Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Νέα έρευνα αποδεικνύει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο Διαδίκτυο, καθώς πιστεύουν ότι η χρήση του δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά.

11 17.7 TW

Το 73% των ερωτηθέντων ενηλίκων πιστεύει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πλοηγηθούν στο Διαδίκτυο δίχως να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποπλάνησης τους από ενήλικες.

Σήμερα, το ECPAT International, το μεγαλύτερο Δίκτυο παγκοσμίως, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες διερευνήθηκε η γνώμη του κοινού σχετικά με την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Το 76% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν μέρος της ιδιωτικότητας τους στο Διαδίκτυο ώστε να καταστεί δυνατή τόσο η ηλεκτρονική σάρωση και ο εντοπισμός εικόνων με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όσο και η ανεύρεση άλλων μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. 
  • Σχεδόν 7 στους 10 ανθρώπους πιστεύουν ότι υφίσταται ελάχιστη ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο (68%) είναι πάνω από το διπλάσιο εκείνων οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει (25%).
  • Κατά μέσο όρο, πιστεύει το 73% των ερωτηθέντων ενηλίκων ότι τα παιδιά δεν μπορούν να επισκεφθούν το Διαδίκτυο δίχως να κινδυνέψουν από ενήλικες οι οποίοι τα προσεγγίζουν με σκοπό να τα αποπλανήσουν και να τα βλάψουν. Αυτή η άποψη κυριαρχεί στο 77% των γυναικών καθώς και στο 69% των αντρών που κλήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα αυτή.
  • Το 68% του συνόλου των ερωτηθέντων και των οκτώ χωρών, υποστηρίζουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εντοπισμό υλικού, από ιδιωτικές εταιρίες, με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (Ιταλία 75%), (Ισπανία 75%), (Ολλανδία 72%).
  • Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπα.

Η έρευνα βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικά ποσοστά του πληθυσμού, με ενηλίκους ηλικίας 18 και άνω, μεταξύ των χωρών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Ισπανίας και της Σουηδίας.

Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την ευρεία υποστήριξη του κοινού (68%), τόσο ως προς τη χρήση τεχνικών εργαλείων για τον εντοπισμό υλικού με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όσο και ως προς τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες των ποιοτικών ερευνητικών ομάδων δε γνώριζαν για την ύπαρξη των εργαλείων ανίχνευσης και ελέγχου σχετικά με την καταπολέμηση της αποπλάνησης ανηλίκων (hash detection, anti grooming tools). Μετά τη γνωστοποίηση, στους συμμετέχοντες της έρευνας, της ύπαρξης των προαναφερθέντων εργαλείων, σημειώθηκε μεγάλη δυσαρέσκεια από πλευράς τους για τη μη αξιοποίηση και την ανενεργή λειτουργία αυτών. Κατά την άποψη τους θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένα πάντοτε και σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα, επέμεναν στη θέση τους αυτή, ακόμη κι όταν τους εξηγήθηκε ότι θα μπορούσαν, για τον σκοπό αυτό, να σκαναριστούν και τα δικά τους (προσωπικά) δεδομένα.

Το μήνυμα, προερχόμενο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το κοινό απαιτεί να ληφθούν επαρκή μέτρα για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Θέλει να δει αυτοματοποιημένα εργαλεία να συμβάλουν μόνιμα κι αποτελεσματικά στην προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο κι επιπροσθέτως ζητούν τη νομική δέσμευση των αρμοδίων ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Θεοδώρα Χωραφά

Δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ

dorakicho@gmail.com

+306987646004

1. Το ECPAT είναι ένας διεθνής οργανισμός με 122 μέλη σε 104 χώρες, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της καταπολέμησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, μέσω της έρευνας και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Το ECPAT συνεργάζεται σε ένα διακρατικό και διατομεακό επίπεδο, τόσο με διωκτικές αρχές και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, όσο και με κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, για την επίτευξη της πρόληψης μελλοντικών σεξουαλικών εγκλημάτων κατά παιδιών. Αντιμετωπίζει το ζήτημα τούτο σε όλες του τις εκφάνσεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω της πορνείας, της εμπορίας ανθρώπων, του εξαναγκασμού των παιδιών σε γάμο και τη σεξουαλική εκμετάλλευση αυτών στο Διαδίκτυο. 

