Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

«Safe spaces» προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων

Με βασική επιδίωξη την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΑΡΣΙΣ παρεμβαίνει για την υπεράσπιση της πλέον ευάλωτης ομάδας προσφύγων, τους ασυνόδευτους ανήλικους διατηρώντας δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα από το 2006.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της στον τομέα της παιδικής προστασίας αναπτύσσει δράσεις πολύπλευρης υποστήριξης των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς οικογένεια, για να δημιουργήσει μαζί τους μια καθημερινότητα με όνειρα, δημιουργικό παιχνίδι και γνώση.

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στο προσφυγικό, η ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 παρεμβάσεις στην περιοχή της Ειδομένης, υποστηρίζοντας τους ανηλίκους και τα παιδιά αρχικά, με δημιουργική απασχόληση. Η δράση διευρύνθηκε γρήγορα με ομάδες κοινωνικής παρέμβασης για τον εντοπισμό και την πλαισίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους.

Με το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, την εκκένωση της Ειδομένης και της μετακίνησης του προσφυγικού πληθυσμού σε καταυλισμούς η ΑΡΣΙΣ συνέχισε το έργο της δίπλα στους ασυνόδευτους ανηλίκους αναπτύσσοντας δράσεις υποστήριξης τους και δημιουργώντας νέες δομές φιλοξενίας.

Ο μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα οδήγησε σε γρήγορη πλήρωση των υπαρχουσών θέσεων φιλοξενίας στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Οι φορείς παιδικής προστασίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της προστατευτικής φύλαξης ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα.

Μετά τον εντοπισμό και την προσέγγιση των ανηλίκων, απαιτείται η μεταφορά τους σ’ ένα προστατευτικό περιβάλλον. Σήμερα, με τους ξενώνες που λειτουργούν από την ΑΡΣΙΣ και άλλους φορείς να είναι γεμάτοι, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας του μεγάλου αριθμό ανηλίκων αιτούντων άσυλο που εντοπίζονται από τις ομάδες κοινωνικής παρέμβασης στο εσωτερικό των καταυλισμών κάθε μέρα. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, μεταφέρονται για «προστατευτική φύλαξη» σε αστυνομικά τμήματα, όπου παραμένουν μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη φιλοξενία τους (υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε κελιά αστυνομικών τμημάτων ακόμα και μαζί με ενήλικες άνδρες που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα). Τα παιδιά – αυτή η τόσο ευάλωτη  ομάδα του ήδη ευάλωτου προσφυγικού πληθυσμού – δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα, τα οποία αν και είναι η μόνη εναλλακτική λύση προκειμένου οι ανήλικοι να μη μένουν μόνα και χωρίς επιτήρηση, σαφώς δεν είναι ικανοποιητική λύση για τη στέγαση παιδιών.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, εντόπισε ως πιθανότητα τη δημιουργία εντός του καταυλισμού των Διαβατών ενός χώρου διαμορφωμένου για την προσωρινή φιλοξενία εφήβων ασυνόδευτων, έως ότου τοποθετηθούν σε μόνιμες δομές φιλοξενίας.

Το Safe Space, ως μια ρεαλιστική λύση στο υπαρκτό ζήτημα της προστατευτικής φύλαξης, αποτελεί από τον Απρίλιο του 2016 πραγματικότητα, καθώς υποστηρίχθηκε από τις Εισαγγελικές Αρχές, το Υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους χρηματοδότες της ΑΡΣΙΣ.

el