Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Την εβδομάδα αυτή το Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Σάμο, διεξήγαγε μια ξεχωριστή δραστηριότητα στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΜΚΟ PRAKSIS με την Ύπατη Αρμοστεία του  Ο.Η.Ε. (UNHCR), με θέμα την παιδική κακοποίηση για την καμπάνια “19 Days of Activism for Prevention of Violence and Abuse against Children and Youth”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλα τα παιδιά της ΚΕΔΝ, όπου χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε ατόμων και στην κάθε ομάδα δόθηκε ένα χάρτινο ανθρωπάκι, με το όνομα «Μπισκοτένιος». Στην αρχή, τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν πως ο Μπισκοτένιος έρχεται για πρώτη μέρα στο σχολείο και καθώς μπαίνει στην τάξη του οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές του τον κοιτούν υποτιμητικά και εκφράζουν αρνητικά σχόλια προς εκείνον. Για καθένα σχόλιο που δέχεται ο Μπισκοτένιος, τα παιδιά έπρεπε να σχεδιάζουν μια λυπημένη φατσούλα πάνω στο χάρτινο σώμα του ή και να γράψουν το ίδιο το σχόλιο, αν το επιθυμούσαν. Στην συνέχεια τους ζητήθηκε να σβήσουν το λυπημένο χαμόγελο και να παρατηρήσουν πως όσο κι αν προσπαθούν, μένει έστω κι ένα αχνό σημάδι. Στο σημείο αυτό συνέδεσαν την δραστηριότητα με την καθημερινή τους ζωή και διαπίστωσαν πόσο μπορεί κάποιος να πληγώνεται όταν οι γύρω του εκφράζουν άσχημες σκέψεις προς το πρόσωπό του. Τέλος, τα παιδιά αναρωτήθηκαν πώς θα ένιωθε ο Μπισκοτένιος αν όταν έμπαινε στην τάξη άκουγε όμορφα και ευγενικά λόγια. Έφτιαξαν λοιπόν εκ νέου το χαμόγελό του, αυτή τη φορά χαρούμενο και γέμισαν το σώμα του με θετικές σκέψεις!

Σκοπός της δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν την λεκτική βία και τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η αναπαραγωγή της. Ταυτόχρονα, ταυτίστηκαν με την φιγούρα του Μπισκοτένιου και τα άσχημα συναισθήματα που ένιωσε μέσα στην τάξη, όταν μπήκε για πρώτη φορά.

Με την αντιστροφή του χαμόγελου στο τέλος της δραστηριότητας, τα παιδιά κράτησαν την αισιόδοξη πλευρά  και τη σημασία των θετικών σχολίων στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε την ΜΚΟ PRAKSIS και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την πρόσκληση σε συνεργασία με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

Η ομάδα Παιδικής Προστασίας του Σωματείου PRAKSIS δραστηριοποιείται στη Σάμο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. (UNHCR).

To πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με τη στήριξη της UNICEF Greece και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Το πρόγραμμα αφορά τη διευκόλυνση της ένταξης παιδιών προσφύγων στην Τυπική εκπαίδευση μέσω της παροχής υπηρεσιών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω (KEDU), Σάμο («ΑΛΚΗ ΖΕΗ»), στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, καθώς και στις Κινητές Μονάδες σε Λέρο και Κρήτη.

4 LR
el