Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων αντιμετώπισης της αστεγίας, από τον Φεβρουάριο του 2015 η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ».
Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» » χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Αρχή Διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
Στόχος του προγράμματος η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης ατόμων ή οικογενειών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας. Αποσκοπεί στην ευρύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών μέσω της ένταξης, είτε με τις παροχές που προσφέρει, είτε μέσω της διασύνδεσης με εξειδικευμένους φορείς. Τελικός στόχος είναι η πλήρης αυτονόμηση και επανένταξη στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης και της επιστροφής στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος οι φορείς που διαχειρίστηκαν «Σχέδια» υλοποίησαν δράσεις που σχετίζονταν με τους δύο βασικούς πυλώνες του έργου, τη Στέγαση και την Επανένταξη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον πυλώνα της Στέγασης από τον Φεβρουάριο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2016 το πρόγραμμα προέβλεπε, για τους εξυπηρετούμενους που συμμετείχαν σε αυτό, την ανεύρεση κατοικίας και την πλήρη κάλυψη του ενοικίου για περιπτώσεις μεμονωμένων ατόμων, συγκατοίκησης και οικογένειας, καθώς και την κάλυψη εξόδων για την επισκευή υφιστάμενης κατοικίας. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο κάλυψης πάγιων αναγκών προβλέπονταν δαπάνες για αγορά οικοσκευών, βασικών αναγκών ένδυσης, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κ.λπ.. Οσον αφορά το πλαίσιο κάλυψης καθημερινών αναγκών υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών για τη σίτιση μέσω παροχής διατακτικών επιταγών οι οποίες εξαργυρωνόταν σε γνωστά σούπερ μάρκετ σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς επίσης και για τη μετακίνηση μέσω της χρηματικής κάλυψης της μηνιαίας κάρτας μετακίνησης του ΟΑΣΘ.
Στον πυλώνα της Επανένταξης, οι δαπάνες αφορούσαν την κάλυψη του πλήρους μισθολογικού κόστους, όπως αυτό ορίζεται από τον νόμο, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, την υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης, την απασχόληση στον αγροτικό τομέα και την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω voucher, σε ποσοστό 40% του συνολικού πληθυσμού των ωφελουμένων του κάθε Σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουάριος 2015 – Δεκέμβριος 2016, η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στην υλοποίηση τριών Σχεδίων ως φορέας διαχείρισης και ως δικαιούχος φορέας. Ειδικότερα, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και την PRAKSIS συμμετείχε ως φορέας διαχείρισης στο Σχέδιο Θ1 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολης – Συκεών συμμετείχε επίσης ως φορέας διαχείρισης στο Σχέδιο Θ4 «ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗΣΗ ΖΩΗΣ» και τέλος ως δικαιούχος φορέας σε συνεργασία με τους δήμους Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Ευόσμου – Κορδελιού υλοποίησε το Σχέδιο Θ5 «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ». Μέχρι και τις 31/12/2016 στα παραπάνω Σχέδια εντάχθηκαν 50 άτομα και ενοικιάστηκαν 41 διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικά με την εργασιακή επανένταξη 2 άτομα δημιούργησαν τη δική τους μικρή επιχείρηση και 15 άτομα απασχολήθηκαν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των Σχεδίων, δέχονταν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική. Η τακτική και σταθερή επικοινωνία τόσο μέσω προγραμματισμένων ραντεβού στο γραφείο όσο και μέσω κατ’ οίκον επισκέψεων, είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση και σε πολλές περιπτώσεις την πρόληψη δυσκολιών ή προβλημάτων που ανέκυψαν. Αντίστοιχη υποστήριξη είχε προβλεφθεί και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που απασχόλησαν εξυπηρετούμενους του προγράμματος, με στόχο τη βέλτιστη συνεργασία και την κάλυψη των αναγκών και των δύο μερών που συμμετείχαν σε αυτή την ουσιαστική αλληλεπίδραση.
Τον Ιανουάριο του 2017 ολοκληρώθηκε η συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης Συκεών και πλέον η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει με την υλοποίηση δύο Σχεδίων, του Θ1 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και του Θ5 «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» . Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι πιλοτικά ξεκίνησε η ένταξη ωφελούμενων στην περιοχή της Κοζάνης, με την υποστήριξη της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ΑΡΣΙΣ μέσω των Σχεδίων που συνεχίζει να υλοποιεί διατηρεί 52 στεγαστικές μονάδες, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επωφελούνται των ενεργειών του Προγράμματος ανέρχεται στους 86 ωφελούμενους. Παράλληλα, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι δύο επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας κάνοντας χρήση της επιδότησης ενώ παράλληλα σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται συνολικά 14 άτομα, των οποίων το συνολικό κόστος καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που επέλεξαν να εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους άτομα που επωφελούνται του Προγράμματος Στέγαση και Επανένταξη, χωρίς να κάνουν χρήση της επιδότησης. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των συνεργασιών αυτών, είναι η ενίσχυση των ατόμων που εκπροσωπούν τον πληθυσμό των εξυπηρετουμένων ατόμων των Σχεδίων της ΑΡΣΙΣ καθώς και το ηχηρό κοινωνικό μήνυμα που μεταδίδουν με αυτή τους την πρωτοβουλία.