






Με παιδικές φωνές, πολύ παιχνίδι και μία ατμόσφαιρα πλούσια σε ξεγνοιασιά και κέφι πλημμύρισε την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Πολυχώρος των Χορτατζήδων στη Θεσσαλονίκη, όπου 150 παιδιά συμμετείχαν στο αλλιώτικο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλής» και την ανθρωπιστική Οργάνωση ActionAid, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.
Σε ένα φιλόξενο και ζεστό κλίμα, παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές ή υποστηρίζονται από υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ συναγωνίστηκαν με αθλητές των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλής από διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, σε ένα τουρνουά συμπερίληψης και συνεργασίας.
Η διοργάνωση βασίστηκε στη μεθοδολογία football3 και υλοποιήθηκε χωρίς διαιτητές και με καταμέτρηση του σκορ τόσο από τα γκολ όσο και από το fair play των παικτών/ριών. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, νικητής αναδείχθηκε ο ίδιος ο αθλητισμός και η αξία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις.
Πριν την έναρξη του τουρνουά πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις και δραστηριότητες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες/ουσες ύψωσαν τη «Λευκή Κάρτα» (#WhiteCard), μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Peace and Sport του ΟΗΕ, με έδρα το Μονακό, που είχε ως στόχο να προάγει την ειρήνη αξιοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού. Μία απλή αλλά ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης προς όλα τα παιδιά που ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες.
Στόχος του τουρνουά ήταν να προσφέρει στα παιδιά μια διαφορετική αθλητική εμπειρία, με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας, της ομαδικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και κοινωνικές τάξεις ήρθαν σε επαφή, προωθώντας την αλληλοκατανόηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια ειρηνική και ανθρώπινη κοινωνία. Για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών/τριών, ο αθλητισμός δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, να χτίσουν σχέσεις συνεργασίας και να αισθανθούν μέλη της τοπικής κοινότητας. Παράλληλα, τα παιδιά του γηγενούς πληθυσμού είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η ΑΡΣΙΣ ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές και τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και προσβλέπει σε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της συμπερίληψης, της αποδοχής και της συμμετοχής όλων χωρίς διακρίσεις.