Ομάδα στόχου του προγράμματος είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι (UAM) υπήκοοι τρίτων χωρών, καθώς και νεαροί ενήλικες – πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του προγράμματος περιλαμβάνονται ενέργειες συνηγορίας και εκπροσώπηση των ωφελούμενων στα Δικαστήρια για ζητήματα σχετικά με την χορήγηση διεθνούς προστασίας και εν γένει τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.
Αναλυτικότερα, βασικό αντικείμενο του προγράμματος είναι ο εντοπισμός νομοθετικών κενών αναφορικά με την παιδική προστασία ή πρακτικών που δεν εναρμονίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών και των νεαρών υπηκόων τρίτων χωρών. Σκοπός μας της ομάδας Συνηγορίας της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάδειξη των σχετικών ζητημάτων και η επίλυσή τους, καθώς και η δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
Χαρακτηριστική περίπτωση της δράσης της ομάδας Advocacy αποτελεί η ανάδειξη της έλλειψης ειδικής άδειας διαμονής για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες, που ήρθαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτα παιδιά εξαιτίας της ευαλωτότητας που συνδέεται με την ηλικία τους.
Από τον Μάιο του 2022 η ΑΡΣΙΣ από κοινού με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι συναπαρτίζουν το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Child Rights Advocacy Network – CRAN), διεκδίκησε την χορήγηση άδειας διαμονής σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και σε όσα από αυτά έχουν ήδη ενηλικιωθεί. Οι παραπάνω προσπάθειές μας ευοδώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς με την ψήφιση του Νόμου 5038/2023 δίνεται πλέον για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όσα ασυνόδευτα παιδιά ενηλικιώνονται να λάβουν άδεια διαμονής για δέκα έτη υπό προϋποθέσεις.
Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αφορά την εκπροσώπηση ασυνόδευτων παιδιών, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους, ενώπιον των Δικαστηρίων σε υποθέσεις σχετικές με το αίτημα τους για Διεθνή Προστασία και τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα. Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα περισσότερα από τριάντα ένα (31) παιδιά και νεαροί ενήλικοι, έχουν εκπροσωπηθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια για την ακύρωση αποφάσεων επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους. Τα τριάντα (30) από αυτά έχουν ήδη λάβει πίσω το δελτίο ασύλου τους και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης.