Add Your Heading Text Here

Δελτίο Τύπου-Destination Unknown

Destination-Unknown-LogoTagΗ ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων συμμετέχει ως Εταίρος στην Εκστρατεία “Destination Unknown” που διευθύνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Terre des Hommes. Η Εκστρατεία “Destination Uknown” υποστηρίζεται από εταίρους που, όπως η ΑΡΣΙΣ, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προάγουν μηχανισμούς προστασίας για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνηση, να ευαισθητοποιήσουν και να υπερασπιστούν τα μηνύματα της εκστρατείας.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Destination Unknown, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 19 Φεβρουαρίου Δημόσια Εκδήλωση της ΕΕ
«Ο Προορισμός μου είναι Άγνωστος: παιδιά σε κίνηση, θα τηρήσει η ΕΕ τις δεσμεύσεις της;

Διοργάνωση από την Ευρωβουλευτή Nathalie Griesbeck (ALDE) και την Διεθνή Ομοσπονδία Terre des Hommes.

Από τις αλυσίδες στην ελευθερία: γιατί αποφάσισα να μεταναστεύσω στην Ευρώπη.
Ο Farah, 18χρονος πρόσφυγας από τη Σομαλία, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: “Τα παιδιά και οι νέοι θα εξακολουθούν να μεταναστεύουν στην Ευρώπη χωρίς έγγραφα, και όπως έκανα εγώ, να διατρέχουν τον κίνδυνο είτε να πεθάνουν στη θάλασσα ή να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο κανονισμός του Δουβλίνου δε λειτουργεί, και σε κάθε περίπτωση, οι νέοι μετανάστες θα εξακολουθούν να μεταναστεύουν στην Ευρώπη και να μετακινούνται εντός αυτής, με νόμιμη ή παράνομη κατάσταση», αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα που δόθηκε από τον Farah στους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ογδόντα εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, κυβερνήσεων, τοπικών αρχών, επαγγελματιών και εξειδικευμένων οργανώσεων συζήτησαν το φαινόμενο των παιδιών που εγκαταλείπουν τις εστίες του και των παιδιών σε κίνηση, ξεκινώντας από τη μαρτυρία του Farah.

Ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να διαφύγουν από τη βία, τις καταστροφές, τη φτώχεια, ή αναζητώντας μια καλύτερη ζωή θα αυξηθεί παγκοσμίως εντός των επόμενων δεκαετιών. Ορισμένα εξ αυτών μετακινούνται προς την Ευρώπη και εντός των ορίων της. Όλα δικαιούνται προστασία χωρίς διακρίσεις, αλλά οι ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές ακόμα

δεν καταφέρνουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η κράτηση των παιδιών λόγω της μετανάστευσης εφαρμόζεται ακόμα στην Ευρώπη. Στην δημόσια εκδήλωση της ΕΕ “Ο Προορισμός μου είναι Άγνωστος”, η Ευρωβουλευτής Nathalie Griesbeck και η Terre des Hommes αφυπνίζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις κυβερνήσεις σχετικά με την υποχρέωσή τους να τα προστατεύσουν.

Η ιστορία του Farah:

Ο Farah έκλεισε πρόσφατα τα δεκαοκτώ. Έφυγε από τη Σομαλία όταν ήταν τριών ετών, με την οικογένειά του. Είχε μια χαρούμενη παιδική ηλικία στην Κένυα. Όντας θύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ως έφηβος, αποφάσισε να αφήσει το σπίτι του και να αναζητήσει προστασία στην Ευρώπη. Στο ενιάμηνο ταξίδι του διέσχισε την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την έρημο και τη Λιβύη και κατέληξε στη Μάλτα. Στο ταξίδι του αντιμετώπισε την κακομεταχείριση, τη βία και μια σειρά από κρατήσεις. Το 2012, επιβιβάστηκε σε μια βάρκα και έλαβε άσυλο στη Μάλτα. Τέτοια ιστορία είναι μία μεταξύ εκατομμυρίων, παιδιών και νέων μεταναστών.

Παιδιά σε κίνηση· θα τηρήσει η ΕΕ τις δεσμεύσεις της;

Η Επίτροπος της ΕΕ Cecila Malmström απευθύνθηκε στο συνέδριο υπογραμμίζοντας το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει σημαντικά βήματα για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση. «Απαγορεύεται να κρατούνται τα παιδιά μετανάστες, και πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ίδια προστασία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κάθε άλλο παιδί, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε. «[…] δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να έρθει κανείς στην Ευρώπη, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή μας, δεν είναι τόσο εύκολη όσον αφορά την άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε.

«Η κράτηση των παιδιών λόγω της μετανάστευσης πρέπει να σταματήσει, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διασφαλίζεται στα παιδιά η πρόσβαση στο σχολείο, στην επαγγελματική εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στη νομική υποστήριξη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες, είτε είναι είτε δεν είναι παιδιά με ευρωπαϊκή υπηκοότητα», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της Terre des Hommes Ignacio Packer. «Όπως το παράδειγμα του Farah, τα παιδιά δικαιούνται να ζουν την παιδική τους ηλικία και να χτίζουν το σχέδιο της ζωής τους από όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν μετακινούνται, είτε συνοδεύονται είτε όχι», προσέθεσε.

Η Ευρωβουλευτής Nathalie Griesbeck, συγγραφέας της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη έκλεισε το συνέδριο λέγοντας: «Τα συμβολικά μέτρα δεν είναι αρκετά, απαιτούνται πραγματικές αλλαγές, καθώς και μία προορατική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα και να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη να κάνουν περισσότερα. Πρέπει επίσης να αντισταθούμε στη θλιβερή τρέχουσα τάση που έγκειται στη μεταχείριση των παιδιών αυτών ως παράνομους μετανάστες· πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτά τα παιδιά, όποια κι αν είναι, και σε όποιες συνθήκες κι αν βρίσκονται, με όλη την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι υποχρέωσή μας, ως Ευρωπαϊκές χώρες, λίκνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Destination Unknown· μια διεθνής εκστρατεία για την προστασία των παιδιών σε κίνηση www.destination-unknown.org

el