Κατά την τρίτη χρονιά της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2017, τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ συμπαραστάθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν σε ανάγκη από τη Συρία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αλγερία, την Τουρκία, το Ιράν και την Παλαιστίνη, καθώς και από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
Συνολικά η ΑΡΣΙΣ υποστήριξε 3.864 ανθρώπους – εκ των οποίων τα 2.577 ανήλικα παιδιά- από περίπου 30 εθνότητες. Συγκεκριμένα, πρόσφερε 26.794 εκπαιδευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, νομικές και αθλητικές υπηρεσίες, παρείχε υποστήριξη σε αναζήτηση εργασίας, στέγαση, ιατρικές πράξεις, διένειμε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και έκανε επισκέψεις κατ’ οίκον, ενώ φρόντισε τη συμμετοχή των ανθρώπων αυτών σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων υποστηρίζουν παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με απόρριψη από το εκπαιδευτικό σύστημα, παραμέληση, μετανάστευση, προσφυγιά, έλλειψη στέγης ή ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης, κακοποίηση, εκμετάλλευση κι εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα, η δράση των ΚΥΝ επικεντρώνεται στην ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών και των οικογενειών τους στην ελληνική κοινωνία, με την ένταξη των παιδιών σε δημόσια σχολεία, την εύρεση εργασίας στους γονείς, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις που υφίστανται ορισμένες κοινωνικές ομάδες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 έγιναν 280 εγγραφές παιδιών προσφυγικής και μεταναστευτικής προέλευσης σε σχολικά ιδρύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, ύστερα από στενή συνεργασία με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υποστηρίχθηκαν μαθησιακά περισσότερα από 1.500 παιδιά διαφόρων ηλικιών, εντός κι εκτός των δομών ΚΥΝ, με παροχή σχολικού υλικού, μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και ξένων γλωσσών καθώς και με οργάνωση διαθεματικών εργαστήριων (συνολικά 10.617 εκπαιδευτικές υπηρεσίες), όπως τα εργαστήρια της «Πολυγλωσσικής μαγειρικής», της «Ρομποτικής», το «Ανακαλύπτοντας τη Μοντεσσόρι», του «Έξυπνου πολίτη», των «Φυσικών Πειραμάτων», το «Προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης», των «Ηλεκτρονικών Υπολογιστών», καθώς και τα «Welcome to Europe», «Κινούμενων σχεδίων», το Κινητό Σχολείο, όπως επίσης και τα εργαστήρια Αθλητισμού και Κινηματογράφου.
Όλες οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν εντός των δομών των ΚΥΝ καθώς και μέσω κοινωνικής εργασίας στο δρόμο (streetwork) για τον εντοπισμό και την υποστήριξη άστεγων παιδιών κι οικογενειών ή ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο ή εργάζονται στο δρόμο.
Επίσης οι ομάδες εργασίας στο δρόμο παρέχουν υπηρεσίες μετάφρασης, συνοδείας, σύνδεσης με σχολεία, νοσοκομεία και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ενώ βοηθούν στην κοινωνικοποίηση προσφύγων και μεταναστών σε μία καινούργια πόλη.
Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, δωρητών, φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση και άλλων φίλων, που ανέρχονται στους 1.104, υποστήριξαν τα προγράμματα της ΑΡΣΙΣ μέσα από χορηγίες, εργαστήρια, μαθήματα, ενώ συνόδευσαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις στην πόλη παιδιά κι οικογένειες. Οι εθελοντές – εκπαιδευτές παρακολουθούν συστηματικά σε μηνιαία βάση προγράμματα εκπαίδευσης, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία με αποτελεσματικό τρόπο, ενδυναμώνοντας τη μη τυπική κι άτυπη εκπαίδευση.
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) στην Αθήνα το 1992 και στη Θεσσαλονίκη το 1998. Από τις αρχές του 2017, η ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη αποκτά δύο δομές ΚΥΝ σε δύο νέους ανακαινισμένους χώρους, στην Πτολεμαίων 40 και στην Σπάρτης 9.
* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα των Κέντρων Υποστήριξης Νέων:
– Πτολεμαίων 40, τηλ. 2310 228850
– Σπάρτης 9, τηλ. 2310 227311
** Οι δράσεις των Κέντρων Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζονται αντίστοιχα από τα προγράμματα:
- “Organizing the supporting network for social integration and empowerment of refugee minors and their families in Thessaloniki area” με την υποστήριξη της ASB (Arbeiter – Samariter-Bund https://www.asb.de/en) και του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών
- PIER – Protection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria http://www.pier-program.com