Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ: Προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά

Υπηρεσία Παιδικής προστασίας (Child Protection) λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος REACT που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αφορά στέγαση και υποστήριξη αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ  -που υποστηρίζει ευάλωτες οικογένειες προσφύγων, πυρηνικές ή μονογονεϊκές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά συνοδεύονται από συγγενή πρώτου βαθμού- προετοιμάζεται για την υποδοχή του νέου σχολικού έτους μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού .

Πέρυσι έγιναν ενενήντα (90) εγγραφές σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφυγόπουλων που υποστηρίζει η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας, τα περισσότερα από τα οποία φοιτούν σε τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Η συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί βασικό όχημα για την ομαλή συμπερίληψή τους στο νέο κοινωνικό περιβάλλον. Η ομάδα των επαγγελματιών της Υπηρεσίας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί βοηθητικά για τις εγγραφές στα σχολεία, παρακολουθεί την πορεία της φοίτησης, δρα ενισχυτικά στον τομέα της γλωσσομάθειας και αντιμετωπίζει τυχόν καταστάσεις κρίσης που αφορούν φαινόμενα σχολικής διαρροής, καθώς και στερεοτυπικές ή και ρατσιστικές συμπεριφορές.

Όταν τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε λειτουργία το ψηφιακό Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό την εξ αποστάσεως φοίτηση των μαθητών σε συνθήκες lockdown, η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ πραγματοποίησε ογδόντα πέντε (85) εγγραφές μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Την περίοδο αυτή οι περισσότερες οικογένειες αντιμετώπισαν δυσκολίες τόσο εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων, όσο και της κατανόησης της γλώσσας. Επίσης, προβλήματα προέκυψαν εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αλλά και του γεγονότος ότι μερικές οικογένειες διέθεταν μόνο μία συσκευή (τάμπλετ ή smartphone) για τις ανάγκες όλων των μελών τους.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες αυτές δυσκολίες η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων φρόντισε ώστε να μεταβαίνουν οι γονείς από τα σχολεία σε τακτική βάση και να εφοδιάζονται με εκπαιδευτικό υλικό για την απασχόληση των παιδιών τους στο σπίτι, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν φυλλάδια εργασίας στα παιδιά, ώστε να μην χάσουν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά την λήξη της καραντίνας και το άνοιγμα των σχολείων από την 1η μέχρι την 26η Ιουνίου, αρκετές ήταν οι οικογένειες που δεν επιθυμούσαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας του φόβου για τον κορονοϊό.

Έτσι δημιουργήθηκαν μικρά τμήματα  διδασκαλίας ελληνικών για παιδιά και έφηβους στο χώρο της Υπηρεσίας Παιδικής Προστασίας κι εφόσον δεν καλύπτονταν οι ανάγκες παραπέμπονταν στα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ ή και σε άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Υπάρχει άμεση διασύνδεση της Υπηρεσίας Παιδικής Προστασίας με το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ επί της οδού Σπάρτης 9, στην  περιοχή του Φαλήρου, για την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών ευάλωτων οικογενειών προσφύγων.

Εφοδιασμένη με την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να παιδιά που υποστηρίζει να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ επί της οδού Μοναστηρίου 12. Αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο παιδαγωγούς.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες που διοργανώνονται. Υποστηρίζει περίπου 120 παιδιά, ηλικίας από 4 μέχρι 18 ετών τα οποία κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν κι από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Από τον Μάϊο του 2019 που άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας έχει πραγματοποιήσει Ομάδες Γονέων και Έφηβων Κοριτσιών, τμήματα εκμάθησης ελληνικών, δημιουργικά εργαστήρια (εικαστικού, καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα), επισκέψεις σε μουσεία, χώρους αναψυχής καθώς και κοντινές εκδρομές εκτός πόλης

Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη: Λήψη κοινωνικού ιστορικού, εξατομικευμένες και ομαδικές συναντήσεις και συνεδρίες με τους ωφελούμενους για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στην επίλυση προβλημάτων, την διαχείριση διαφόρων καταστάσεων, την ενθάρρυνση, την ενδυνάμωση, την συναισθηματική αποφόρτιση καθώς και την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου.
  • Education: Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι της εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελεί ένα βασικό δικαίωμα των ανθρώπων και των παιδιών και κεντρικό ενταξιακό άξονα. Η ομάδα ασχολείται με τις σχολικές εγγραφές, καθώς και με την ευρύτερη παρακολούθηση της σχολικής φοίτησης των παιδιών για τυχόν ζητήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν. Επίσης, στον χώρο της υπηρεσίας πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκμάθησης ελληνικών για παιδιά και εφήβους/ες. Το συγκεκριμένο διάστημα λόγω των μέτρων πρόληψης για την διασπορά του ιού τα τμήματα έχουν χωριστεί σε ομάδες των 4-5 ατόμων.
  • Δημιουργική απασχόληση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υπηρεσίας, όπου δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, όπως χειροτεχνίες, εικαστικά, κατασκευές, ζωγραφική, και να αναπτύξουν ατομικές και ομαδικές δεξιότητες καθώς και να
  • αναδείξουν τα ταλέντα τους.
  • Πραγματοποίηση ενταξιακών δράσεων στην ευρύτερη κοινότητα οι οποίες έχουν κοινωνικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η υπηρεσία τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, πραγματοποιεί επισκέψεις με τους ωφελούμενους/ες και τα παιδιά σε μουσεία, κινηματογράφους, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας, με στόχο την κοινωνικοποίηση, την ένταξη και την αλληλεπίδραση τους με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
  • Διασύνδεση και παραπομπές σε φορείς, υπηρεσίες και οργανώσεις για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ωφελούμενων (όπως στη Σύμπραξη για ρούχα ή στα Κέντρα Υποστήριξης Νέων για εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και σε άλλες οργανώσεις για μαθήματα ελληνικών ενηλίκων και εργασιακή συμβουλευτική).
  • Follow Up και παρακολούθηση υποθέσεων, καθώς κάθε επαγγελματίας της ομάδας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς επιστήμονες του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Πραγματοποιούνται σε μηνιαία και εβδομαδιαία βάση κατ’ οίκον επισκέψεις και συναντήσεις με τους ωφελούμενους/ες καθώς και εξατομικευμένα πλάνα δράσης για την κάθε περίπτωση. Στην διαδικασία αυτή καταλυτικός πυρήνας αποτελεί το case management της ομάδας, προκειμένου να αξιολογηθούν και να οργανωθούν οι παρεμβάσεις καθώς και η διαχείρισή τους.
  • Προγραμματισμός ιατρικών ραντεβού για εμβόλια και Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Η ομάδα αναλαμβάνει τη διαδικασία για τον προγραμματισμό των ιατρικών ραντεβού των παιδιών για την ομαλή και ασφαλή ένταξη τους στην σχολική κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Κωτούλας, κοινωνικός λειτουργός, τηλέφωνο επικοινωνίας 6908 760 895

υπηρεσια παιδικης προστασιας react
Η φωτογραφία είναι αρχείου πριν την επιδημία του κοροναϊού.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

en_GB