Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Ο κόσμος όλος σε ένα πιάτο

Χωράει αλήθεια «όλος ο κόσμος σε ένα πιάτο»;

 

15626453_10154947429944701_5507294560384345730_o

 

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Arsis Transit) Αλεξανδρούπολης, σας προσκαλούν να το διαπιστώσετε μαζί τους, την Τετάρτη 28/12/2016, και ώρα 13:00 στον προαύλιο χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.Ελάτε να κεραστείτε και να δοκιμάσετε, σε εορταστικό κλίμα, ένα «πάντρεμα» αρωμάτων και γεύσεων εμπνευσμένα από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Θράκη!

Στόχος του προγράμματος ήταν η  ενίσχυση της ίδιας της ομάδας, τόσο με τα μέλη της όσο και με την τοπική κοινωνία. Αφορμή για τη δημιουργία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας ήταν φαγητό, οι ήχοι και τα αρώματα κάθε κουλτούρας με στόχο. Το πρόγραμμα δομήθηκε σε 6 δίωρες συναντήσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια ήρθαν σε επαφή με όλες τις διαφορετικές κουλτούρες της ομάδας τους καθώς και με την τοπική. Μέσα από τα διαφορετικά πολιτισμικά σύνολα που συνέθεσαν την ομάδα αξιοποιήθηκε η διαφορετικότητα ως εργαλείο με αποτέλεσμα την επίτευξη μιας ολιστικής επαφής με τον γαστρονομικό πλούτο των περιοχών που πραγματευτήκαμε.

Αποδείχθηκε ότι τα ξεχωριστά στοιχεία της κάθε κουλτούρας μπορούν να συνθέσουν ένα κοινό νέο όλον – γαστρονομικά και όχι μόνο- και πως τελικά ο κόσμος όλος χωράει σε ένα πιάτο! Για αυτό το λόγο και σας καλούμε στο δικό μας διαπολιτισμικό τραπέζι με μοναδικές πρωτότυπες συνταγές.

Υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος

Για το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης:

Βαλεντίνα Σωκράτους, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΜΘ

Για την Αρσις Κ.Ο.Υ.Ν.

Δώρα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Μεταβατικής Δομής Αρσις Αλεξανδρούπολης

Βάνα Πέππα, Διοικητικός   Μεταβατικής Δομής Αρσις Αλεξανδρούπολης

Συνδιοργάνωση:

Ε.Μ.Θ.

Ο στόχος του Μουσείου, να συνδέσει τη γνώση που εμπεριέχεται στην παράδοση με τους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας, επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο, μέσα από τις πολυεπίπεδες και καινοτόμες εκπαιδευτικές του δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με τις τελευταίες να ενέχουν και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς εμβάθυνσης και έρευνας, χάρη στους συνεργάτες του, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου κοινού που πλαισιώνει το μουσείο, ώστε αυτό να παρεμβαίνει και να λειτουργεί διαδραστικά με την τοπική κοινωνία. Κάθε χρόνο το μουσείο υλοποιεί προγράμματα σε 3000 συμμετέχοντες και υλοποιεί 10 διαφορετικά εργαστήρια ελεύθερου χρόνου για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το μουσείο συνεχίζει τη πορεία του για συνεχή εξέλιξη και αναστοχασμό στις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιεί εντάσσοντας διαρκώς καινούργιες μεθόδους και τεχνικές εμψύχωσης. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί προγράμματα που σχετίζονται με τη τοπική κοινωνία. Όντας ένα μουσείο με διαπολιτισμικο χαρακτήρα δεν θα μπορούσε παρά να υλοποιεί και να σχεδιάζει και δράσεις με τέτοιο προσανατολισμό.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων

είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Κοζάνη. Η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες για την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Βασική επιδίωξη της ΑΡΣΙΣ είναι η εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την προστασία των παιδιών που, ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, θρήσκευμα αποτελούν τον πιο αδύναμο, ευαίσθητο, αλλά και ελπιδοφόρο και δημιουργικό κρίκο της κοινωνικής συνοχής και προόδου.

Από το Σεπτέμβριο του 2016 η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη μία νέα Μεταβατική Δομή φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Η νέα Μεταβατική Δομή Φιλοξενείας Άρσις Αλεξανδρούπολης, με συνολική χωρητικότητα 25 ανηλίκων, φιλοξενεί αγόρια από 5 έως 12 ετών και κορίτσια από 5 ως 18 ετών.

Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Relocation and Reception Scheme» (GRC 01/2016/0000000060/000) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

el