Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Έργο “Child protection, detention monitoring, persons with disabilities support and legal aid in Central and North Greece, Attica and Dodecanese”

Η ΑΡΣΙΣ  υλοποιεί το έργο “Child protection, detention  monitoring, persons with disabilities support and legal aid in Central and North Greece, Attica and Dodecanese”. Το έργο  υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, η ΑΡΣΙΣ  θα λειτουργήσει ένα community center στην Αθήνα για την παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε ωφελούμενους που θα εντοπιστούν και θα καταγραφούν από τις  ομάδες  streetwork αλλά  και την ομάδα  που θα εργαστεί στα κέντρα κράτησης.

Τα κέντρα μη-τυπικής εκπαίδευσης που λειτουργούν κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κω και στη Λέρο θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να υποστηρίζουν  παιδιά σχολικής ηλικίας ενώ  επιπλέον θα διεξάγονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέρο. Επιπλέον, η ΑΡΣΙΣ, ψς και τον Ιούνιο του 2019 θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς για την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών  έμφυλης βίας, την παροχή υποστήριξης σε θύματα έμφυλης βίας στην Κω και στη Λέρο.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΑΡΣΙΣ θα διατηρήσει τις ομάδες  Streework και τις υπηρεσίες Case managment, προκειμένου να εντοπίσει, να προσεγγίσει και να στηρίξει τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κοινοτικό Κέντρο στην Αθήνα – Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και κέντρα κράτησης.

Η ΑΡΣΙΣ  θα λειτουργήσει ένα κοινοτικό κέντρο στην Αθήνα για την παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε ωφελούμενους που θα εντοπιστούν και θα καταγραφούν τόσο από τις ομάδες Streetwork στις αστικές περιοχές, όσο και από την ομάδα που θα εργαστεί στα κέντρα κράτησης. Ομάδες-στόχοι του έργου είναι παιδιά και έφηβοι (στο Κοινοτικό Κέντρο), νέοι ενήλικες (από τις ομάδες streetworkκαι τις ομάδες παρέμβασης  στα Κέντρα κράτησης), καθώς και ασυνόδευτα παιδιά. Το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις περιπτώσεις παιδιών  που εντοπίζονται στις παρεμβάσεις στο δρόμο και στα κέντρα κράτησης, παρέχοντας υποστήριξη στις υποθέσεις που χρήζουν της πρόσθετης  προσοχής, προστασίας, εκπαίδευσης και φροντίδας  που θα προσφέρει αυτή η δομή στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή.

Εκπαίδευση και προστασία των παιδιών στα Δωδεκάνησα.

Στην Κω και στον Λέρο, η ΑΡΣΙΣ θα συνεχίσει να λειτουργεί τα κέντρα “KEDU” και το “LEDU” (κέντρα μη-τυπικής εκπαίδευσης). Η ΑΡΣΙΣ  θα προσφέρει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  για παιδιά και εφήβους (6-18 ετών) από τα Κέντρα Καταγραφής και Ταυτοποίησης, το πρόγραμμα ESTIA που η  ΑΡΣΙΣ υλοποιεί, καθώς και τις δομές φιλοξενίας  ΠΙΚΠΑ και Villa (Λέρος). Ένας δικηγόρος, με έδρα την Κω, θα υποστηρίζει και θα εκπροσωπεί τα ασυνόδευτα και διαχωρισμένα από τους κηδεμόνες τους παιδιά, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο “KEDU”, σε συνεργασία με φορείς που λειτουργούν εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Επιπλέον, θα παρέχεται νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση στους ανηλίκους που υποβάλλονται στη διαδικασία αξιολόγησης ηλικίας (ageassessment) σε όλες τις διαδικασίες (ποινικές, αστικές και διοικητικές) έως ότου υπάρξει σαφής αξιολόγηση της ηλικίας τους από την Υπηρεσία Ασύλου.

Η ΑΡΣΙΣ Λέρου, μέσω του εκπαιδευτικού της σχεδίου, θα συνεχίσει να υλοποιεί ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που διαμένουν στο ΠΙΚΠΑ, μέσω της συνέχισης των συμπληρωματικών  μαθήματα εντός του LEDU για τα  παιδιά που ζουν στο ΠΙΚΠΑ και φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Οι τάξεις για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να συνεχιστούν στο KEDU και στο LEDU, με βάση την αξιολόγηση των αναγκών των παιδιών. Ομοίως, και η εμπλοκή των ίδιων των αιτούντων άσυλο ως εθελοντές καθηγητές θα συνεχιστεί και το 2019.

Υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων LGBTQI στα Δωδεκάνησα (συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης)

Η ΑΡΣΙΣ  θα υποστηρίξει μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2019 το Case Management των θυμάτων έμφυλης βίας που υλοποιούνταν από κρατικούς φορείς που λειτουργούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κω και τη Λέρο και συνέχισε να ασχολείται με δραστηριότητες πρόληψης με την στενή καθοδήγηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες στον τομέα αυτό. Η αποκατάσταση των θυμάτων, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και όλες οι απαραίτητες παραπομπές και η σχετική μετα-παρακολούθηση, σχεδιάστηκαν εξατομικευμένα μόλις τα θύματα παραπέμφθηκαν από τους κρατικούς φορείς είτε στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες είτε στους εταίρους της ή και στους δύο.

Streetwork στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ΑΡΣΙΣ θα διατηρήσει τις ομάδες Streetwork και τις υπηρεσίες Case Management, προκειμένου να εντοπίσει, να προσεγγίσει και να στηρίξει τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο (το έργο έχει ξεκινήσει στις 1/1/2017).

Η ομάδα-στόχος της παρέμβασης θα είναι παιδιά σε κίνδυνο (i. Ασυνόδευτα παιδιά και ii. Παιδιά με οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση ή κατοικούν σε κατάσταση αστεγότητας), με ιδιαίτερη έμφαση  στον εντοπισμό των ασυνόδευτων παιδιών

α/ που βρίσκονται στην αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε κίνδυνο εμπλοκής σε δραστηριότητες  υψηλού κινδύνου ή σε αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης (κυρίως εμπόριο ναρκωτικών και μικρο-εγκλήματα),

β) είναι άστεγα ή βρίσκονται σε κίνηση (κυρίως νέες αφίξεις και μη-καταγεγραμμένα παιδια),

γ) είναι θύματα ή κινδυνεύουν να γίνουν θύματα trafficking και

γ/ βρίσκονται σε καθεστώς “προστατευτικής  φύλαξης” σε εγκαταστάσεις κράτησης της Θεσσαλονίκης.

UNHCREU AMIF EL
el