Δράσεις παιδικής προστασίας στον καταυλισμό των Λαγκαδικίων.
Από το Σεπτέμβριο του 2017 η ΑΡΣΙΣ δημιούργησε υπηρεσία παιδικής προστασίας στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, η οποία αναλαμβάνει την υποστήριξη παιδιών, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών ή παιδιών διαχωρισμένων από την οικογένεια τους. Το επιστημονικό προσωπικό της ΑΡΣΙΣ αναλαμβάνει
- τον εντοπισμό των ανηλίκων,
- την προσέγγιση και την παροχή πληροφοριών,
- τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης με βάση τις ανάγκες του κάθε ανήλικου,
- την παρακολούθηση-αξιολόγηση,
- την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση,
- την ένταξη σε παιδαγωγικές δραστηριότητες και
- τη νομική υποστήριξή τους.
Aπό τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2017 (περίοδος υλοποίησης του προγράμματος) 191 άτομα έλαβαν υποστήριξη από την ΑΡΣΙΣ στον καταυλισμό των Λαγκαδικίων (79 ενήλικες και 108 παιδιά).
Οι δράσεις παιδικής προστασίας στην Ανοιχτή Δομή των Λαγκαδικίων εντάσσονται στο πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
Δράσεις παιδικής προστασίας και προστασίας θυμάτων έμφυλης βίας στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας.
Από το Σεπτέμβριο του 2017 υλοποιούνται δράσεις παιδικής προστασίας στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας. H κοινωνική υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ στη Νέα Καβάλα αναλαμβάνει την πολυεπίπεδη υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών ή παιδιών διαχωρισμένων από τους γονείς τους, καθώς και παιδιών με τις οικογένειες τους. Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί ένα κέντρο δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 ως 18 (Youth Center), όπου διοργανώνονται δράσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Επιπλέον, η ομάδα της ΑΡΣΙΣ εντοπίζει ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης σε αστυνομικά τμήματα του Νομού Κιλκίς και τα υποστηρίζει ψυχο-κοινωνικά, νομικά και υλικά (είδη ρουχισμού, υγιεινής, επικοινωνία κα)
Στο συγκεκριμένο καταυλισμό επίσης, υλοποιούνται δράσεις προστασίας θυμάτων έμφυλης βίας, οι οποίες αφορούν τόσο στην πρόληψη και την ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα έμφυλης βίας, όσο και στην πολυεπίπεδη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων. Η διαχείριση αναλόγων περιστατικών περιλαμβάνει τον εντοπισμό του θύματος, την πληροφόρησή του, την ψυχο-κοινωνική και νομική του υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό και την αναζήτηση λύσεων εναλλακτικής φιλοξενίας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας, 240 άτομα υποστηρίχθηκαν από την ομάδα της ΑΡΣΙΣ (120 ενήλικες και 120 παιδιά).
Οι δράσεις παιδικής προστασίας στην Ανοιχτή Δομή της Νέας Καβάλας εντάσσονται στο πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
Μέσω του προγράμματος “Support to Refugees in Greece through Integrated Shelter Model – Rapid Mobility Solution” η ΑΡΣΙΣ έχει ομάδες κοινωνικής παρέμβασης οι οποίες υποστηρίζουν το γενικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες σε 2 καταυλισμούς: Διαβατά και Βασιλικά, σε συνεργασία με την οργάνωση ASB και την WAHA, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω το προγράμματος ECHO. Η παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ στους καταυλισμούς ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάιο του 2017.
Έχοντας μια ομάδα ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών και νομικών, έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα όπου προσφέρονται υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης (διαχείρισης υποθέσεων), νομικής συμβουλευτικής (παραπομπή στο σύστημα ασύλου), όπως επίσης και ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών μέσα και έξω από τους καταυλισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, η ΑΡΣΙΣ στους καταυλισμούς έχει οργάνωση και λειτουργεί: Κοινωνική υπηρεσία, χώρους κοινωνικής συνεύρεσης ενηλίκων, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης νέων και ενηλίκων, μαθήματα ξένων γλωσσών για ενήλικες, εξωτερικές δραστηριότητες / επισκέψεις στην πόλη με οργανωμένες ενέργειες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών) και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων.
Από το Σεπτέμβριο του 2017 η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί δράσεις παιδικής προστασίας στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO). Η ομάδα της ΑΡΣΙΣ αναλαμβάνει την υποστήριξη παιδιών, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών ή παιδιών διαχωρισμένων από την οικογένεια τους. Το επιστημονικό προσωπικό της ΑΡΣΙΣ αναλαμβάνει τον εντοπισμό των παιδιών, την προσέγγιση και την παροχή πληροφοριών, τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου με βάση τις ανάγκες του κάθε ανήλικου, την παρακολούθηση-αξιολόγηση της περίπτωσης, την ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη τους.
