Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Μια μέρα στο γραφείο της Εργασιακής συμβούλου μέσα από τα μάτια μιας εθελόντριας…

Μια μέρα στο γραφείο της Εργασιακής συμβούλου*, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προβλέπεται γεμάτη συνεδρίες με ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί από καταχρήσεις, σκληρές πολιτικές, φυλάκιση, οικονομικές δυσχέρειες προέρχονται  από διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι άνεργοι. Οι γλώσσες που ακούς στα γραφεία μας, πέρα από τα ελληνικά, είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα αραβικά, τα φαρσί.

Στις συνεδρίες Εργασιακής συμβουλευτικής, ο ωφελούμενος θα μιλήσει για τις σπουδές του, για το αν έχει μαζί τα διπλώματά του που αποδεικνύουν αυτές τις σπουδές, για την επαγγελματική πορεία του, το επίπεδο των γλωσσών που γνωρίζει, τις ψηφιακές δεξιότητές του κτλ. Θα ρωτηθεί όμως και για το τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα στη ζωή του, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά του (γιατί ορθώνονται και είναι και πολλές) μόνο προσωρινά ίσως, μέχρι να σταθεί στα πόδια του. Η απάντηση πολλές φορές είναι πανομοιότυπη: «Θέλω να βρω δουλειά».

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει δυσχεράνει σημαντικά την ανεύρεση εργασίας με τις εργασιακές συνθήκες να είναι πολύ σκληρές. Οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες σε συνδυασμό με τον άδηλο ή πολλές φορές έκδηλο ρατσισμό/φόβο απέναντι στο διαφορετικό και συνεπώς στις διακρίσεις που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι κάνει την εύρεση δουλειάς ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση…

Για να στεφθεί με επιτυχία το παραπάνω δύσκολο εγχείρημα η ομάδα της Εργασιακής συμβουλευτικής θέτει στόχους, τους οποίους βήμα-βήμα πετυχαίνει. Αρχικός στόχος της υπηρεσίας μας είναι η ενδυνάμωση όλων των παραπάνω πληθυσμών, παρέχοντας τους μια σειρά από παροχές όπως: σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, προετοιμασία ωφελούμενων για συνέντευξη εργασίας, ενημέρωση για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ειδικά για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό πληθυσμό, αναγκαία κρίνεται και η παραπομπή τους σε τυπικά και μη τυπικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς η ένταξη τους στην αγορά εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη γλώσσα, χωρίς την επικοινωνία και την κατανόηση του περιβάλλοντός μας.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό όσοι άνθρωποι περνούν το κατώφλι της υπηρεσίας μας να μπορούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους στοιχεία και τις προσωπικές δεξιότητές τους και να τα αναπτύξουν περαιτέρω, ούτως ώστε να τα αναδείξουν καταλλήλως σε έναν πιθανό εργοδότη. Για αυτό το λόγο, πέρα από συνεχή υποστήριξη τους με εξατομικευμένες συνεδρίες, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά workshops, όπου μέσω βιωματικών ασκήσεων (π.χ. roleplaying), εξοικειώνονται με τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας.

Τελικός στόχος – στοίχημα για το γραφείο μας αποτελεί η σύζευξη ανέργων με επιχειρήσεις- εργοδότες. Συνεπώς σε καθημερινή βάση στο γραφείο λαμβάνουν χώρα συναντήσεις της Εργασιακής Συμβούλου με εργοδότες που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα μας ή μας προσέγγισαν μόνοι τους, γνώρισαν ουσιαστικά τους υποψήφιους χωρίς να τους αντιμετωπίζουν απλά ως ένα «συμβόλαιο». Ανοίγοντας τις επιχειρήσεις τους, τους έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια μέρα στο γραφείο της Εργασιακής συμβούλου μέσα από τα μάτια μιας εθελόντριας μπορείς να δεις κατάματα την ακραία φτώχεια, την ανάγκη για επιβίωση, το ρατσισμό, μπορείς να κατανοήσεις τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο τον άνεργο και την ίδια την κοινωνία . Αντιλαμβάνεσαι την αξία να βάζεις ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της προσφοράς, με την εργασιακή αποκατάσταση να αποτελεί τη μέγιστη αξία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

ergasia symvoyleytiki

Στέλλα Μπρόζου
Εθελόντρια Γραφείου Εργασιακής συμβουλευτικής ΑΡΣΙΣ

*Η ΑΡΣΙΣ από τον Δεκέμβριο του 2018 λειτουργεί το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής  στην Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ στην οδό Μοναστηρίου 12 στον 7ο όροφο. Το γραφείο συστάθηκε στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝ-Άνθρωπος», το οποίο εντάσσεται στο  Ε.Π «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

en_GB