Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Έναρξη του προγράμματος ΩΡΙΩΝ για κοινωνικά ευάλωτα παιδιά στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

IMG 4309 LR

Σε παιδιά από κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες μεταναστών, προσφύγων, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά Ρομά, έφηβους που παρέχουν κοινωνική εργασία και παιδιά που εργάζονται στο δρόμο απευθύνεται ένα νέο πρόγραμμα που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΩΡΙΩΝ – Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» με Κωδικό ΟΠΣ 6001468 και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). 

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Διαμέσου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΥΝ, η  ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων παρέχει υπηρεσίες και δράσεις, όπως: 

  • Συμβουλευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη με στόχο τη διερεύνηση των αναγκών των νέων, την κινητοποίησή τους για την επίλυση προβλημάτων και την ενδυνάμωση εκείνων των στοιχείων της προσωπικότητάς τους που είναι σημαντικά για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και την μετέπειτα ατομική και κοινωνική τους εξέλιξη.  
  • Σχολικές εγγραφές και παρακολούθηση σχολικής φοίτησης των παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.   
  • Διασύνδεση με άλλους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα.  
  • Παροχή ειδών άμεσης ανάγκης (διατροφή, ρουχισμός, παιχνίδια, σχολικά είδη).  
  • Παροχή οικιακού εξοπλισμού σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
  • Υποστήριξη σε λογιστικά και φοροτεχνικά θέματα


Υπηρεσίες Streetwork 

Η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης στο Δρόμο (Streetwork) του ΚΥΝ  εντοπίζει παιδιά και εφήβους που εργάζονται στο δρόμο και κατά κανόνα δεν μπορούν να προσεγγίσουν ή δε γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. 

Η υπηρεσία αυτή στοχεύει ειδικά στην προστασία παιδιών που εργάζονται στο δρόμο ή και είναι θύματα εμπορίας ή εκμετάλλευσης.

Η ομάδα Streetwork επισκέπτεται υποβαθμισμένες περιοχές που διαμένουν πληθυσμοί προσφύγων, μεταναστών και κοινότητες Ρομά και σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και μέσω του Κινητού Σχολείου (Mobile School) προσεγγίζει τα παιδιά της γειτονιάς και στη συνέχεια τις οικογένειές τους προκειμένου να τους ενημερώσει για τις παρεχόμενες στο ΚΥΝ υπηρεσίες και να καταγράψει αιτήματα, ανάγκες, και προβλήματα που αφορούν την κατάσταση του παιδιού.

Εκπαίδευση και σχολική ένταξη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ περιλαμβάνει μαθήματα αλφαβητισμού, ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, διδασκαλία ξένων γλωσσών και ομάδες βιωματικής – μη τυπικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που απασχολούν τους νέους.

Παράλληλα γίνονται εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης (μουσικής, δημιουργικής απασχόλησης νηπίων, εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατασκευών και ομαδικού παιχνιδιού, μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής). 

Προετοιμασία ένταξης στην αγορά εργασίας

Η υπηρεσία παρέχεται από την εργασιακή σύμβουλο και αφορά την προετοιμασία για ένταξη στην εκπαίδευση και προώθηση στην απασχόληση, μέσα από ατομικό επαγγελματικό προσανατολισμό, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, υποστήριξη και τοποθέτηση των νέων σε θέσεις εργασίας. 

Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση

Οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ λειτουργούν υποστηρικτικά στα ανοιχτά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκπαίδευσης, προσφέροντας είτε εξατομικευμένα μαθήματα είτε μαθήματα σε μικρότερες ομάδες, ενώ απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εργαστήρια για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκπαίδευση μαθητών.

Παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης δασκάλων και καθηγητών στη χρήση του Compass & Compasito, των επίσημων εγχειριδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαίδευση παιδιών και νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Σπάρτης 9, περιοχή Ευζώνων) από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα. Τηλέφωνο 2310 227311, email: kyn@arsis.gr 

el