Add Your Heading Text Here

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τα παιδία (δεν) παίζει: Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης ενάντια στην παιδική εργασία

paidiki ergasia

Δουλεύουν από 6 μέχρι 12 ώρες τη μέρα στα χωράφια, στις οικοδομές, σε πλυντήρια αυτοκινήτων, ζητιανεύουν στα φανάρια ή γυρίζουν στους δρόμους πουλώντας μικροαντικείμενα.

Πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης παράνομων δικτύων πώλησης καπνού, ναρκωτικών, οδηγούν αυτοκίνητα ρισκάροντας τη ζωή τους και τη ζωή άλλων προσφύγων για να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι τα παιδιά που δεν ζουν σαν παιδιά, είναι αναγκασμένα να δουλεύουν για να επιβιώσουν και δεν παίζουν, έχουν χάσει πρόωρα ή δεν απέκτησαν ποτέ την παιδικότητά τους.   

Από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάιο, οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ήρθαν σε επαφή με περίπου 550 παιδιά που ζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και επιβιώνουν δουλεύοντας, από τα οποία περίπου 450 είναι ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και τα 95 είναι από την Ελλάδα ή άλλες βαλκανικές χώρες. Από τα Βαλκάνια, τα περισσότερα παιδιά που εντοπίστηκαν προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα. 

«Πρόκειται για παιδιά που θεωρούν την εργασία ‘κανονικότητα’ αφού μεγάλωσαν στις χώρες τους δουλεύοντας και για να φτάσουν στην Ελλάδα ταξίδεψαν επίσης δουλεύοντας κυρίως στην υφαντουργία, στην αλιεία και στα βυρσοδεψεία. Οπότε, ο κίνδυνος είναι αφενός να πιστεύουν ότι και στη χώρα μας επιτρέπεται η παιδική εργασία, αφετέρου να εθιστούν στην παρανομία κι αργότερα ως νεαροί ενήλικες να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινές», τονίζει ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ, Θωμάς Χαραλαμπίδης.

«Μη συντηρείς την παιδική εργασία»

Η ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου και διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, στη Νέα Παραλία, στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε μια στοχευμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα παιδιά των φαναριών, ομάδα εργαζομένων της  ΑΡΣΙΣ θα βρίσκεται σε φωτεινούς σηματοδότες κεντρικών δρόμων φορώντας μάσκες που θα αναγράφουν το όνομα και την ηλικία ενός ανήλικου παιδιού και θα μοιράζουν στους οδηγούς συνθήματα γραμμένα σε χαρτί, όπως: «Σε ξύπνησαν με τη βία νωρίς το πρωί για να πας στη δουλειά όταν ήσουν παιδί; Όχι; Μη συντηρείς την παιδική εργασία!».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων με ΚΘΒΕ και e.p.a

Στις φετινές εκδηλώσεις της ΑΡΣΙΣ για τη 12η Ιουνίου συμμετέχουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση European Play Association (e.p.a).

Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, το European Play Association θα διοργανώσει ένα μεγάλο κύκλο παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. H δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς σεμιναρίου «Η δύναμη του ανοιχτού κύκλου – Young people discover citizenship» από το European Play Association στη Θεσσαλονίκη, με τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας.

Στις 8 το βράδυ, το εργαστήρι ενηλίκων 18 έως 35 ετών του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει το δρώμενο «Τα παιδία παίζει;» εμπνευσμένο από το διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Βάνκα». Τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου υπογράφει ο Σαμψών Φύτρος και συμμετέχουν οι: Μελανία Μπαλτά, Μάγδα Πανίδου, Πολυξένη  Ζερβού, Ειρήνη Αμπαρά, Χριστόφορος Θεοδούλου, Μαργαρίτα Μάντζαρη, Μαριάνα Καλλιονάκη, Ρέα Κοντογιώργη, Ελευθέριος Κατσακίδης, Αικατερίνη Τοκματζή, Γιώργος Αθανασίου και Αλέξιος Τζάφης – Παυλίδης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το κινητό σχολείο (Mobile School) θα διοργανώνει δράσεις για τα παιδιά, ενώ θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό ενάντια την παιδική εργασία και πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες αντιμετώπισης του φαινομένου μέσω προσφυγής στις κοινωνικές υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ, των δήμων κι άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης.

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία ροκ μουσικής που θα αρχίσει στις 9 το βράδυ με τους Γιώργο Μπουζίκο και Στέργιο Τζίνα.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΆΡΣΙΣ:

 •  Κ.Υ.Ν. Πτολεμαίων
  Διεύθυνση: Πτολεμαίων 40/42
  Τηλ.: 2310 228850 και 2311 243058
  email: infokyn@arsis.gr
 • Κ.Υ.Ν. Σπάρτης
  Διεύθυνση: Σπάρτης 9
  Τηλ.: 2310 227311 και 2311 242956
  email: kyn@arsis.gr

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el