να της πάρουν τα παιδιά ήταν πολύ πιθανό.  Εύχεται να καταφέρει να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και να συνεχίσει τη ζωή της στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα «Διάπλους» προβλέπει συνολικά 77 θέσεις φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός από τη δράση για τις ευάλωτες γυναίκες (16 θέσεις φιλοξενίας), υπάρχουν κι άλλες δύο δράσεις που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν σε Ασφαλείς Ζώνες (Save Zonε) και θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα (46 θέσεις), καθώς και φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας 12-18 στο ξενώνα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» (15 θέσεις φιλοξενίας).

Το πρόγραμμα στο σύνολό του στοχεύει να συνδράμει στο ευρύτερο ζήτημα της έλλειψης προσφερόμενων θέσεων ασφαλούς φιλοξενίας. Τα διαμερίσματα διαθέτουν βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες.  

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής, ψυχοκοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης μέσα από ατομικές και ομαδικές διαδικασίες συμβουλευτικής ενημέρωσης με σκοπό να παρέχει σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν εφικτή την ομαλή κοινωνική τους ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα. 

 Η ΑΡΣΙΣ  – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί το «Διάπλους» που χρηματοδοτείται μέσω του  προγράμματος  Άσυλο και Μετανάστευση – ΕΕΑ Grants 2014-2021υπό την αιγίδα της ΣΟΛ-CROWΕ και της HUMAN RIGHTS 360.

Για περισσότερες πληροφορίες, Μαρία Πουταχίδου, συντονίστρια του προγράμματος «Διάπλους», τηλέφωνο; 6971947978

Μπορείτε να κατεβάσετε το δελτίο τύπου από εδώ.

el