Ένα από τα πρώτα και βασικότερα κενά που η ΑΡΣΙΣ διαπίστωσε με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ήδη από το 2015, ήταν η έλλειψη κατάλληλων Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών. Με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, οι υφιστάμενες Δομές δε μπορούσαν να στεγάσουν παρά λίγες εκατοντάδες παιδιά, όταν χιλιάδες επιπλέον ανέμεναν για μία θέση φιλοξενίας είτε σε καθεστώς αστεγότητας είτε σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξη που δυστυχώς στη χώρα μας σημαίνει κράτηση σε απολύτως ακατάλληλες για ανηλίκους συνθήκες, σε Αστυνομικά Τμήματα.
Η ΑΡΣΙΣ προσπαθώντας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αυτού του κομβικού κενού, παρουσίασε το 2016 μία καινοτόμα ιδέα: τη δημιουργια «Safe Zone», δηλαδή ειδικών χώρων φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά εντός των καταυλισμών. Η ιδέα έγινε δεκτή για πρώτη φορά το 2016 και με την υποστήριξη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the children πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη «πιλοτική» εφαρμογή του νέου αυτού μοντέλου στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Διαβατών Θεσσαλονίκης από την ΑΡΣΙΣ ενώ στη συνέχεια καθιερώθηκε και επεκτάθηκε.
Σήμερα η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ Greece) προσφέρει 520 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, μέσω της λειτουργίας:
1. Οκτώ (8) Save Zones, δυναμικότητας 30 θέσεων έκαστο, και
2. Πέντε (5) Δομών Επείγουσας Προσωρινής Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί και διαρρυθμισθεί κατάλληλα, δυναμικότητας 35 θέσεων έκαστο.
Εντός κάθε μίας δομής παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες και είδη για την ομαλή ανάπτυξη των φιλοξενούμενων παιδιών: πλήρη κάλυψη των διατροφικών και υλικών αναγκών τους (μαγειρεμένα γεύματα, σνακ, ρούχα, υποδήματα, σχολικά είδη, είδη δραστηριοτήτων, κάλυψη του κόστους μετακίνησης με ΜΜΜ και του κόστους τηλεπικοινωνιών κ.α.), καλύπτονται όλες οι ιατρικές ανάγκες των παιδιών, ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται η σχολική ένταξη και η συμμετοχή σε πολλές ακόμα δημιουργικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ τα παιδιά υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά και νομικά από το επιστημονικό προσωπικό της ΑΡΣΙΣ.
3. Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Θράκης
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο, Έβρου και σε χώρους προστατευτικής φύλαξης στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν πληροφόρηση για το ελληνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμβουλευτική και νομική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και παροχή ειδών ατομικής υγιεινής και ένδυσης, ενώ δρομολογείται η παραπομπή των παιδιών σε κατάλληλες Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών.