Add Your Heading Text Here

Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ελληνική κοινωνία διέρχεται σήμερα μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στην ανεργία και την φτώχεια. Σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης, ομάδες πολιτών, επιχειρήσεις, οργανώσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οργανώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των συμπολιτών μας που πλήττονται από τη φτώχεια.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  οι ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και  PRAKSIS συνεργάζονται και δημιουργούν το  πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης»   το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” συνεργάζονται και δημιουργούν την Τράπεζα Χρόνου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου οκτώ κοινωνικών δομών για την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που πλήττονται οικονομικά και αδυνατούν να ικανοποιήσουν καθημερινά βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Οι δομές απευθύνονται σε άτομα και οικογένειες, κατοίκους του Δήμου που στερούνται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, αντιμετωπίζουν την ανεργία, εξωθούνται στην αστεγότητα, αποκλείονται από τη δημόσια υγεία. Οι δομές είναι οι εξής:

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Παρέχει τρόφιμα, είδη καθημερινής χρήσης και ένδυσης σε άτομα και οικογένειες που κατοικούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αντεπεξέρχονται με δυσκολία στις καθημερινές τους ανάγκες.

Δομή Παροχής Συσσιτίου: Παρέχει καθημερινά μεσημεριανό γεύμα χωρίς αντίτιμο σε κατοίκους του Δήμου που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες

Κοινωνικό Φαρμακείο: Καλύπτει ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων του Δήμου που αποκλείονται από τη δημόσια υγεία παρέχοντάς τους δωρεάν  φάρμακα , υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Δημοτικός Λαχανόκηπος: Παρέχει  τη δυνατότητα σε 100 κατοίκους του Δήμου να καλλιεργήσουν το δικό τους ατομικό μερίδιο γης  για  να καλύψουν μέρος των αναγκών τους στη σίτιση, συνεισφέροντας παράλληλα με την παραγωγή  τους στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Δομής παροχής συσσιτίου, μέσα από διαδικασίες συλλογικής καλλιέργειας.

Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων: ο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες αστεγότητας και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 9μ.μ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες και δυνατότητα χρήσης λουτρού και πλυντηρίων. Οι φιλοξενούμενοι της δομής έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπνωτήριο Αστέγων: Το Υπνωτήριο Αστέγων παρέχει σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες αστεγότητας προσωρινή φιλοξενία από τις 7 το απόγευμα ως τις 8 το πρωί όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Τράπεζα Χρόνου: «Δίκτυο ανταλλαγών με μονάδα συναλλαγής το χρόνο» Υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που ενισχύει την αλληλέγγυα οικονομία, προσφέροντας τη δυνατότητα στα μέλη της να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς χρήματα. Καθένας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ή είδη και αντίστοιχα να ζητά υπηρεσίες ή είδη που έχει ανάγκη.

Γραφείο Διαμεσολάβησης: Παρέχει κοινωνικοϋποστήρικτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφόρησης σε κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης. • Διευκολύνει την επικοινωνία τους με κοινωνικούς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες. • Προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Δικτύου των Κοινωνικών Δομών.

Δείτε εδώ: Το φυλλάδιο μας

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 2310526150 (ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) , 2310556145 (PRAKSIS)

e-mail: info@diktyodomwnthess.gr

site: http://diktyodomwnthess.gr

facebook: www.facebook.com/diktyodomwnthess

 

 

[google-map-v3 width=”450″ height=”450″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”true” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Monastiriou 53,Thessaloniki, 546 27, Greece{}bread.png {} Κοινωνικό Παντοπώλειο|Irinis 4, Thessaloniki 546 30, Greece{}hotspring.png{}Δομή Παροχής Συσσιτίου| Arkadioupoleos 1, Thessaloniki, Greece{}firstaid.png{}Κοινωνικό Φαρμακείο|40.513448, 23.075891 {}grass.png{}Δημοτικός Λαχανόκηπος| Eleftheriou Venizelou 70, Thessaloniki 546 31, Greece{}clock.png{} Τράπεζα Χρόνου| Ptolemeon 35, Thessaloniki 546 30, Greece{}comment-map-icon.png{}Γραφείο Διαμεσολάβησης|Monastiriou 62,Thessaloniki 546 27, Greece{}communitycentre.png{}Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων |Georgiou Andreou 13, Thessaloniki 546 27, Greece{}motel-2.png{}Υπνωτήριο Αστέγων ” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

[label type=”label” style=”info” title=”Κοινωνικό Παντοπωλείο”]
Μοναστηρίου 53-55, 5ος όροφος , Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310509018
Email: koinwnikopantopwleio.thess@gmail.com

[label type=”label” style=”info” title=”Δομή Παροχής Συσσιτίου”]
Ειρήνης 4 , Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6932476751, 2310526150
Email: sissitio_thess@yahoo.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Κοινωνικό Φαρμακείο”]
Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγ. Δημητρίου, Θεσσαλονίκη
Τηλ.:2310556145
Email: s.pantazi@praksis.gr , info@praksis.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Δημοτικός Λαχανόκηπος”]
Περιοχή Λουτρών Θέρμης
Τηλ.:6932476752, 2310526150
Email: laxanokipos_thess@outlook.com.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Τράπεζα Χρόνου”]
Βενιζέλου 70, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310526150, 2315504301
Email:trapezaxronou_thess@outloook.com.gr
site: xronosthess.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Γραφείο Διαμεσολάβησης”]
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού
Τηλ.: 2310526150
Email:grafeio_diamesolavisis@outlook.com.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων”]
Μοναστηρίου 62
Τηλ.: 2310556145
Email:s.pantazi@praksis.gr, info@praksis.gr

[label type=”label” style=”info” title=”Υπνωτήριο Αστέγων”]
Ανδρέου Γεωργίου 13 (Περιοχή Βίλκα)
Τηλ.: 2310528811
Email: ypnwthrioastegwn.thess@gmail.com

en_GB