Το ECPAT διεξάγει από το 2020 το Project Beacon, μια εκστρατεία ενημέρωσης και προσάσπισης δικαιωμάτων, με επίκεντρο την τεχνολογία και τα δικαιώματα των παιδιών στην Ε.Ε.

2. Η ΑΡΣΙΣ είναι μέλος του ECPAT International από το 2015.

3. Τα ευρήματα αυτά ακολουθούν τις αλλαγές, οι οποίες έλαβαν χώρα στα τέλη του 2020, όταν νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησαν τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία για την εθελοντική αποκάλυψη υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, νομικά μετέωρες, μέσω της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ως αποτέλεσμα, σταμάτησαν να ερευνούν ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης κι εκμετάλλευσης παιδιών, γεγονός το οποίο είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες. Ακολούθως, επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία δια της οποίας επετράπη στις εταιρείες τεχνολογίας να συνεχίσουν τις προαναφερθείσες έρευνες, παρόλα αυτά ορισμένες δεν το έχουν πράξει ως σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επί του παρόντος αν θα θεσπίσει νέα νομοθεσία, μέσω της οποίας θα απαιτείται από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (π.χ. πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης) να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα τεχνικά εργαλεία για τον εντοπισμό και την αναφορά ενδείξεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο Διαδίκτυο. Τα εργαλεία επίκειται να ερευνούν συνεχώς τις προσωπικές δραστηριότητες όλων των χρηστών στις πλατφόρμες για ενδείξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτή η αυτοματοποιημένη τεχνολογία έχει ως συνέπεια την εγκατάληψη, εκ μέρους των χρηστών, μέρους της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς τα εργαλεία αυτά σαρώνουν εικόνες και μηνύματα για ην προστασία των παιδιών.

4. Αποτελούν εργαλεία ανίχνευσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) με βάση τη σύγκριση εικόνων ενός χρήστη με σκοπό την ταυτοποίηση τους. Οι εικόνες δε συγκρίνονται απευθείας, αλλά με συγκεκριμένες τιμές ανίχνευσης (hash) που δημιουργούνται τόσο για την εικόνα του χρήστη όσο και για τo επιμέρους υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). 

Η hash-λειτουργία είναι ένας γενικός όρος για κάθε συνάρτηση, που μετατρέπει μια είσοδο δεδομένου (π.χ. κείμενο, εικόνα) σε μια έξοδο σταθερού μεγέθους που ονομάζεται τιμή hash. Η τιμή hash είναι μια ακολουθία αλγοριθμικών χαρακτήρων η οποία θεωρείται το “δακτυλικό αποτύπωμα” μιας εικόνας. Δύο τιμές hash οι οποίες είναι ίδιες υποδηλώνουν δύο πανομοιότυπες εικόνες.

5. Οι τεχνολογίες ανίχνευσης της σεξουαλικής κακοποίησης (Grooming Detection Technologies – GDT) βοηθούν στο να διαπιστωθεί εάν ένα παιδί προσεγγίζεται με σκοπό τη σεξουαλική του κακοποίηση. Συνήθως, οι τεχνολογίες αυτές εφαρμόζονται σε συνομιλίες, οι οποίες βασίζονται σε γραπτό κείμενο, καθώς η προαναφερθείσα παρενόχληση λαμβάνει χώρα συνήθως σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι τεχνολογίες GDT έχουν συνήθως τη μορφή ανιχνευτών λέξεων-κλειδιών ή πιο προηγμένων τεχνολογιών εφαρμογής αλγορίθμων δεδομένων. Ωστόσο, ορισμένες αναλύσεις μεταδεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τη διαδικασία ανίχνευσης σεξουαλικής κακοποίησης (grooming).

Το δελτίο τύπου εδώ

el