Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
“… ένα παιδί σηκώνεται στις μύτες των ποδιών του/
για να χορτάσει περισσότερο κόσμο/
κι ονειρεύεται να γίνει κάποτε ο ταχυδρόμος/
που θα πηγαίνει τα γράμματα στο φεγγάρι”.
Με τίτλο “Πρώτη επαφή με την ελληνική για πρόσφυγες και μετανάστες” και υπότιτλο “Διάδραση: χρηστικοί διάλογοι, λεξιλόγιο, εφαρμογή”, κυκλοφόρησε η έκδοση της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό πλοήγησης στην ελληνική πραγματικότητα που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και επιχειρούν να μάθουν ελληνικά μέσα από μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης.
Όπως τονίζει το ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ Νίκος Γαβαλάς, το υλικό του βιβλίου αποσκοπεί στη γνωστική κατάκτηση ενός βασικού υπόβαθρου χρήσης του προφορικού και γραπτού λόγου της ελληνικής γλώσσας, ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των μαθητών στην τυπική εκπαίδευση, αλλά κυρίως η καθημερινή κοινωνική συνδιαλλαγή, η επικοινωνία και η συμμετοχή στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον.
Στον πρόλογό του ο συγγραφέας Γιώργος Μπουρλής, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος δράσεων εκπαίδευσης και ένταξης ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβιούν στις Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) σημειώνει ότι το εγχειρίδιο άρχισε να γράφεται την άνοιξη του 2018 με σκοπό να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ελληνική γλώσσα μέσω της εκμάθησης χρηστικών καθημερινών διαλόγων και βασικού λεξιλογίου επικοινωνίας και διαβίωσης, αλλά και της πρακτικής άσκησης σε πραγματικές συνθήκες.
Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνεται σε δέκα κεφάλαια που εκτείνονται σε 190 σελίδες. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων. “Εγώ και οι γύρω μου”, “Σπίτι – Διαμονή”, “Καθημερινότητα – Κοινωνική ζωή”, “Εργασία”, “Συναλλαγές”, “Μετακινήσεις”, “Περιβάλλον”, “Εκπαίδευση”, “Υγεία”, “Κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης – Δημόσιες υπηρεσίες”.
Τα κεφάλαια περιλαμβάνουν διαλόγους, παιχνίδια ρόλων, λεξιλόγιο, πρακτική εφαρμογή (ψωνίζω σε κατάστημα, πηγαίνω σε νηπιαγωγείο και ζητάω πληροφορίες για να εγγράψω το παιδί μου, τηλεφωνώ στο ΕΚΑΒ, συμπληρώνω βιογραφικό), καθώς και θεωρία φθογγολογικού πεδίου, γραμματικής και συντακτικού.
- Η έκδοση υλοποιήθηκε από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με βάση την εμπειρία και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Safe Zones, στο πλαίσιο του προγράμματος “Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants (SMS) που διενεργεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) / Ελλάδα.
- Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν σε υπηρεσίες που ασκούν εκπαιδευτικό έργο σε προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Η διανομή γίνεται από τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ επί της οδού Λέοντος Σοφού 26, τηλέφωνο 2310 526150, email: infothes@arsis.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος, τηλέφωνο 6986 43 98 48
Το δελτίο τύπου εδώ