Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παρεμβάσεις της ΑΡΣΙΣ για τον πληθυσμό σε συνθήκες αστεγίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Το δικαίωμα στη στέγη, δικαίωμα αναπόσπαστο για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου εν γένει, αποτελεί δικαίωμα που στερείται από μια ολοένα και αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού στην Ελλάδα και αφορά τόσο συμπολίτες μας όσο και τον νεοεισερχόμενο προσφυγικό πληθυσμό. Η ΑΡΣΙΣ έχει αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία στην υποστήριξη των ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, προσφέροντας υπηρεσίες και υλοποιώντας προγράμματα από το 1996 μέχρι και σήμερα.

Σήμερα η οργάνωση έχει αναπτύξει ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο (streetwork) προκειμένου να προσεγγίσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων, παιδιών σε οικογένειες και μεμονωμένων ατόμων, όλων των εθνικοτήτων, που ζουν στο δρόμο. Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί δομές για την υποστήριξη των προαναφερόμενων πληθυσμών μέσα από την αποθήκη ειδών πρώτης ανάγκης «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» καθώς και την ύπαρξη κοινωνικών διαμερισμάτων, είτε παραχωρημένων από πολίτες είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων επανένταξης, για την προσωρινή φιλοξενία ιδιαιτέρως ευάλωτων ανθρώπων και οικογενειών.

Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις της ΑΡΣΙΣ για την αστεγία περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις:

 • Το πρόγραμμα Streetwork για τον εντοπισμό και υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών σε κίνδυνο, με χρηματοδότη φορέα την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η παρέμβαση υποστηρίζεται από τον Ιανουάριο του 2017 έως και σήμερα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 508626, 6908070490.
 • Το πρόγραμμα Streetwork σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2017 και απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που ζουν σε συνθήκη αστεγίας στον αστικό ιστό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945426330.
 • Την Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ που εδρεύει στην οδό Πτολεμαίων 35 & Συγγρού και υποδέχεται και υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά τον γενικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει κάποια ευαλωτότητα ή κίνδυνο κοινωνικής περιθωριοποίησης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 208056.
 • Τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στην Πτολεμαίων 42 και στην Σπάρτης 9, που αποτελούν χώρους ενδυνάμωσης, δημιουργικής απασχόλησης και προστασίας παιδιών και νέων καθώς και των οικογενειών τους. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 228850, 2310 227311.
 • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων αντιμετώπισης της αστεγίας και υλοποιείται από τον Φεβρουάριο του 2015. Αφορά δε στη φιλοξενία άστεγου πληθυσμού, με την ταυτόχρονη συστηματική ψυχοκοινωνική πλαισίωση των ατόμων που φιλοξενούνται προκειμένου να επανενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.
 • Τα κοινωνικά διαμερίσματα της ΑΡΣΙΣ, τα οποία έχουν παραχωρήσει πολίτες στην ΑΡΣΙΣ για την προσωρινή φιλοξενία εξαιρετικά ευάλωτων περιπτώσεων μεμονωμένων ανθρώπων και οικογενειών που ζουν στο δρόμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που εφαρμόζεται για την προσωρινή προστασία των ατόμων μέχρι να οριστεί μια βιώσιμη λύση. Συνολικά για το 2017, στα 5 διαμερίσματα που έχουν παραχωρηθεί στην ΑΡΣΙΣ έχουν φιλοξενηθεί 70 άνθρωποι, τόσο ημεδαποί όσο και πρόσφυγες, με τους 15 να είναι μόνοι τους και τους υπόλοιπους σε οικογένειες.
 • Την αποθήκη ειδών πρώτης ανάγκης «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» στην οδό Βενιζέλου 70, όπου παρέχονται κατόπιν παραπομπής είδη όπως βασικός ρουχισμός, παπούτσια, είδη και έπιπλα για το σπίτι, τρόφιμα, πάνες, κτλ. Η παραπομπή γίνεται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ.

Καταγράφουμε παρακάτω μερικά ενδεικτικά ποσοτικά στοιχεία από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων μας τα όποια φανερώνουν τις διαστάσεις του προβλήματος. Κατά το 2017 (Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο) έχουν εντοπιστεί και υποστηριχθεί:

 • 316 ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν στο δρόμο: 27 από αυτούς τους ανηλίκους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, 42 ανήλικοι αντιμετωπίζουν ζητήματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, 43 ανήλικοι έχουν εμπλακεί σε δίκτυα παράνομης εργασίας, ενώ τουλάχιστον 46 ανήλικοι έχουν επιζήσει από περιστατικό κακοποίησης ή εκμετάλλευσης σε βάρος τους,
 • 87 οικογένειες προσφύγων που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας,
 • 80 πρόσφυγες ενήλικοι άντρες άστεγοι,
 • 12 οικογένειες ημεδαπών που διαβιούν σε συνθήκη αστεγίας,
 • 327 ενήλικοι άντρες και γυναίκες μόνιμων κατοίκων της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στέγαση τους. Από αυτούς, έχουν καταγραφεί 57 άτομα με ενδείξεις ψυχιατρικών νόσων και 59 άτομα με ζητήματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

arsis eksipiretoumenoi

Η ΑΡΣΙΣ καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στο κοινωνικό της έργο για την ανακούφιση και υποστήριξη των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών που ζουν σε συνθήκες αστεγίας. Αυτό μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

 • Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα επαγγελματικά μας στελέχη όταν εντοπίζουν ανθρώπους και παιδιά που ζουν στο δρόμο, προκειμένου αυτοί να διασυνδεθούν με τις υπηρεσίες μας.
 • Η ΑΡΣΙΣ ζητά τη συνεισφορά των πολιτών με δωρεές τροφίμων μακράς διαρκείας, παιδικές πάνες και βρεφικό γάλα.
 • Ακόμη εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα παραχώρησης διαμερισμάτων για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες και έκτακτες συνθήκες, υπό την επίβλεψη και υποστήριξη του προσωπικού της ΑΡΣΙΣ.

Σχετικά με τις δωρεές ειδών, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ. Καλαϊτζίδη Φάνη στο 6934863689, ενώ σχετικά με την παραχώρηση διαμερισμάτων με τη κα. Μπέζα Σοφία στο 2310 526150.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

el