Add Your Heading Text Here

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο δράσεων «Το Θάρρος να Ανήκεις: Ο αθλητισμός ως χώρος ένταξης, εμπιστοσύνης και νέας αρχής»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων «Το Θάρρος να Ανήκεις: Ο αθλητισμός ως χώρος ένταξης, εμπιστοσύνης και νέας αρχής», που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Refugee Week 2026. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από το Τμήμα Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, με στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης, συμμετοχής και ενδυνάμωσης των νέων.

Οι δράσεις συγκέντρωσαν ασυνόδευτους ανήλικους, νέους και νέες, επαγγελματίες παιδικής προστασίας, εκπροσώπους οργανώσεων, αθλητικών φορέων και μέλη της τοπικής κοινότητας, δημιουργώντας έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε διαδραστική συζήτηση με θέμα τον ρόλο του αθλητισμού στην κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για παιδιά και νέους. Εκπρόσωποι οργανώσεων, επαγγελματίες παιδικής προστασίας, αθλητικοί σύλλογοι και νέοι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες, προκλήσεις και καλές πρακτικές, αναδεικνύοντας τη σημασία του αθλητισμού ως πεδίου συνύπαρξης και κοινωνικής συνοχής.

Η δεύτερη ημέρα κορυφώθηκε με το συμμετοχικό τουρνουά football3, μια αθλητική δράση που βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού, της συμπερίληψης και του fair play. Μέσα από το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως καταγωγής ή πολιτισμικού υπόβαθρου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενεργή συμμετοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο των δράσεων, εκφράστηκαν δημιουργικά, ανέπτυξαν νέες κοινωνικές σχέσεις και βίωσαν την εμπειρία της συλλογικότητας και της αποδοχής. Τα χαμόγελα, ο ενθουσιασμός και η αλληλεπίδραση των παιδιών και των νέων επιβεβαίωσαν την αξία της δημιουργίας ασφαλών και συμπεριληπτικών χώρων που ενισχύουν το αίσθημα του ανήκειν και προάγουν την κοινωνική ένταξη.

Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποίησε παράλληλα μια σειρά δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους νέους που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πριν από την έναρξη των αγώνων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά τους, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε δράσεις όπως face painting, κατασκευή βραχιολιών, επιδαπέδια παιχνίδια, δημιουργία μπλουζών με στένσιλ και άλλες διαδραστικές δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου περιβάλλοντος, προσφέροντας επιπλέον ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης, κοινωνικοποίησης και ενεργού συμμετοχής.

Η ΑΡΣΙΣ ευχαριστεί θερμά το Τμήμα Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, την ActionAid Ελλάς, τον Γ.Σ. Ηρακλής, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, το Open Cultural Center και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), καθώς και όλους τους επαγγελματίες, εθελοντές, μέντορες, εκπαιδευτικούς και συνεργάτες που συνέβαλαν στην προετοιμασία και την επιτυχή υλοποίηση του διημέρου.

Η επιτυχία της δράσης ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αθλητικών οργανισμών και τοπικών κοινοτήτων για τη δημιουργία ουσιαστικών ευκαιριών συμμετοχής και ένταξης των παιδιών και των νέων. Η ΑΡΣΙΣ θα συνεχίσει να υλοποιεί πρωτοβουλίες που προάγουν τη συνύπαρξη, την ισότητα και την κοινωνική συνοχή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανοιχτών, συμπεριληπτικών και αλληλέγγυων κοινωνιών για όλους.