
Ο Akmal είναι εδώ και λίγες μέρες αναγνωρισμένος πρόσφυγας.
O 17χρονος κατάγεται από ένα πολύ μικρό χωριό στο κεντρικό Πακιστάν. Στο ταξίδι του προς την Ευρώπη πέρασε μερικούς μήνες στην Τουρκία σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Ήρθε στο Κέντρο Ενημέρωσης μέσω ομοεθνών του που γνώριζαν τη δράση μας κι έτσι ξεκίνησε η ψυχοκοινωνική του υποστήριξη από την ομάδα του #Streetwork.
Παράλληλα έλαβε μεγάλη βοήθεια από τη νομική μας ομάδα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής και συνέντευξής του στην Υπηρεσία Ασύλου. Το προστατευτικό δίκτυο που δημιουργήθηκε γύρω από το παιδί με τον νομικό και τον κοινωνικό επιστήμονα της ομάδας μας, αλλά και την εντεταλμένη επίτροπό του είχε ως αποτέλεσμα να έχει πλέον νόμιμα έγγραφα και να παρακολουθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο Akmal θέλει να πάει στο σχολείο εδώ και στο μέλλον να ζήσει και να εργαστεί στη Θεσσαλονίκη. Κι όπως ο ίδιος μας είπε θα του άρεσε να ταξιδεύει γνωρίζοντας κι άλλες χώρες.
*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας.
Η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί ένα εξειδικευμένο έργο με στόχο την ενίσχυση του περιβάλλοντος προστασίας των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών σε επισφαλείς συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα αποτελώντας επιχειρησιακό εταίρο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ).
O ΕΜΕΑ συστήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων (Heracles Moskoff – sgvp), (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας) του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE), με χρηματοδότηση της Κυβέρνησης της Ελβετίας Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον IOM Greece και τις οργανώσεις Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Network for Children’s Rights, ARSIS – Association for the Social Support of Youth και ΜΕΤΑδραση – METAdrasi.