




Οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να «μάθουμε» είναι μάλλον πολλοί και διαφορετικοί. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα, στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Σάμο, σκεφτήκαμε να κάνουμε επανάληψη σε ελληνικά και μαθηματικά, αλλά και να εξασκήσουμε δεξιότητες ζωής, με τους ασυνόδευτους ανήλικους μαθητές, ανακατεύοντας υλικά χρωματιστά, γλυκά και αλμυρά, με τη συνοδεία των αγαπημένων τους μουσικών!
Σκοποί του project «Πλάθοντας και Ανακατεύοντας Υλικά, Μαθηματικά και Ελληνικά» ήταν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας και της δεξιότητας της συνεργασίας. Αυτοί επιτεύχθηκαν μέσα από μια γενική επανάληψη στους αριθμούς, στα ποσοστά και στις μονάδες μέτρησης αλλά και σε σχετικό λεξιλόγιο στα ελληνικά, την εκτέλεση δύο συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τους ίδιους τους μαθητές: Μπισκότα σοκολάτας και σαλάτα Fattoush!
Στην αρχή σχηματίσαμε κύκλο, συστηθήκαμε και μοιραστήκαμε με την ομάδα το αγαπημένο μας φαγητό και επιδόρπιο στη γλώσσα μας. Έπειτα πλύναμε τα χέρια μας, φορέσαμε γάντια και φέραμε όλα τα υλικά που θα χρειαζόμασταν, πρώτα για τα μπισκότα σοκολάτας που θα έπρεπε να μπουν στο ψυγείο και στη συνέχεια για τη λιβανέζικη σαλάτα fattoush. Βάλαμε δυνατά μουσική και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τις συνταγές με τις οδηγίες των μαθητών – στόχος ήταν να χρησιμοποιήσουν όσες περισσότερες λέξεις ήταν δυνατό στα ελληνικά αλλά και να αναφέρουν τις αναγραφόμενες ποσότητες των υλικών (π.χ. ¼ του κιλού -250 γραμμάρια- σοκολάτα και άλλες μικρές «δοκιμασίες»). Βάλαμε τα μπισκότα στο ψυγείο ώστε να παγώσουν, φτιάξαμε στο μεταξύ τη σαλάτα και αφού την απολαύσαμε – ολοκληρώσαμε τη μέρα με το λαχταριστό επιδόρπιο που μας περίμενε στο ψυγείο!
Tο Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την European Commission, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το πρόγραμμα αφορά τη διευκόλυνση της ένταξης παιδιών προσφύγων στην Τυπική εκπαίδευση μέσω της παροχής υπηρεσιών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω (KEDU), Σάμο (”ΑΛΚΗ ΖΕΗ”), Λέρο (LEDU), Κρήτη και στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.