Add Your Heading Text Here

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Απάντηση σε συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» δημοσιεύει ρεπορτάζ (όπως και στο έντυπο κυριακάτικο φύλλο της 20ης Σεπτεμβρίου), το οποίο και αναδημοσιεύεται αυτούσιο σε ΜΜΕ, με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Γάλλος μοναχός κακοποίησε σεξουαλικά επτά παιδιά – Του τα είχε αναθέσει ο ΟΗΕ να τα προστατεύει» και υπότιτλο «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ του είχαν αναθέσει τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων – Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία απορρίφθηκε».

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει την αγανάκτησή της για το  ψευδές και εν πολλοίς συκοφαντικό περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΑΡΣΙΣ ουδέποτε «εμπιστεύτηκε σε 52χρονο Γάλλο καθολικό μοναχό του Φραγκισκανικού Τάγματος τη φιλοξενία και επίβλεψη επτά ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το Πακιστάν».
  • Ο Γάλλος καθολικός μοναχός, όταν προσέγγισε την ΑΡΣΙΣ στις 3/2/2017 για να  ενημερώσει ότι φιλοξενεί τρεις ασυνόδευτους ανηλίκους και χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να βρεθεί στέγη γι’ αυτούς, ουδέποτε ανέφερε ότι θέλει να «παράσχει, εθελοντικά, βοήθεια σε ασυνόδευτους ανηλίκους, και ειδικότερα ανηλίκους-αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα» και ουδέποτε «επικαλέστηκε ότι ανάλογο έργο έχει προσφέρει σε ξενώνα της Σίνδου με δύο ανήλικα παιδιά», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
  • Η ΑΡΣΙΣ δεν αποδέχτηκε κανένα αίτημα από τον αναφερόμενο μοναχό, αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα (3/2/2017), όπως και στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
  • Επειδή η έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κοινωνική ευθύνη, δε μπορούμε να δεχτούμε τις συκοφαντικές δημοσιεύσεις σε βάρος μιας οργάνωσης που επί  28 χρόνια αγωνίζεται για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
  • Ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος όφειλε -όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία και η επαγγελματική ηθική- να είχε απευθυνθεί σε εκπροσώπους της οργάνωσης ώστε να ενημερωθεί για τη θέση της ΑΡΣΙΣ στο εν λόγω θέμα. Άλλωστε, η ΑΡΣΙΣ ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 είχε διατυπώσει τις θέσεις της σε σχετικό δελτίο Τύπου (βλέπε αναλυτικά στο http://www.arsis.gr/anakinosi-schetika-me-tin-ipothesi-ton-tessaron-anilikon/).
  • Να σημειώσουμε επίσης ότι, η λεπτομερής περιγραφή των συνθηκών της κακοποίησης των ανηλίκων θίγει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους.

Επιπλέον, με αφορμή το δημοσίευμα που διαστρεβλώνει τα συγκεκριμένα γεγονότα υπογραμμίζουμε ότι:

  • Η παιδική προστασία αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απαιτεί ενιαίες πρακτικές και πρωτόκολλα για την διαχείριση της κάθε υπόθεσης, κάθε ανηλίκου με σεβασμό, εμπιστευτικότητα και έμφαση στο βέλτιστο συμφέρον του.
  • Η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων για την άμεση φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν σε συνθήκη αστεγίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη θυματοποίησή τους.
  • Πάγιο αίτημα των φορέων παιδικής προστασίας είναι η δημιουργία ασφαλών δομών για την φιλοξενία παιδιών σε αστεγία καθώς και η ενιαία εφαρμογή του Ν. 4554/2018 για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παρακαλούμε για την δημοσίευση της απάντησής μας προς αποκατάσταση της αλήθειας σύμφωνα με τις αρχές που επιτάσσει η δημοσΙογραφική δεοντολογία. Η ΑΡΣΙΣ προκειμένου να προστατεύσει το έργο της από στρεβλώσεις επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Για περισσότερες πληροφορίες,

Σοφία Παπαδοπούλου υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο: 6946 904555 & Θωμάς Χαραλαμπίδης νομικός Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο: 6932 357878.

Το δελτίο τύπου εδώ.

el