Στους καταυλισμούς στο Καλοχώρι, Δερβένι (Αλεξίλ, Δίον), Hope (Ελπίδα), Πέτρα (Ολύμπου), Softex (Θεσσαλονίκη) και στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, η ΑΡΣΙΣ, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης Terre des Hommes, οργάνωσε ομάδες παιδικής προστασίας και παρείχε παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σε μια ειδικά εξοπλισμένη σκηνή, όπου τα παιδιά μπορούν, προστατευμένα, να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό.
Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ, στο πλαίσιο του έργου «Relocation & Reception Scheme» (κωδικός έργου: GRC01/2016/0000000060/0
Έχοντας μια ομάδα ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών, εμψυχωτών για τα παιδιά, καλλιτεχνών και νέων εργαζόμενων έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα όπου θα προσφέρονται οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (διαχείρισης υποθέσεων) όπως επίσης και ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που θα έχουν αντίκτυπο στην ζωή των πολιτών μέσα και έξω από το camp.
Από το Νοέμβρη ως το Δεκέμεβρη του 2016, η ΑΡΣΙΣ είχε οργανώσει και λειτουργούσε στο camp στα Λαγγαδίκια κοινωνική υπηρεσία, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, νέους κι ενήλικες, εξωτερικές δραστηριότητες/ επισκέψεις στην πόλη με οργανωμένες ενέργειες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών) και εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα σχολεία φοίτησης. Οι δράσεις υλοποιούνταν στο πλαίσιο του έργου “Relocation & Reception Scheme” (κωδικός έργου:GRC01/2016/0000000060/004), με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδότηση από την ΕE.
Μπορείτε να βρείτε την αναφορά για την υλοποίηση του έργου αυτού εδώ και το video που παρουσιάζει τη δράση μας εδώ.
Η ΑΡΣΙΣ επίσης υλοποίησε το έργο «Multidisciplinary mobile team
Από τον Νοέμβριο του 2015 ως και το Μάιο του 2016 (που ο καταυλισμός εκκενώθηκε) η ΑΡΣΙΣ υλοποιούσε παρεμβάσεις και στην περιοχή της Ειδομένης, όπου συνωστίζονταν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και εκατοντάδες παιδιά. Η ΑΡΣΙΣ παρείχε τις υπηρεσίες της σε καθημερινή και 24ωρη βάση, με στόχο την προστασία των ανηλίκων και των μητέρων με βρέφη.
Η ΑΡΣΙΣ, μέσα σε ειδική για αυτό το σκοπό σκηνή, προσέφερε υπηρεσίες σε παιδιά με στόχο την παιδαγωγική τους φροντίδα και την ψυχολογική τους υποστήριξη. Στο χώρο τα παιδιά μπορούσαν, προστατευμένα, να παίζουν, να ζωγραφίσουν και να συμμετέχουν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες. Στην σκηνή επίσης μεταφέρονταν και διανέμονταν αποκλειστικά για παιδιά είδη σίτισης, ρουχισμού και παιχνίδια. Η ΑΡΣΙΣ επίσης δημιούργησε και λειτουργούσε ένα χώρος φροντίδας βρεφών και στήριξη των μητέρων με βρέφη,μέσα στον οποίο οι μητέρες με βρέφη μπορούσαν να τα καθαρίζουν, να τα αλλάζουν, να τα θηλάζουν σε συνθήκες «ελάχιστης ιδιωτικότητας». Στο χώρο αυτό προσφέρονταν τα απαραίτητα είδη υγιεινής για την φροντίδα των μωρών (κρέμες για το σύγκαμα, πάνες, ταλκ, μωρομάντιλα), προϊόντα για την διατροφή των βρεφών (μπιμπερό, γάλα σε σκόνη, φρουτόκρεμες κ.α.) αλλά και καθαρά, στεγνά είδη ένδυσης για αυτά. Τέλος, στις μητέρες διανέμονται τα απαραίτητα είδη για τη φροντίδα των βρεφών.
Σημαντικό βάρος δινόταν επίσης στον εντοπισμό και προσέγγιση των παιδιών τα οποία είτε ταξιδεύουν ασυνόδευτα, είτε είναι σε κίνδυνο διακίνησης και εκμετάλλευσης. Μετά τον εντοπισμό των παιδιών αυτών, εντάσσονταν στο υποστηρικτικό δίκτυο της ΑΡΣΙΣ.